ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενταση διεργασιών και ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα

Με επιτάχυνση διεργασιών και ένταση ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται και ο λεγόμενος «οικονομικός πόλεμος» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ενδοαστικές αντιθέσεις και παζάρια εξακολουθούν να «τρέχουν» και στον ευρωατλαντικό άξονα.

Νέα παζάρια στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του 5ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας μετά από «επίπονες» διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών - μελών της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σκιαγράφησε βασικά σημεία του προετοιμαζόμενου 6ου πακέτου, η συζήτηση για το οποίο σηματοδοτεί νέα ένταση των παζαριών.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», «συνεχίζουμε να εξετάζουμε τον τραπεζικό τομέα, συγκεκριμένα τη Sberbank, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας. Και φυσικά, ο τομέας της Ενέργειας συζητείται».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναπτύσσει «έξυπνους μηχανισμούς» που θα επιτρέψουν το πετρέλαιο να συμπεριληφθεί στο επόμενο πακέτο κυρώσεων. Παράλληλα, απορρίπτοντας επικρίσεις ότι η Γερμανία καθυστερεί την επιβολή κυρώσεων, υποστήριξε ότι ενέκρινε τα 5 πακέτα κυρώσεων εντός 48 ωρών. Εξαρχής βέβαια η Γερμανία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε σοβαρά την καπιταλιστική οικονομία της.

Στην ίδια συνέντευξη, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης πως η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι «θέμα χρόνου», προκαλώντας την αντίδρασή της, με τον πρώην Πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Ντμ. Μεντβέντεφ, να «προειδοποιεί» με τη σειρά του ότι «η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης».

Η δε επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα», σημείωσε ότι η απεξάρτηση από τη ρωσική Ενέργεια είναι μία διαδικασία «χωρίς επιστροφή» και ότι τον Μάη θα παρουσιαστεί «λεπτομερές» σχέδιο για την παύση στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία έως το 2027. Επικρότησε την πρόσφατη συμφωνία για την εισαγωγή αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι πέρα από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η ΕΕ μελετά την εξασφάλιση προμήθειας Ενέργειας από Νορβηγία, Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ και Νιγηρία.

Ρωσία: Κινήσεις για την άμβλυνση των συνεπειών των κυρώσεων

Η Ρωσία από την πλευρά της εντείνει κινήσεις και αναζητά συνεργασίες για την άμβλυνση των συνεπειών των ευρωατλαντικών κυρώσεων και την υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών της μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τα ζητήματα της Ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπήρξε μια «θετική αξιολόγηση της συνεργασίας τους εντός του ΟΠΕΚ+» σε σχέση με τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Το Κρεμλίνο τόνισε πως η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Υεμένη. Σημειώνεται ότι το Ριάντ για την ώρα δεν «ευθυγραμμίζεται» με τις πιέσεις των ΗΠΑ για υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και για μεγάλη αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής εντός ΟΠΕΚ. Την Παρασκευή, εξάλλου, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Χτες, μιλώντας σε κυβερνητική τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, ο Βλ. Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι χώρες της Δύσης έβαλαν αυτογκόλ με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οδηγώντας «στην επιδείνωση της οικονομίας στη Δύση». Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία σταθεροποιείται και η λιανική ζήτηση έχει εξομαλυνθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό για να στηρίξει την οικονομία και τη ρευστότητα σε συνθήκες συρρίκνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Ρωσίας καταστήσουν τον δανεισμό φθηνότερο.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ανακοίνωσε στη Δούμα ότι 52 ξένοι οργανισμοί από 12 χώρες έχουν ενταχθεί στο ρωσικό Σύστημα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών (SPFS). Το SPFS είναι κάτι ανάλογο με το SWIFT και ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τη Μόσχα το 2014, μετά την επιβολή κυρώσεων για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Οι ξένοι συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με Ρώσους εταίρους μπορούν να εγγραφούν και ήδη συμμετέχουν», υποστήριξε η Ναμπιούλινα.

«Είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα», πρόσθεσε. «Ούτε εδώ ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε ήδη ξεκινήσει και αναπτύξει τέτοια διμερή έργα με πολλές χώρες. Τώρα διαπραγματευόμαστε με εταίρους σε διάφορες χώρες προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πληρωμές το συντομότερο δυνατό».

Λιβύη: Αναστολή παραγωγής σε πετρελαιοπηγή που «πολιορκούσαν» διαδηλωτές

Στο μεταξύ, η όξυνση των ανταγωνισμών σε μια σειρά από καυτά μέτωπα του πλανήτη επιδρά με τη σειρά της στις διεθνείς οικονομικές και ενεργειακές εξελίξεις.

Ετσι, στη Λιβύη, η πετρελαϊκή παραγωγή στη μεγάλη πετρελαιοπηγή «Αλ Φιλ» στα νοτιοδυτικά της χώρας ανεστάλη από το Σάββατο, καθώς οι εγκαταστάσεις πολιορκήθηκαν από διαδηλωτές που απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του Α. Χ. Ντμπεϊμπά, πρωθυπουργού της «μεταβατικής κυβέρνησης» που εδρεύει στην Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη έχει επιστρέψει ξανά σε κατάσταση δύο παράλληλων κυβερνήσεων που αντιμάχονται η μία την άλλη, η μία με πρωθυπουργό τον Α. Χ. Ντμπεϊμπά και η άλλη με επικεφαλής τον Φ. Μπασάγα, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και εδρεύει στα ανατολικά της χώρας.

Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης - που μεταφέρει στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά σημαντικά έσοδα από την πώληση πετρελαίου - ανακοίνωσε την Κυριακή την αναστολή της παραγωγής στην εν λόγω πετρελαιοπηγή. Σημείωσε πως καθίσταται «αδύνατη η τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας» και κήρυξε «μέχρι νεωτέρας» κατάσταση ανωτέρας βίας (που επιτρέπει την αποποίηση ευθύνης της ΕΕΠ σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών της ως προς τις παραδόσεις αργού πετρελαίου).

Σε ένα τέτοιο φόντο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ χτες αυξήθηκε κατά 0,90 λεπτά φθάνοντας τα 112,70 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο Δυτικού Τέξας έφθασε τα 107,90 δολάρια (αύξηση κατά 87 σεντς σε σχέση με την Κυριακή).

Οι Ιταλοί ψάχνουν για αέριο σε Κονγκό - Αγκόλα

Την ίδια ώρα, η Ιταλία αναζητά εναλλακτικούς εξαγωγείς Ενέργειας σε χώρες της Αφρικής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και έτσι ματαίωσε την επίσκεψή του σε Κονγκό και Αγκόλα στις 20 και 21 Απρίλη. Αντ' αυτού θα ηγηθούν της αποστολής ο ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάιο, και ο υπουργός «Πράσινης Μετάβασης», Ρ. Τσινγκολάνι.

Η Ιταλία εισάγει περίπου το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, εκ του οποίου το 45% προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο ντι Μάιο έχει ήδη επισκεφθεί την Αλγερία και το Κατάρ, ενώ σχεδίαζε ανάλογα βήματα σε Κονγκό, Αγκόλα και Μοζαμβίκη.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προβάδισμα Μακρόν στις δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα στον νυν Πρόεδρο, τον «κεντρώο» Εμ. Μακρόν, με 55,5% στην πρόθεση ψήφου, δίνει δημοσκόπηση της «Ipsos-Sopre Steria», που ανακοινώθηκε το Σάββατο, ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία την Κυριακή 24/4. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει το 44,5% της πρόθεσης ψήφου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται ενδοαστικές διεργασίες και παζάρια, όχι μόνο για τις κάλπες αυτής της Κυριακής, αλλά ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται ότι παίζει η «Ανυπότακτη Γαλλία», του Ζαν - Λικ Μελανσόν, που ήρθε τρίτος στον α' γύρο των προεδρικών με 22%. Διαδικτυακή εσωκομματική διαβούλευση κατέγραψε ότι πάνω από το 66% επιλέγει την αποχή στον β' γύρο. Παρά το αποτέλεσμα, ωστόσο, το επιτελείο του Μελανσόν υποστήριξε ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι οδηγία για να μην ψηφίσετε κανέναν (...) Ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του και θα ψηφίσει όπως νομίζει».

Το Σάββατο, στο μεταξύ, έγιναν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις με συνθήματα «Ενάντια στην ακροδεξιά. Για δικαιοσύνη και ισότητα, όχι την Λεπέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων». Ωστόσο, υπήρχαν και πανό που έγραφαν «Ούτε Λεπέν ούτε Μακρόν».

Στην τελική ευθεία για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και τα σκάνδαλα. Η Εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι έλαβε έκθεση από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης, με την οποία η Λεπέν και συνεργάτες της κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν περίπου 600.000 ευρώ ευρωενωσιακού δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως ευρωβουλευτές. Η έκθεση έφτασε στις γαλλικές αρχές στις 11/3 και αναλύεται. Συνεργάτες της Λεπέν σχολίαζαν «το πάντα ισχυρό timing για την αποκάλυψη» και την «εργαλειοποίησή της», όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικηγόρος της Λεπέν, προσθέτοντας ότι η ίδια «δεν έχει κληθεί από καμία γαλλική δικαστική αρχή».

Από τη μεριά της, η Λεπέν, συνεχίζοντας να «στρογγυλεύει» ακροδεξιές γωνίες, δήλωσε ότι το θέμα της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στον δημόσιο χώρο είναι ένα «σύνθετο πρόβλημα» και ότι το μέτρο για την απαγόρευσή της στον δρόμο θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Ο δε Μακρόν πραγματοποίησε το Σάββατο προεκλογική συγκέντρωση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, εκεί όπου ο Μελανσόν αναδείχθηκε πρώτος στον α' γύρο με ποσοστό 31%. Τοποθετούμενος υπέρ των «πράσινων» μπίζνες, ο Μακρόν ανέφερε ότι αν εκλεγεί θα ορίσει έναν «πρωθυπουργό άμεσα υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό» και ότι θέλει «να πάει δύο φορές πιο γρήγορα» στα οικολογικά ζητήματα. Η δε Λεπέν απάντησε ότι επιθυμεί μια «εθνική οικολογία» και όχι την «τιμωρητική οικολογία» του Μακρόν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών - κυρίως μουσουλμάνων - και αστυνομίας σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε πόλεις της Σουηδίας, καθώς η αντιμεταναστευτική - ακροδεξιά οργάνωση «Σκληρή Γραμμή» πραγματοποιεί περιοδεία στη χώρα και καίει αντίτυπα του Κορανίου. Την Κυριακή τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από «προειδοποιητικά πυρά» αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πόλη Νορσέπινγκ. Οι τραυματίες τελούν «υπό καθεστώς σύλληψης, ως ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες», ανακοίνωσε η αστυνομία. Στη γειτονική πόλη Λινκέπινγκ συνελήφθησαν 18 άνθρωποι. Επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα του Σαββάτου στο Μάλμε, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, έπειτα από συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης. Ταραχές σημειώθηκαν επίσης στη Στοκχόλμη και το Ορεμπρο.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε ότι εξόντωσε «πάνω από 10 τρομοκράτες», ανάμεσά τους έναν Γαλλοτυνήσιο που ήταν «στέλεχός τους». Οι επιχειρήσεις έγιναν στην περιοχή του δάσους Γκανγκέλ, περίπου 10 χλμ. από την κοινότητα Μουρά.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η πολυεθνική δύναμη από στρατεύματα της Νιγηρίας, του Νίγηρα και του Καμερούν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πάνω από 100 τζιχαντιστές, ανάμεσά τους 10 διοικητές τους, σκοτώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στην περιφέρεια της λίμνης Τσαντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ