ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΥΞΗΣΕΙΣ» - ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Εχουν εξανεμιστεί πριν καν δοθούν τα πενήντα ευρώ που ανακοινώθηκαν χτες

Στα 600 ευρώ «καθαρά», πολύ χαμηλότερα ακόμα και από το 2012, αφού τόσο «αντέχουν» η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων

Με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τις «αντοχές» της οικονομίας και πρόσχημα το «πρόβλημα» που μπορεί να δημιουργήσει στους επιχειρηματικούς ομίλους μια μεγαλύτερη αύξηση, η κυβέρνηση προχώρησε χτες σε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μόλις κατά 50 ευρώ, τα οποία ήδη έχουν εξανεμιστεί, αν δεν είναι χρωστούμενα από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μάη, έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και μάλιστα σε διάγγελμά του, επιχειρώντας να δώσει πανηγυρικούς τόνους σε μια απόφαση που όχι μόνο δεν βελτιώνει τη θέση των μισθωτών, αλλά παγιώνει την ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουν την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία. Κι επειδή τα χειρότερα έρχονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι πρέπει να μείνει «χαμηλά» ο πήχης των διεκδικήσεων, λόγω της «αβεβαιότητας», ενώ ξεκαθάρισε ότι «κύριο μέλημά» του είναι η διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», η υποταγή δηλαδή των εργαζομένων στη συντριβή τους, ένα «κριτήριο» που διαπερνά και τις «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 713 ευρώ μεικτά, από 663 ευρώ που ήταν από φέτος τον Γενάρη, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό για 8 ώρες εργασίας (πλήρες ωράριο) θα κυμανθεί γύρω στα 600 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κάλυψη (εισφορές) του μισθωτού. Αν και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σημαντική μεταβολή», εντούτοις η πραγματικότητα είναι πως οι μισθωτοί δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στο πραγματικό τους εισόδημα, καθώς έχει ήδη εξαερωθεί από την ακρίβεια που τσακίζει και τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που ρουφάνε σχεδόν έναν μισθό κάθε μήνα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι έτσι, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει 38 ευρώ χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου ήταν στις αρχές του 2012 (751 ευρώ), πριν περικοπεί με την ΠΥΣ αρ. 6 και τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις. Μια βάρβαρη πραγματικότητα, η οποία δεν αλλάζει ούτε με τη «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για σωρευτική αύξηση 9,7% (μαζί με το 2% του Γενάρη). Αλλωστε, η αύξηση αυτή θα ισχύσει μόνο για τους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά το 2022 η αύξηση περιορίζεται στο 7%, όταν ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστά άνω του 8%!

Επιπλέον, όπως δείχνει μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο καθαρός κατώτατος μισθός τον Γενάρη του 2022 είχε χάσει σε αγοραστική δύναμη πάνω από το 14% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, και αυτό παρά την αύξηση του 2% που δόθηκε στην αρχή του έτους. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τη διετία 2020 - 2021 ο κατώτατος μισθός παρέμεινε παγωμένος και όταν τον περασμένο Αύγουστο η αγοραστική δύναμη του μισθωτού που αμειβόταν με τον κατώτατο είχε ήδη μειωθεί κατά 4,5%, ενώ τον Δεκέμβρη η απώλεια έφτασε στα 10,4%!

Μετά τα παραπάνω, μόνο τυχαίο δεν είναι πως το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης φτάνει στο 46%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα βασικά.

Την αφόρητη αυτή κατάσταση επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη πως «η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας», αφού «κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα ούτε το κόστος», ενοχοποιώντας έτσι τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους για την ανεργία. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε χτες στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «έχουν να λαμβάνουν», αφού από τον ερχόμενο Ιούνη έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αλλωστε και η χτεσινή απόφαση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ' εφαρμογή του γνωστού νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου), που ως βασικό κριτήριο έχει τη διαφύλαξη της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» των επιχειρήσεων και ως πρόσθετη προϋπόθεση ότι αυτός θα αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, «θωρακίζοντας» έτσι την εργοδοσία από τις συλλογικές διεκδικήσεις και διαπραγματεύσεις.

Τις «κοστολογημένες» υποσχέσεις του επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι είναι τρομοκρατημένος από την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια «πίεση» που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τις προτάσεις του για εφαρμογή του ίδιου αντιδραστικού νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, στα 800 ευρώ, με τα γνωστά κριτήρια των «αντοχών» της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρόκληση για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια τα 1,66 ευρώ τη μέρα

Να σταματήσει το αίσχος της νομοθετικής ρύθμισης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση

«Οι αυξήσεις των 1,66 ευρώ τη μέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας συνολικά τον ρόλο διαπραγματευτή και διαπραγματευόμενου, αποτελούν πρόκληση για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια που αναστενάζει καθημερινά μη μπορώντας να ανταποκριθεί στο κύμα ακρίβειας και συνολικά στις ανάγκες της», σημειώνει το ΠΑΜΕ για τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρει αναλυτικά:

«Οι αυξήσεις βρίσκονται όχι μόνο αρκετά κάτω από τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι πριν από 13 χρόνια αλλά και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών που λεηλατούν το εργατικό εισόδημα καθημερινά.

Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή οι συνεχόμενες μειώσεις του πραγματικού μισθού των εργαζομένων, που βαφτίζονταν αυξήσεις στον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων, συνεχίζονται από τον Ιούνη με νέα μείωση και νέα ζεστά προνόμια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να μπαίνουν στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας και των αντοχών της οικονομίας. Οι αντοχές του εργαζόμενου λαού έχουν ήδη μηδενιστεί!

Είναι ζήτημα ανάγκης και πραγματικής ουσίας για τους εργαζόμενους και για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στα 825 ευρώ, για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με αυξήσεις που να είναι μεγαλύτερες από το κύμα των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, συνολικά στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στα εισιτήρια κ.λπ.

Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει το αίσχος της νομοθετικής ρύθμισης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση! Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι εργαζόμενοι, με τους αγώνες τους, δεν πρέπει να αποδεχτούν τη ζωή με τα ψίχουλα, τον συμβιβασμό με τη φτώχεια. Να βάλουν στο κέντρο της συλλογικής πάλης την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, να τεθούν στο επίκεντρο του αγώνα η κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών, η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, η ουσιαστική προστασία των ανέργων, μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος».

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι άνεργοι, ούτε το 15% δεν επιδοτείται

Δόθηκαν τα στοιχεία Μάρτη από τον ΟΑΕΔ

Σε 1.092.509 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι τον Μάρτη. Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την «αναδιοργάνωση» του Οργανισμού, τα αριθμητικά στοιχεία κάνουν την κυβερνητική προπαγάνδα για τους «ανέργους - ρετιρέ», που «καταχρώνται» το δημόσιο χρήμα, ακόμα πιο προκλητική.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ισχυριστεί ότι η ανεργία βαίνει αποκλιμακούμενη, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάρτη του 2022, είναι ελάχιστα μειωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1,54% σε σύγκριση με τον Φλεβάρη (-17.132 άτομα) και κατά 3,42% σε σύγκριση με τον Μάρτη του 2021 (-38.719 άτομα).

Οσο για τα ...ευεργητήματα που απολαμβάνουν οι άνεργοι, οι επιδοτούμενοι για τον μήνα Μάρτη περιορίζεται σε 162.857 άτομα, δηλαδή σε 14,9% του συνόλου των εγγεγραμμένων. Μάλιστα, οι επιδοτούμενοι έχουν μειωθεί κατά 23,53% από τον Φλεβάρη του 2022 και κατά 36,48% από τον Μάρτη του 2021, μετά τη λήξη ακόμα και των υποτυπωδών μέτρων για την προστασία από την ανεργία που πάρθηκαν το διάστημα της πανδημίας.

Το σύνολο των επιδοτούμενων εμφανίζεται μειωμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ειδικά στις Περιφέρειες όπου συγκεντρώνονται εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων καταγράφεται συρρικνωμένος σε σχέση με τον Φλεβάρη, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι χιλιάδες εποχικοί έχουν μείνει χωρίς την παραμικρή στήριξη (-53,36% στα Ιόνια Νησιά, -53,34% στο Νότιο Αιγαίο, -51,85% στην Κρήτη).

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων, το 36,01% είναι άνδρες και το 63,99% γυναίκες. Στην ηλικιακή ομάδα 30 - 44 ετών ανήκει το 34,57%, στην κατηγορία 45 - 54 ετών το 24,50% και ακολουθούν οι ηλικίες 55 - 64 ετών, στις οποίες ανήκει το 19,6% των ανέργων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατώτατος μισθός 825 ευρώ και Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού

Σε σχόλιό του για τις ανακοινώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τον κατώτατο μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη - από την κυβέρνηση - αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας "οδοστρωτήρας" αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα.

Μάλιστα, αυτή η εργασιακή ζούγκλα έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, με "ελαστική" και μερική απασχόληση, να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η αύξηση είναι περίπου στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός "τρέχει" με ποσοστό πάνω από 8%.

Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά εφαρμόζεται αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και καθ' υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις, πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης με βάση τις λεγόμενες "αντοχές της οικονομίας", που είναι τελικά οι ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Τώρα είναι όντως "η ώρα των εργαζομένων", όχι όμως για να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αλλά για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης:

  • Με κατώτατο μισθό τα 825 ευρώ, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.
  • Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.
  • Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ