Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοινώνει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που ήδη εξανεμίζονται από την ακρίβεια

Για «σημαντική αύξηση» στον κατώτατο μισθό έκανε λόγο προχτές από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, δίνοντας το έναυσμα στην κυβερνητική προπαγάνδα να πλασάρει τα λίγα ψίχουλα ως δήθεν «μέτρο προστασίας» των εργαζομένων από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Ακόμα και μετά απ' αυτήν την αναπροσαρμογή του κατώτατου, όμως, που θα ισχύσει από 1η Μάη, οι μισθωτοί δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στο πραγματικό τους εισόδημα, καθώς έχει ήδη εξαερωθεί από τις υπέρογκες αυξήσεις στα βασικά ήδη κατανάλωσης και πρώτα απ' όλα από τις ανελαστικές δαπάνες του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης.

Σημειωτέον, ύστερα και από την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό στις αρχές του έτους, και ενώ κατά τη διετία 2020 - 2021 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ αύξηση, αυτός διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ μεικτά, σύμφωνα δε και με τις μέχρι τώρα διαρροές η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια αύξηση 6% έως 7%, που θα οδηγήσει τον κατώτατο στην περιοχή των 710 ευρώ μεικτά. Ακόμα κι έτσι, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει τουλάχιστον 40 ευρώ πιο κάτω από τα επίπεδα όπου ήταν στις αρχές του 2012 (751 ευρώ), πριν περικοπεί με την ΠΥΣ αρ. 6 και τους μνημονιακούς νόμους που ακολούθησαν. Επιπλέον, ακόμα κι αν δοθεί αυτή η αύξηση, που θα ισχύσει για τους 8 μήνες του τρέχοντος έτος, μεσοσταθμικά για το 2022 η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 6,5%, ποσοστό που υπολείπεται ακόμα και του επίσημου πληθωρισμού, που «τρέχει» με ρυθμό άνω του 8%!

Θυμίζουμε ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που κάνει η κυβέρνηση γίνεται κατ' εφαρμογή του γνωστού νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου), που ως βασικό κριτήριο έχει τη διαφύλαξη της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» των επιχειρήσεων, και ως πρόσθετη προϋπόθεση ότι αυτός θα αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, «θωρακίζοντας» έτσι την εργοδοσία από τις συλλογικές διεκδικήσεις και διαπραγματεύσεις.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τη διαμόρφωση των εργατικών μισθών το 2021: Σε σύνολο 2.163.610 μισθωτών το περασμένο έτος, οι 742.372 (33,85%) είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 700 ευρώ μεικτά. Απ' αυτούς οι 395.115 (18,26%) είχαν μηνιαίο μισθό μέχρι 500 ευρώ μεικτά! Κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά λαμβάνει η πλειοψηφία των μισθωτών, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους 1.376.032 εργαζόμενους (63,59% του συνόλου). Πάνω από 1.500 ευρώ μεικτά λαμβάνει το 15,79%, ενώ αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ μεικτά μόλις το 8% των μισθωτών!

ΚΚΕ: Να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για υπογραφή ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό 825 ευρώ

Σε σχόλιό του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Δεν είναι μόνο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που εξαγγέλλει η κυβέρνηση έχει ήδη ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα και το "τσουνάμι" ακρίβειας, αλλά επιπλέον το γεγονός ότι η όποια αύξηση θα γίνει με βάση τον άθλιο μηχανισμό που θέσπισαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου - τις λεγόμενες "αντοχές" της οικονομίας - πέρα και έξω από τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων.

Αυτό που επείγει εδώ και τώρα είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων, που είναι η κατάργηση των αντεργατικών νόμων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με κατώτατο μισθό τα 825 ευρώ. Η υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού. Η κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών. Η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ