ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Μια γροθιά συνεχίζουν τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση

Κουρέλιασαν και το χτεσινό «απαγορευτικό» των δικαστηρίων. Σε ετοιμότητα για νέα απεργία τη Μ. Τετάρτη αν η εργοδοσία συνεχίσει την κοροϊδία

Από τη χτεσινή Συνέλευση των εργαζομένων

RIZOSPASTIS

Από τη χτεσινή Συνέλευση των εργαζομένων
Δυνατά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, για να γυρίζουν στα σπίτια τους σώοι και όρθιοι.

Από χτες ο αγώνας τους «μετράει» μία ακόμα 24ωρη απεργία που έδωσαν καθολικά, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους την ΕΝΕΔΕΠ, κόντρα σε τρομοκρατία, εκβιασμούς και απειλές από την εργοδοσία της COSCO και τσιράκια της, συνολικά τους μονοπωλιακούς ομίλους (εφοπλιστές, μεγάλες ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες, μεγαλεμπόρους κ.ο.κ.) και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Στραπατσάροντας και αυτήν τη φορά την προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα τους που επιχειρήθηκε ξανά από τα δικαστήρια, χαρακτηρίζοντας και αυτή την απεργία παράνομη.

Χτες το απόγευμα με μαζική Γενική Συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα τη Δευτέρα να γίνει νέα διαπραγματευτική συνάντηση με την COSCO, που έχει την κύρια ευθύνη του λιμανιού, και τη «D-port» που είναι ο μεγάλος εργολάβος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Θα ακολουθήσει την ίδια μέρα Γενική Συνέλευση και αν η συνέλευση εκτιμήσει ότι η απάντηση της εργοδοσίας για τη ΣΣΕ δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, που αποτελούν τα στοιχειώδη για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να δουλεύουν με βασικά μέτρα προστασίας, θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία τη Μ. Τετάρτη 20 Απρίλη.

Τα αιτήματα - κόκκινη γραμμή για τους εργαζόμενους

Οπως ανέφερε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, κόκκινη γραμμή για τους εργαζόμενους είναι η σύμβαση να προβλέπει προσαύξηση νυχτερινών, Σαββάτου και Κυριακής, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή των ΒΑΕ. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Η ακρίβεια κατατρώει τα μεροκάματά μας και δεν πρόκειται να πάμε πιο πίσω από το διεκδικητικό μας πλαίσιο σε καμία περίπτωση. Είναι το ελάχιστο».

Χαιρέτισε την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που ήταν σε εξέλιξη μέχρι τα μεσάνυχτα και επισήμανε πως «παραμένουμε όλοι σε θέση μάχης για απεργία τη Μ. Τετάρτη», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, το πολύ - πολύ να ψήσουμε εδώ κανένα αρνί». «Δεν μπορούν αυτοί να μετράνε εκατομμύρια κέρδη, ακόμα περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι, όπως λένε τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και εμείς να μετράμε για να πάρουμε ψωμί», υπογράμμισε ο Μ. Μπεκρής.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωνιστικός συναγερμός άρχισε να ηχεί και πάλι στο λιμάνι προχτές το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία συνεχίζει την κοροϊδία που έχει ξεκινήσει εδώ και 5 μήνες, αρνούμενη να δώσει συγκεκριμένη, επίσημη, γραπτή απάντηση για την υπογραφή της ΣΣΕ. Ενώ από πάνω εκβιαστικά αξίωσε ότι για να καταθέσει την γραπτή της πρόταση, θα πρέπει πρώτα η ΕΝΕΔΕΠ να αποσύρει την αγωγή που έχει καταθέσει για τις εκλογές - παρωδία που διενήργησε το εργοδοτικό σωματείο, που βέβαια έχει συστήσει η ίδια η COSCO.

Επιτόπου οι εργαζόμενοι στις 2 προχτές το μεσημέρι ξεκίνησαν στάση εργασίας, που εξελίχθηκε σε 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα, όταν ενημερώθηκαν για τον νέο εμπαιγμό της εργοδοσίας που πρότεινε ...αύξηση 3 ευρώ! Αυτό ήρθε να ξεχειλίσει το ποτήρι, καθώς η COSCO επιπλέον δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της για λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, η έλλειψη των οποίων έστειλε στον τάφο τον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή στις 25 Οκτώβρη.

Η «απάντηση» της COSCO ήταν χτες το πρωί να καταθέσει αίτημα ασφαλιστικών μέτρων απαιτώντας να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία, ακόμα και η στάση εργασίας! Αίτημα που έγινε δεκτό την ίδια μέρα από τα δικαστήρια του Πειραιά με τις καθιερωμένες πλέον fast track διαδικασίες. Η «διαφορά» σε αυτή την απόφαση ήταν ότι δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της εργοδοσίας για τη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι μετατρέποντας και αυτή την απόφαση σε κουρελόχαρτο συνέχισαν κανονικά την απεργία έως τα μεσάνυχτα, ενώ τυπικά τη συνέχισή της κάλυψε με απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω, όλοι μπροστά!

«Είναι και θέμα αξιοπρέπειας. Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω. Εχω 3 παιδιά και είμαι οδηγός. Δουλεύω τα 16 μεροκάματα, δηλαδή με το ζόρι βγάζω 900 ευρώ. Το νοίκι είναι 420 ευρώ και το ρεύμα 550 ευρώ. Τα βγάζεις πέρα; Ναι, δεν το κρύβω έβαλα βύσμα για να μπω εδώ μέσα. Ετσι έχουμε κάνει οι περισσότεροι. Βάλαμε βύσμα για να γίνουμε δούλοι. Ούτε στο στρατό δεν είχαμε τέτοια αγγαρεία, τόσο τρέξιμο. Καθημερινά δουλεύουμε εδώ μέσα με κίνδυνο της ζωής μας. Και από πάνω να σου πετάει το ξεροκόμματο και εσύ να το δέχεσαι; Ε όχι, δεν πάει έτσι. Ζητάμε τα ελάχιστα από αυτά που δικαιούμαστε και πρέπει να τα πάρουμε, τελείωσε», μας λέει ο Γιώργος Κ., 3 χρόνια οδηγός στην COSCO.

Ο Γιάννης, 7 χρόνια στην COSCO στο ίδιο πόστο και αυτός με τον συνάδελφό του, πατέρας 2 παιδιών, συμπληρώνει: «Αν έχεις ρεπό και σου πουν "κατέβα" και αρνηθείς, έχεις συνέπειες. Θα σου δώσουν την πιο παλιά νταλίκα, που μπαίνουν μέσα οι αναθυμιάσεις χωρίς αιρκοντίσιον. Να χιονίζει όπως έγινε πρόσφατα και να σου λένε κάνε γύρω - γύρω στο λιμάνι για να σπάσεις το χιόνι, με την νταλίκα να γλιστράει και να τρέμει η ψυχή σου. Δεν λογαριάζουν ούτε τις ζωές μας, ούτε ότι είμαστε άνθρωποι. Θέλουν μόνο να δουλεύουμε χωρίς ανάσα, χωρίς μέτρα για την προστασία της ζωής μας για να τους φέρνουμε κέρδη. Ομως είδαν τι μπορούμε να κάνουμε με τις προηγούμενες απεργίες. Αυτό θα δουν και τώρα. Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω. Μετά από τόσα χρόνια πρέπει να υπογράψουμε ΣΣΕ».

«Κάθε μέρα κινδυνεύεις μόλις μπεις στον χώρο εργασίας», μας λέει και ο Σταύρος, που δουλεύει στο λιμάνι από το 2012. «Δεν ξέρεις από πού θα σου ρθει και να παίρνω 800 ευρώ μετά από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς. Να είμαι ακόμα 16άρης (16 μεροκάματα το μήνα δηλαδή); Είναι υπερβολή να ζητάμε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας; Να μπορούμε να αγοράσουμε γάλα και πάμπερς στα παιδιά μας χωρίς να λείψει το φαγητό, επειδή θα πρέπει να πληρώσουμε το ρεύμα; Αυτοί μετράνε δισεκατομμύρια κέρδη από εμάς. Γι' αυτό όλοι μπροστά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα!».

ΛΑΡΚΟ
Εκβιάζει και εξαπατά η κυβέρνηση για να περάσει το έγκλημα

Νέα ενορχηστρωμένη επίθεση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ εξαπολύει η κυβέρνηση μέσω των μηχανισμών της, συνεχίζοντας την προσπάθεια τρομοκράτησής τους και επιδιώκοντας να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους.

Μετά το «πάγωμα» των ομαδικών απολύσεων με δικαστική απόφαση και τη νέα 6μηνη παράταση της ειδικής εκκαθάρισης, επανήλθαν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές περί «ζημιογόνας» επιχείρησης που την «πληρώνει ο ελληνικός λαός».

«Για ακόμη μια φορά μέσα από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα η κυβέρνηση προσπαθεί από τη μία να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και από την άλλη να εξαπατήσει την κοινή γνώμη», σημειώνει σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Και αναδεικνύει ότι αυτά τα δημοσιεύματα σκόπιμα δεν αναφέρουν καθόλου τις τιμές - ρεκόρ του νικελίου, επομένως και τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, ενώ κρατούν σιγήν ιχθύος για την πλήρη απαξίωση που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, που ακόμα και σήμερα παρουσιάζει την επιχείρηση ως ζημιογόνα και ότι οι εργαζόμενοι είναι «βάρος».

Τονίζει ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αφού «τα χρέη που παρουσίασαν για να οδηγήσουν τη ΛΑΡΚΟ σε εκκαθάριση και εκποίηση είναι εικονικά.

Το κύριο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα των εργαζομένων τους τελευταίους 27 μήνες είναι να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και όλες οι θέσεις εργασίας.

Τη στιγμή που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε εκκαθάριση, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων αντιστοιχούσαν στο ποσό των 60 εκατ. και τα 52 εκατ. που δόθηκαν ως χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ο μόχθος των εργαζομένων.

Το συνολικό ποσό από τις περικοπές που εφαρμόστηκαν στο υστέρημα των εργαζομένων μέσα στη διετία, στους μισθούς, την κατάργηση των Δώρων εορτών και το επίδομα αδείας, αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή στο ποσό που λέει η κυβέρνηση ότι δίνει ως extra χρηματοδότηση για τις αποζημιώσεις!

Μετά την έναρξη της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων, αδιαπραγμάτευτο αίτημα των εργαζομένων είναι να έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας (πλην αυτών που έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικό δικαίωμα)».

Στο πλαίσιο αυτό ο Π. Πολίτης σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι η προσωρινή διαταγή μη εφαρμογής των ομαδικών απολύσεων μας δίνει χρόνο, έχουμε στείλει με δικαστικό επιμελητή επίσημη πρόσκληση σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, για να τοποθετηθούν αν έχουν πρόθεση για έναν ουσιαστικό διάλογο στη βάση των προτάσεων των εργαζομένων.

Αν κάποιος πρέπει να δείξει καλή πίστη, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ, ενωμένοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία, αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά και να συνεχίσουμε τον αγώνα έτσι ώστε να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να εξασφαλίσουμε την εργασία σε όλους μας.

Στην πρόσκληση που τους έχουμε στείλει, περιμένουμε απάντησή τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΙΝΕΡΒΑ»
Καθολική η συμμετοχή στις στάσεις εργασίας για αυξήσεις στα μεροκάματα

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν χτες οι στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη κάθε βάρδιας στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Μινέρβα» στο Σχηματάρι, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. Την κινητοποίηση προκήρυξε η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, μετά από απόφαση της εργοστασιακής επιτροπής και της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς που να δίνουν «ανάσα» στο εισόδημα των εργαζομένων.

Οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται και σήμερα, ενώ το μεσημέρι θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση στον χώρο του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση 7% επί των μηνιαίων μεικτών αποδοχών ή του μεικτού ημερομισθίου του έτους 2021, ενιαία για όλους, προσαύξηση ωρίμανσης (5% επί του βασικού μισθού ανά 3 χρόνια) και τη διασφάλιση μιας σειράς κεκτημένων παροχών. Παράλληλα, ζητούν να συμφωνηθεί ανώτατο όριο χειρισμού μηχανών (5 μηχανές ανά χειριστή ως επικεφαλής), αίτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εταιρεία προσθέτει γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο, αυξάνοντας έτσι την εντατικοποίηση για το λιγοστό προσωπικό.

Αυξήσεις διεκδικεί και το Σωματείο στην «ELBISCO»

Την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ELBISCO» στο Πικέρμι Αττικής. Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή, οι εργαζόμενοι ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης για τη διαπραγμάτευση νέας Συλλογικής Σύμβασης, με μια σειρά από μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

Το προηγούμενο διάστημα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου, μεταξύ αυτών και το Σωματείο στην «ELBISCO», είχαν προχωρήσει σε κοινή σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς. Τα επιχειρησιακά Σωματεία «ΦΑΓΕ», «ΕΜFI», «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», «ΚΑΝΑΚΗ - HQF», «HQF» Εύβοιας, «ELBISCO» Πικέρμι έχουν ζητήσει να οριστεί κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών, με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ