Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο - αίσχος για τον ΟΑΕΔ

Χρυσές δουλειές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τζάμπα εργατικό δυναμικό | «Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίμαχα άρθρα όπως και στην τροπολογία για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίστηκε χτες το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΟΑΕΔ, το οποίο ήδη έχει απορριφθεί από τους εργαζόμενους, καθώς ενισχύει τη λειτουργία του ως σύγχρονου δουλεμπορικού γραφείου, χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους για την απόκτηση φτηνής εργατικής δύναμης, «τελειώνει» ακόμα και με αυτήν τη στοιχειώδη προστασία των ανέργων.

Την ονομαστική ψηφοφορία απαίτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για να αναδείξει ότι πίσω από τον τίτλο - διαφημιστικό σποτ «Δουλειές ξανά», η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, που φέρουν ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ, διαπράττει ένα ακόμα «έγκλημα» σε βάρος των εργαζομένων προκειμένου να ταΐσει με παραπάνω δισ. την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης επιδόθηκε στα γνωστά τερατώδη ψέματα, στις αισχρές συκοφαντίες σε βάρος των ανέργων, συνεχίζοντας να τους παρουσιάζει ως καταχραστές. Για παράδειγμα είπε: «Είναι διάλυση ο δεκαπλασιασμός των κονδυλίων τα οποία θα χειρίζεται από δω και πέρα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης;». Βέβαια, από αυτά δεν θα πάει ούτε ευρώ στους ανέργους αλλά θα τα μασουλήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως άλλωστε προβλέπουν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, όμως, έδωσε το στίγμα, λέγοντας πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση «είναι να μετατρέψουμε τον ΟΑΕΔ σε σύμβουλο εύρεσης εργασίας και όχι σε διαχειριστή επιδομάτων» και «σε ενεργό βοηθό εύρεσης εργασίας των ανέργων», όπως συνήθως λένε και τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για να συγκαλύψουν την κοινή τους στρατηγική, επί δύο μέρες επιδόθηκαν σε έναν ακόμα γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης που τροφοδότησαν και καταθέτοντας ο καθένας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Την ίδια ώρα, έκλιναν όλοι σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη για «ενεργητική στήριξη της ανεργίας», δείχνοντας ότι έχουν κοινό στόχο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι πως θα πρέπει διαρκώς να ματώνουν για να κερδίζουν οι ...«συνέταιροί τους» εργοδότες.

Οι ...διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν άλλωστε και από το γεγονός ότι στην ονομαστική ψηφοφορία δεν καταψήφισε επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, να αισθάνεται δικαιωμένος. Ενδεικτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» στο άρθρο 17 για το «ψηφιακό ατομικό δελτίο δράσης», στο άρθρο 23 για τις «κυρώσεις αναληθών δηλώσεων», το άρθρο 35 για τον «ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων» κ.ά. «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην τροπολογία για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», που φορτώνει νέα χαράτσια στους συνταξιούχους αφού τους στέλνει «πακέτο» σε διάφορα ιδιωτικά γραφεία, τα οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σύνταξη που θα πάρουν, ενώ σε περίπτωση λάθους θα εμπλακούν σε νέα απίστευτη ταλαιπωρία.

Χρυσές δουλειές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έδωσε την κατάλληλη απάντηση για τα περί «κοινωνικών εταίρων» που επαναλάμβαναν κάθε φορά οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, με τον εισηγητή μάλιστα της ΝΔ, Ι. Φωτήλα, να αφιερώνει ολόκληρη τη δευτερολογία του για να επιτεθεί στο ΚΚΕ που δεν παραδέχεται ότι «κάλλιστα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συνεργάζονται αρμονικά και να είναι και αγαπημένοι». «Είναι κοινωνικοί εταίροι ο εργάτης με τον βιομήχανο, ο εκμεταλλευτής με τον εκμεταλλευόμενο;», αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος και στον ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς «πιπιλάει» αυτά τα ψέματα.

Επισήμανε ότι το ποιον ευνοεί το νομοσχέδιο το δείχνει η υποστήριξη από τον ΣΕΒ, τους εκπροσώπους των κέντρων κατάρτισης και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι και πρώτα από όλα αυτοί στον ΟΑΕΔ ήταν αντίθετοι «και τους τσακίσατε στο ξύλο. Γιατί το καταδικάζουν και δεν συμφωνούν». Ανέδειξε τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σε βάρος των ανέργων και των αποθεματικών των 2,5 δισ. ευρώ των ΟΑΕΔ, Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τα οποία θα μεταφερθούν στις τσέπες των ομίλων.

Τόνισε ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ καταπολεμήθηκε μόνο στον σοσιαλισμό και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση μεγαλώνοντας την ενεργητική τους συμμετοχή στους αγώνες, στα εργατικά σωματεία, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να στηρίξουν το ΚΚΕ που είναι στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της πάλης τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης ανέδειξε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ όχι μόνο τσάκισαν τη ζωή του λαού με τα αντιλαϊκά τους μέτρα αλλά τροφοδότησαν και την ανεργία επιδοτώντας το κλείσιμο στρατηγικών για τα συμφέροντα του λαού επιχειρήσεων και συνεχίζουν και σήμερα με τη ΛΑΡΚΟ, διέλυσαν ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους, άφησαν και αφήνουν κενές θέσεις εργασίας σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και Πολιτική Προστασία, ξεκληρίζουν αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ