Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Μια γροθιά συνεχίζουν τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση

Κουρέλιασαν και το χτεσινό «απαγορευτικό» των δικαστηρίων. Σε ετοιμότητα για νέα απεργία τη Μ. Τετάρτη αν η εργοδοσία συνεχίσει την κοροϊδία

Από τη χτεσινή Συνέλευση των εργαζομένων

RIZOSPASTIS

Από τη χτεσινή Συνέλευση των εργαζομένων
Δυνατά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, για να γυρίζουν στα σπίτια τους σώοι και όρθιοι.

Από χτες ο αγώνας τους «μετράει» μία ακόμα 24ωρη απεργία που έδωσαν καθολικά, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους την ΕΝΕΔΕΠ, κόντρα σε τρομοκρατία, εκβιασμούς και απειλές από την εργοδοσία της COSCO και τσιράκια της, συνολικά τους μονοπωλιακούς ομίλους (εφοπλιστές, μεγάλες ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες, μεγαλεμπόρους κ.ο.κ.) και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Στραπατσάροντας και αυτήν τη φορά την προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα τους που επιχειρήθηκε ξανά από τα δικαστήρια, χαρακτηρίζοντας και αυτή την απεργία παράνομη.

Χτες το απόγευμα με μαζική Γενική Συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα τη Δευτέρα να γίνει νέα διαπραγματευτική συνάντηση με την COSCO, που έχει την κύρια ευθύνη του λιμανιού, και τη «D-port» που είναι ο μεγάλος εργολάβος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Θα ακολουθήσει την ίδια μέρα Γενική Συνέλευση και αν η συνέλευση εκτιμήσει ότι η απάντηση της εργοδοσίας για τη ΣΣΕ δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, που αποτελούν τα στοιχειώδη για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να δουλεύουν με βασικά μέτρα προστασίας, θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία τη Μ. Τετάρτη 20 Απρίλη.

Τα αιτήματα - κόκκινη γραμμή για τους εργαζόμενους

Οπως ανέφερε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, κόκκινη γραμμή για τους εργαζόμενους είναι η σύμβαση να προβλέπει προσαύξηση νυχτερινών, Σαββάτου και Κυριακής, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή των ΒΑΕ. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Η ακρίβεια κατατρώει τα μεροκάματά μας και δεν πρόκειται να πάμε πιο πίσω από το διεκδικητικό μας πλαίσιο σε καμία περίπτωση. Είναι το ελάχιστο».

Χαιρέτισε την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που ήταν σε εξέλιξη μέχρι τα μεσάνυχτα και επισήμανε πως «παραμένουμε όλοι σε θέση μάχης για απεργία τη Μ. Τετάρτη», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, το πολύ - πολύ να ψήσουμε εδώ κανένα αρνί». «Δεν μπορούν αυτοί να μετράνε εκατομμύρια κέρδη, ακόμα περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι, όπως λένε τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και εμείς να μετράμε για να πάρουμε ψωμί», υπογράμμισε ο Μ. Μπεκρής.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωνιστικός συναγερμός άρχισε να ηχεί και πάλι στο λιμάνι προχτές το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία συνεχίζει την κοροϊδία που έχει ξεκινήσει εδώ και 5 μήνες, αρνούμενη να δώσει συγκεκριμένη, επίσημη, γραπτή απάντηση για την υπογραφή της ΣΣΕ. Ενώ από πάνω εκβιαστικά αξίωσε ότι για να καταθέσει την γραπτή της πρόταση, θα πρέπει πρώτα η ΕΝΕΔΕΠ να αποσύρει την αγωγή που έχει καταθέσει για τις εκλογές - παρωδία που διενήργησε το εργοδοτικό σωματείο, που βέβαια έχει συστήσει η ίδια η COSCO.

Επιτόπου οι εργαζόμενοι στις 2 προχτές το μεσημέρι ξεκίνησαν στάση εργασίας, που εξελίχθηκε σε 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα, όταν ενημερώθηκαν για τον νέο εμπαιγμό της εργοδοσίας που πρότεινε ...αύξηση 3 ευρώ! Αυτό ήρθε να ξεχειλίσει το ποτήρι, καθώς η COSCO επιπλέον δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της για λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, η έλλειψη των οποίων έστειλε στον τάφο τον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή στις 25 Οκτώβρη.

Η «απάντηση» της COSCO ήταν χτες το πρωί να καταθέσει αίτημα ασφαλιστικών μέτρων απαιτώντας να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία, ακόμα και η στάση εργασίας! Αίτημα που έγινε δεκτό την ίδια μέρα από τα δικαστήρια του Πειραιά με τις καθιερωμένες πλέον fast track διαδικασίες. Η «διαφορά» σε αυτή την απόφαση ήταν ότι δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της εργοδοσίας για τη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι μετατρέποντας και αυτή την απόφαση σε κουρελόχαρτο συνέχισαν κανονικά την απεργία έως τα μεσάνυχτα, ενώ τυπικά τη συνέχισή της κάλυψε με απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω, όλοι μπροστά!

«Είναι και θέμα αξιοπρέπειας. Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω. Εχω 3 παιδιά και είμαι οδηγός. Δουλεύω τα 16 μεροκάματα, δηλαδή με το ζόρι βγάζω 900 ευρώ. Το νοίκι είναι 420 ευρώ και το ρεύμα 550 ευρώ. Τα βγάζεις πέρα; Ναι, δεν το κρύβω έβαλα βύσμα για να μπω εδώ μέσα. Ετσι έχουμε κάνει οι περισσότεροι. Βάλαμε βύσμα για να γίνουμε δούλοι. Ούτε στο στρατό δεν είχαμε τέτοια αγγαρεία, τόσο τρέξιμο. Καθημερινά δουλεύουμε εδώ μέσα με κίνδυνο της ζωής μας. Και από πάνω να σου πετάει το ξεροκόμματο και εσύ να το δέχεσαι; Ε όχι, δεν πάει έτσι. Ζητάμε τα ελάχιστα από αυτά που δικαιούμαστε και πρέπει να τα πάρουμε, τελείωσε», μας λέει ο Γιώργος Κ., 3 χρόνια οδηγός στην COSCO.

Ο Γιάννης, 7 χρόνια στην COSCO στο ίδιο πόστο και αυτός με τον συνάδελφό του, πατέρας 2 παιδιών, συμπληρώνει: «Αν έχεις ρεπό και σου πουν "κατέβα" και αρνηθείς, έχεις συνέπειες. Θα σου δώσουν την πιο παλιά νταλίκα, που μπαίνουν μέσα οι αναθυμιάσεις χωρίς αιρκοντίσιον. Να χιονίζει όπως έγινε πρόσφατα και να σου λένε κάνε γύρω - γύρω στο λιμάνι για να σπάσεις το χιόνι, με την νταλίκα να γλιστράει και να τρέμει η ψυχή σου. Δεν λογαριάζουν ούτε τις ζωές μας, ούτε ότι είμαστε άνθρωποι. Θέλουν μόνο να δουλεύουμε χωρίς ανάσα, χωρίς μέτρα για την προστασία της ζωής μας για να τους φέρνουμε κέρδη. Ομως είδαν τι μπορούμε να κάνουμε με τις προηγούμενες απεργίες. Αυτό θα δουν και τώρα. Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω. Μετά από τόσα χρόνια πρέπει να υπογράψουμε ΣΣΕ».

«Κάθε μέρα κινδυνεύεις μόλις μπεις στον χώρο εργασίας», μας λέει και ο Σταύρος, που δουλεύει στο λιμάνι από το 2012. «Δεν ξέρεις από πού θα σου ρθει και να παίρνω 800 ευρώ μετά από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς. Να είμαι ακόμα 16άρης (16 μεροκάματα το μήνα δηλαδή); Είναι υπερβολή να ζητάμε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας; Να μπορούμε να αγοράσουμε γάλα και πάμπερς στα παιδιά μας χωρίς να λείψει το φαγητό, επειδή θα πρέπει να πληρώσουμε το ρεύμα; Αυτοί μετράνε δισεκατομμύρια κέρδη από εμάς. Γι' αυτό όλοι μπροστά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ