Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κλιμάκωση της πάλης για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, ενάντια στον πόλεμο

Κοινό πρόγραμμα πρωτοβουλιών, με αποκορύφωμα την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σύσκεψη με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, συλλόγων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και φοιτητών για συντονισμό της δράσης, για τη διεκδίκηση ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, μέτρων προστασίας από την ακρίβεια και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη πραγματοποίησε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της Ενέργειας, στα καύσιμα και τα άλλα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης εξανεμίζουν το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Ανέδειξε την κοροϊδία των κυβερνητικών μέτρων, ενώ αναφερόμενος στις «αντοχές της οικονομίας» που επικαλείται η κυβέρνηση, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η οικονομία αντέχει τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των λίγων, αλλά όχι την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αντέχει τις δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές αλλά όχι αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες κ.τ.λ.». Κάλεσε τον λαό να μην αποδεχτεί νέες θυσίες, «να μην πληρώσουμε εμείς τον πολεμικό λογαριασμό».

Ανέδειξε ότι για τον λαό δεν υπάρχουν «σωτήρες», όπως εμφανίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, υπενθυμίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία και τη συμφωνία τους στις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης.

«Η πείρα έδειξε ότι μόνο με την οργάνωση, την αλληλεγγύη, με το δυνάμωμα των διεκδικήσεών μας μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα», ανέφερε, τονίζοντας τα θετικά μηνύματα από την απεργία στις 6 Απρίλη, τα παραδείγματα στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food», στη «Market In» στα Γιάννενα, για να καλέσει σε κλιμάκωση και συντονισμό του αγώνα το επόμενο διάστημα.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη απεμπλοκή της χώρας από αυτόν, καλώντας σε μαζική συμμετοχή αύριο, Σάββατο 16 Απρίλη, στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση έξω από τη βάση του Ακτίου στις 6.30 μ.μ. με ώρα αναχώρησης στις 4 μ.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Πρωτομαγιά είναι η δική μας μέρα!

Στη συνέχεια ο Ν. Εξαρχος αναφέρθηκε στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς λέγοντας ότι «είναι η δική μας μέρα, όχι μόνο τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, αλλά είναι και μέρα διεκδίκησης». Εισηγητικά προτάθηκε τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων να συζητήσουν και να καταλήξουν τη συμμετοχή τους σε σειρά κοινών δράσεων το επόμενο διάστημα, όπως κοινό κάλεσμα προς τον γιαννιώτικο λαό για την Πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση την Κυριακή 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πλούσια συζήτηση από εκπροσώπους φορέων

Την εισηγητική ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με συνδικαλιστές από όλους τους χώρους να παίρνουν τον λόγο και να αναδεικνύουν την πείρα και τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Ν. Μελλισιόβας, εργαζόμενος στη «My Market», στάθηκε σε περιστατικά με πελάτες, που μη μπορώντας να υπολογίσουν τις αυξήσεις των τιμών αφήνουν πίσω τους προϊόντα, αφού διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να τα πληρώσουν. Παράλληλα ανέδειξε την πείρα από την απεργία στις 6 Απρίλη, όπου όλη η πρωινή βάρδια στο υποκατάστημα αντέκρουσε τις πιέσεις της διεύθυνσης να πάει για δουλειά και κατέβηκε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση δίνοντας τη δική της απάντηση στην εντατικοποίηση, στους μισθούς πείνας και τα ευέλικτα ωράρια.

Ο Β. Βλάχος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Επισκευαστών Αυτοκινήτων, αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση των τιμών των ανταλλακτικών και στις καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους, στην αναδουλειά από την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να συντηρήσουν τα αυτοκίνητά τους. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσθέτει αυτήν την ώρα και νέα χαράτσια με την πιστοποίηση επισκευής βαρέων οχημάτων, δίπλα στη φοροληστεία των προηγούμενων χρόνων. Τέλος, ανέδειξε την πρωτοπόρα δράση του σωματείου που ηγήθηκε για την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Απρίλη, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνεργείων της πόλης να κλείνουν και δεκάδες επαγγελματίες να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η Ζωή Οικονόμου, συμβασιούχος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ανέδειξε την κοροϊδία της κυβέρνησης για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας, αναφέρθηκε στον αγώνα των 217 συμβασιούχων του νοσοκομείου για τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου, που έχει ως αποτέλεσμα την εξάμηνη παράταση των συμβάσεών τους, μέχρι τον Ιούνη.

Ο Γ. Πραμαντιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ανέδειξε ότι στα συσσωρευμένα χρέη που πνίγουν τους μαγαζάτορες των Ιωαννίνων προστίθενται τώρα οι απανωτές ρυθμίσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, για να επισημάνει ότι φτάνει η ώρα που πρέπει να επιστραφούν οι ενισχύσεις της περιόδου της πανδημίας, απαιτώντας αυτές να διαγραφούν για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.

Η Γ. Τουλιαγκάνοβα, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΒΕΤ, αναφέρθηκε στον κίνδυνο εκατοντάδες φοιτητές των λαϊκών οικογενειών να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους από το κόστος διαβίωσης στην επαρχία, απαιτώντας τώρα στεγαστικό επίδομα για όσους σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους, μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα αστικά ΚΤΕΛ κ.ά.

Ο Κ. Κατσάνος, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας, κατήγγειλε ότι αυτήν τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τμήμα των ζωντανών τους για να εξοικονομήσουν πόρους και να μπορέσουν να ταΐσουν τα υπόλοιπα, υποστηρίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι για την επιβίωσή τους από τη δραματική αύξηση των τιμών και τις ελλείψεις σε ζωοτροφές.

Παρεμβάσεις έγιναν ακόμα από συνδικαλιστές της Ενωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων, του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου, του Σωματείου Λαϊκών Ασμάτων Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Ιδιωτικής Υγείας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και την Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ