ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Τη Θήβα επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή και την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης της περιοχής. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θηβαίων Γ. Αναστασίου στο δημαρχείο, με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας, καθώς επίσης με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Στην επίσκεψη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θήβα και στις συναντήσεις με τους φορείς της περιοχής συμμετείχε πολυμελές κλιμάκιο του Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιώργος Κοτρόγιαννος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χρειάζονται άμεσα μέτρα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης της Θήβας

RIZOSPASTIS

Την απουσία στήριξης απ' την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό σε ό,τι αφορά τον προληπτικό αντισεισμικό έλεγχο επεσήμανε ο δήμαρχος Θήβας, Γ. Αναστασίου, στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη συνάντησή τους. Οπως τόνισε, ακόμη και ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε δημοτικά κτίρια έγινε με χρήματα που κατέβαλε ο δήμος. Επεσήμανε πως από την πλευρά του δήμου έχει κατατεθεί αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου έτσι να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλα τα κτίρια. Πρόσθεσε επίσης ότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στο ΕΠΑΛ Θήβας, όπου θα χρειαστεί τριτοβάθμιος προληπτικός έλεγχος, ενώ σημείωσε τις ελλείψεις σε προσωπικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας δεν διαθέτει κανέναν πολιτικό μηχανικό.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε τον δήμαρχο Θηβαίων για την Ερώτηση που επανακατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, καθώς δεν είχε απαντηθεί απ' τους αρμόδιους, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση για την πραγματοποίηση ελέγχων και την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε σε μία σεισμογενή περιοχή, με έντονη έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας όλο αυτό το διάστημα, και από αυτή την άποψη έχουμε συναντήσεις με μαζικούς φορείς. Είδαμε τον δήμαρχο καταρχάς, θα δούμε το Εργατικό Κέντρο, τους Συλλόγους των Εμπόρων, Βιοτεχνών - Επαγγελματιών.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής ζήτημα, το οποίο περιλαμβάνεται και στην Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα μας στη Βουλή. Χρειάζεται άμεσα προληπτικός, συνολικός έλεγχος, ιδιαίτερα για τα δημόσια κτίρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπου καθημερινά συνωστίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Επίσης χρειάζεται προληπτικός έλεγχος και έλεγχος στατικότητας γενικότερα και στις εργατικές κατοικίες "Θήβα 3". Προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, είναι φθαρμένα, είναι προβληματικά ή είναι παλαιά. Και βεβαίως χρειάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, στον λαό της Θήβας να μπορεί να απευθύνεται σε γνώστες, σε επιστήμονες, σε ειδικούς, οι οποίοι δεν υπάρχουν σήμερα - άρα η κυβέρνηση, το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για αυτό - έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν και στις κατοικίες τους ή στα μαγαζιά τους τον απαραίτητο στατικό ή άλλο προληπτικό αντισεισμικό έλεγχο.

Αυτά είναι ορισμένα από τη δέσμη των αιτημάτων που θέτουμε, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα που θα μας θέσουν οι φορείς και θα τα προωθήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο και όπου χρειάζεται».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με τα Εργασιακά ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε: «Γενικότερα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τα αλλεπάλληλα, αντεργατικά νομοσχέδια που έχει ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παλαιότερα, νόμοι οι οποίοι μένουν σε απόλυτη ισχύ. Οι περισσότεροι είναι νόμοι των μνημονίων, οι οποίοι δεν αφορούσαν τελικά, όπως προειδοποιούσαμε ως ΚΚΕ, την περίοδο εκείνης της κρίσης, αλλά ήρθαν για να μείνουν. Αρα ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και με τον εμβληματικό νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη θα πρέπει να βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα για την κατάργηση στην πράξη αυτών των νόμων. Οι ίδιοι με την πάλη τους να τους πετάξουν στα σκουπίδια, όπως έκαναν πρόσφατα με τον νόμο Χατζηδάκη στη μεγαλειώδη απεργία και στα συλλαλητήρια της 6ης του Απρίλη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας, τονίζοντας: «Αυτό που ταλανίζει τη λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά και όλο τον ελληνικό λαό είναι η έξαρση της ακρίβειας, η οποία δεν ξεκίνησε τώρα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κάνει η Ρωσία και έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αλλά ξεκίνησε πολύ πιο πριν με την πορεία απελευθέρωσης της Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται όλες οι πηγές Ενέργειας τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία και το ελληνικό υπέδαφος, δηλαδή τα ορυκτά λιγνίτη και από εκεί και πέρα και οι υδρογονάνθρακες, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η γεωθερμία, το υδάτινο δυναμικό».

Ο δήμαρχος αποχαιρέτησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσφέροντάς του ένα λεύκωμα με την Ιστορία της Βοιωτίας.

«Κορυφή του παγόβουνου» των προβλημάτων των εργαζομένων

Στο επίκεντρο της συνάντησης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας βρέθηκαν η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και η ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων αντισεισμικής θωράκισής της, ώστε να προστατευτεί πρωτίστως η ζωή, αλλά και οι περιουσίες των κατοίκων, οι υποδομές κ.λπ. Η σεισμική δραστηριότητα και η ανησυχία που προκαλεί ήρθαν να κάτσουν σε ένα βουνό προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους της περιοχής και συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Καπούλας, όπως και άλλα μέλη της διοίκησης, κατήγγειλαν την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας μιλώντας για ένα απαξιωμένο νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις, στηλίτευσαν την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, με συνέπεια πολύμηνες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων των εργαζομένων, αλλά και στο ΣΕΠΕ, που παρεμποδίζουν τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων. Εξέφρασαν ακόμα την αγωνία τους για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συνέπειές του στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, στο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το ισχνό λαϊκό εισόδημα, ενώ ειδική αναφορά έκαναν στην ΕΑΒ και τη ΛΑΡΚΟ, δύο στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που ωθούνται η μία στην απαξίωση και η άλλη στην εκποίηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε στην επιτυχία της απεργίας της 6ης Απρίλη, όπου ο «νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά», στους αγώνες που πρέπει να εκδηλωθούν και το επόμενο διάστημα, με ταξικό προσανατολισμό, ενάντια στον συμβιβασμό με τη μεγαλοεργοδοσία.

Σε ό,τι αφορά το κύμα ακρίβειας, σημείωσε ότι αυτό «δεν δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά αυτή η εξέλιξη επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλοι σιτοβολώνες από τους οποίους εισάγει η Ελλάδα σιτάρι, ενώ λόγω της ΚΑΠ δεν μπορεί να παράγει το δικό της σιτάρι. Ομοίως και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν, το αμερικανικό LNG τώρα, ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, με την οποία η χώρα μπορεί να έχει δικό της σχέδιο αξιοποίησης όλων των πόρων που διαθέτει, τον λιγνίτη, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τη γεωθερμία, το υδάτινο δυναμικό, ώστε «να μη γονατίζει ο λαός».

Ενώ, ακόμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 50% και το ΚΙΝΑΛ το 75%, «που δείχνει ότι στα βασικά συμφωνούν».

Ραγδαία μείωση εσόδων για τους εμπόρους

«Δεν φοβηθήκαμε την οικονομική κρίση, δεν φοβηθήκαμε την πανδημία, τώρα φοβόμαστε, βλέπουμε ραγδαία μείωση των εσόδων μας», κατήγγειλαν τα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη συνάντηση που είχαν χτες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Β. Γκέλης, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη διαρκή στήριξή του στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οπως είπε, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος της Ενέργειας, ενώ δύο στις τέσσερις έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές. «Οι συνάδελφοι δεινοπαθούν, σε λίγο θα νοσταλγούμε τα επιδόματα της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας να παρθούν μέτρα στήριξης του εμπορικού κόσμου, όπως κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, της ρήτρας αναπροσαρμογής αναδρομικά κ.λπ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η έξαρση των ανατιμήσεων - και μάλιστα μετά από μια δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και την εκδήλωση της πανδημίας - αποτυπώνεται και στον τζίρο των καταστημάτων και ότι είναι οι μικρές επιχειρήσεις που πληρώνουν αυτήν την κατάσταση. Πρόσθεσε δε πως τα «επιδόματα - ψίχουλα» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι οι επιδοτήσεις του «αναπτυξιακού» του 2016 από τις Περιφέρειες κινήθηκαν στα επίπεδα του 1% - 2% των διαθέσιμων πόρων προς τις μικρές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τις «αντοχές της οικονομίας», σχολίασε ότι βρίσκονται χρήματα ώστε να δίνονται φοροαπαλλαγές σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στους εφοπλιστές κ.α., αλλά όχι για τους μεροκοματιάρηδες, τους οποίους τους «κοπανάνε» στους φόρους.

Αναφέρθηκε στην Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και στα επείγοντα μέτρα που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοπασχολούμενοι ενάντια στην ακρίβεια, όπως κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Ενέργεια. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες σημείωσε την ανάγκη να μην «επιστραφεί η επιστρεπτέα προκαταβολή», να υπάρξει δραστική μείωση σε χρέη και τόκους και να επιστρέψει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη συντονισμού του αγώνα με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, αφού ενιαία είναι τα προβλήματα, κοινή η αιτία, άρα ενιαίος πρέπει να είναι και ο αγώνας για να τα αντιπαλέψουν.

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου αποχαιρέτησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσφέροντάς του έναν πάπυρο που απεικονίζει την επτάπυλη Θήβα και τοπικά κρασιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ