Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΥΞΗΣΕΙΣ» - ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Εχουν εξανεμιστεί πριν καν δοθούν τα πενήντα ευρώ που ανακοινώθηκαν χτες

Στα 600 ευρώ «καθαρά», πολύ χαμηλότερα ακόμα και από το 2012, αφού τόσο «αντέχουν» η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων

Με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τις «αντοχές» της οικονομίας και πρόσχημα το «πρόβλημα» που μπορεί να δημιουργήσει στους επιχειρηματικούς ομίλους μια μεγαλύτερη αύξηση, η κυβέρνηση προχώρησε χτες σε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μόλις κατά 50 ευρώ, τα οποία ήδη έχουν εξανεμιστεί, αν δεν είναι χρωστούμενα από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μάη, έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και μάλιστα σε διάγγελμά του, επιχειρώντας να δώσει πανηγυρικούς τόνους σε μια απόφαση που όχι μόνο δεν βελτιώνει τη θέση των μισθωτών, αλλά παγιώνει την ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουν την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία. Κι επειδή τα χειρότερα έρχονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι πρέπει να μείνει «χαμηλά» ο πήχης των διεκδικήσεων, λόγω της «αβεβαιότητας», ενώ ξεκαθάρισε ότι «κύριο μέλημά» του είναι η διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», η υποταγή δηλαδή των εργαζομένων στη συντριβή τους, ένα «κριτήριο» που διαπερνά και τις «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 713 ευρώ μεικτά, από 663 ευρώ που ήταν από φέτος τον Γενάρη, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό για 8 ώρες εργασίας (πλήρες ωράριο) θα κυμανθεί γύρω στα 600 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κάλυψη (εισφορές) του μισθωτού. Αν και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σημαντική μεταβολή», εντούτοις η πραγματικότητα είναι πως οι μισθωτοί δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στο πραγματικό τους εισόδημα, καθώς έχει ήδη εξαερωθεί από την ακρίβεια που τσακίζει και τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που ρουφάνε σχεδόν έναν μισθό κάθε μήνα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι έτσι, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει 38 ευρώ χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου ήταν στις αρχές του 2012 (751 ευρώ), πριν περικοπεί με την ΠΥΣ αρ. 6 και τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις. Μια βάρβαρη πραγματικότητα, η οποία δεν αλλάζει ούτε με τη «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για σωρευτική αύξηση 9,7% (μαζί με το 2% του Γενάρη). Αλλωστε, η αύξηση αυτή θα ισχύσει μόνο για τους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά το 2022 η αύξηση περιορίζεται στο 7%, όταν ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστά άνω του 8%!

Επιπλέον, όπως δείχνει μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο καθαρός κατώτατος μισθός τον Γενάρη του 2022 είχε χάσει σε αγοραστική δύναμη πάνω από το 14% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, και αυτό παρά την αύξηση του 2% που δόθηκε στην αρχή του έτους. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τη διετία 2020 - 2021 ο κατώτατος μισθός παρέμεινε παγωμένος και όταν τον περασμένο Αύγουστο η αγοραστική δύναμη του μισθωτού που αμειβόταν με τον κατώτατο είχε ήδη μειωθεί κατά 4,5%, ενώ τον Δεκέμβρη η απώλεια έφτασε στα 10,4%!

Μετά τα παραπάνω, μόνο τυχαίο δεν είναι πως το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης φτάνει στο 46%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα βασικά.

Την αφόρητη αυτή κατάσταση επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη πως «η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας», αφού «κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα ούτε το κόστος», ενοχοποιώντας έτσι τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους για την ανεργία. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε χτες στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «έχουν να λαμβάνουν», αφού από τον ερχόμενο Ιούνη έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αλλωστε και η χτεσινή απόφαση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ' εφαρμογή του γνωστού νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου), που ως βασικό κριτήριο έχει τη διαφύλαξη της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» των επιχειρήσεων και ως πρόσθετη προϋπόθεση ότι αυτός θα αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, «θωρακίζοντας» έτσι την εργοδοσία από τις συλλογικές διεκδικήσεις και διαπραγματεύσεις.

Τις «κοστολογημένες» υποσχέσεις του επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι είναι τρομοκρατημένος από την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια «πίεση» που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τις προτάσεις του για εφαρμογή του ίδιου αντιδραστικού νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, στα 800 ευρώ, με τα γνωστά κριτήρια των «αντοχών» της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ