Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Κόντρα στους εκβιασμούς των μεγαλοξενοδόχων η οργάνωση της πάλης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Στο φουλ οι προετοιμασίες για τη νέα τουριστική περίοδο, που βρίσκει τους εργαζόμενους να παλεύουν για ΣΣΕ

Να σπάσουν όλα τα «κοντέρ» κερδοφορίας τους από το 2019 και μετά ετοιμάζονται μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και τουρ οπερέιτορ στη Ζάκυνθο, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, που έχει ήδη αρχίσει με το Πάσχα και αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς από τον Μάη και μετά.

Στηριζόμενοι στα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, που απολαμβάνουν τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση και τα οποία απογειώθηκαν στα δύο χρόνια της πανδημίας, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και την Τοπική Διοίκηση, ετοιμάζονται να πατήσουν ξανά στις «πλάτες» των περίπου 15.000 εργαζομένων στον κλάδο, θέτοντας νέα διλήμματα, προκειμένου να κάμψουν αντιδράσεις στην προσπάθειά τους για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο νησί και συνομίλησε με το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Τάκη Στρούζα, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θοδωρή Σαρακίνη, και την αντιπρόεδρο, Βούλα Καρακώστα, για την προσπάθεια που κάνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς για να οργανωθεί η πάλη των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μάλιστα, το Συνδικάτο ήδη έχει απευθυνθεί στις ενώσεις των ξενοδόχων, απαιτώντας την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πετυχαίνοντας επιμέρους αποσπάσεις, και καλεί τον κλάδο να βγει μπροστά οργανώνοντας τον αγώνα του ενόψει του καλοκαιριού.

Οπως εξήγησε ο Θοδωρής Σαρακίνης, στο Συνδικάτο ήδη μεταφέρονται τα επιχειρήματα των μεγαλοεργοδοτών για την ανάγκη οι εργαζόμενοι να «βάλουν πλάτη» για «την ακρίβεια που πλήττει τη χώρα», με κίνδυνο να υπάρξουν «ακυρώσεις κρατήσεων» απ' το εξωτερικό. Εκβιάζουν ότι οι προσλήψεις θα γίνουν ανάλογα με την πληρότητα, δηλαδή, την ίδια ώρα που το εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι κουτσουρεμένο, θα δημιουργηθούν κίνδυνοι να χάσουν ένα διάστημα μισθοδοσίας τους, ακόμη και τα ψίχουλα του Ταμείου Ανεργίας του χειμώνα, αν δεν συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα το καλοκαίρι! Αυτά χωρίς να υπολογίζεται ότι η ακρίβεια πλήττει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τουρισμού, που εργάζονται το πολύ τον μισό χρόνο, πολλές φορές σε δύο «μισές» δουλειές, προσπαθώντας να τα βγάλουν βόλτα για όλο!

Αναζητούν νέους «δούλους»

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοξενοδόχοι αναζητούν εναγωνίως ακόμη φθηνότερο εργατικό δυναμικό (από τα προγράμματα μαθητείας, τις 19 διαφορετικές συμβάσεις εργασίας κ.λπ.), με την Περιφέρεια Ιονίων νήσων σε ...ρόλο «διαμεσολαβητή». Σχετικά είναι τα αιτήματά τους προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απ' τον Μάρτη και μέσω του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη «επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας». Ο τελευταίος, απευθυνόμενος και στις ενώσεις τους, ζητά να του κοινοποιηθούν οι «ανάγκες» των επιχειρήσεων ή των κλάδων, «ως προς τη μορφή εργασίας, την ειδικότητα και τον αριθμό θέσεων, ώστε αρχικά να αποσταλεί σχετικό αίτημα τροποποίησης της ΚΥΑ για το 2022» για την «αξιοποίηση» των κατατρεγμένων απ' όπου Γης με δέλεαρ τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα. Πρόκειται για αιτήματα που επικροτεί και στηρίζει η περιφερειακή αρχή (ΝΔ), που σε ρόλο δουλέμπορου επί της ουσίας στηρίζει τους επιχειρηματίες απευθυνόμενη προς τα αρμόδια υπουργεία!

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών, που όπως και τα προηγούμενα χρόνια εργάζεται στα ξενοδοχεία με τα ελάχιστα, πολλές φορές με την «κάλυψη» της «μαθητείας», στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί εργαζόμενοι από διάφορες χώρες, που διαμένουν σε υπόγεια και άλλους χώρους των ξενοδοχείων, πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες. Σχετικό για την αντιμετώπιση έστω μέρους της κατάστασης είναι και το αίτημα του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου (σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο), αλλά και κάθε άλλου διαθέσιμου δημόσιου κτιρίου του νησιού, για χώρο διαμονής, που έχει κατατεθεί στον δήμο και την Περιφέρεια.

«Πάρτε μερικά ψίχουλα παραπάνω και δουλέψτε ακατάπαυστα»

Θέλοντας να είναι καλυμμένοι μπροστά σε αύξηση των αφίξεων, ιδιαίτερα από τις χώρες του εξωτερικού, αλλά και έχοντας ταυτόχρονα ανάγκη από έμπειρο προσωπικό οι μεγαλοεργοδότες, κάνουν προσπάθεια να κλείνουν προσωπικές συμφωνίες με τους εργαζόμενους τους. Για να γίνει αποδεκτή η ακατάπαυστη καθημερινή εργασία, δίχως ρεπό, μπαίνουν ορισμένα ψίχουλα ως επιπλέον μισθοδοσία, με τους εργαζόμενους να καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα έχουν άλλη απαίτηση.

Στο στόχαστρο, για την τελική «σμπαράλιασή» του, μπαίνει και το 8ωρο, ενώ γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν ελαστικές σχέσεις και σε όσους εργαζόμενους μέχρι σήμερα την είχαν γλιτώσει.

«Ολα αυτά περνάνε από τα τσακισμένα κορμιά μας», τονίζει η Βούλα Καρακώστα, εξηγώντας: «Μπορεί σήμερα κάποιος να νομίζει ότι μπορεί να εργαστεί χωρίς ρεπό, για να εξασφαλίσει κάτι παραπάνω προκειμένου να τα φέρει βόλτα στις μεγάλες ανάγκες που έχει, όμως, στο τέλος, διαπιστώνει πόσο σακατεμένος είναι. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, ιδιαίτερα γυναίκες, αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία τους, απ' τα συνεχή απανωτά εντατικά ωράρια εργασίας, μέσα σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες».

Μόνο αντίβαρο η συλλογική πάλη

Ενδεικτικό των προετοιμασιών που κάνουν μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι για επιπλέον κέρδη, μέσα από το ξεζούμισμα των εργαζομένων, είναι οι ανακαινίσεις μονάδων με σκοπό και να αποκτήσουν επιπλέον «αστέρια». Απαιτούν μάλιστα από το προσωπικό να είναι σε στάση αναμονής για το πότε θα προσληφθεί, ζήτημα που αντιμετωπίζει αποφασιστικά το σωματείο, προκειμένου κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος να μην μείνει εκτός εργασίας του και χωρίς ΣΣΕ.

Με την αποφασιστική στάση του Συνδικάτου και των εργαζομένων, με τις απανωτές κινητοποιήσεις τους, κατάφεραν να οδηγήσουν τον επιχειρηματικό όμιλο των ξενοδοχείων «ZANTE BEACH» και «LUIS PLAGOS» σε υπαναχώρηση, ανακοινώνοντας την πρόσληψή τους έως τις 10 Μάη και έως το τέλος της σεζόν με ΣΣΕ και όχι με το πέρας των εργασιών ανακατασκευής και συντήρησης των ξενοδοχείων, όπως αρχικά απαιτούσε, με κίνδυνο να έμεναν στον «αέρα» περίπου 200 εργαζόμενοι. «Είναι θέμα που το παλέψαμε αποφασιστικά και είχαμε δεσμεύσεις. Χωρίς να εφησυχάζουμε, ζητάμε νέα επιχειρησιακή σύμβαση, με αυξήσεις άνω του 10% στους μισθούς», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Σαρακίνης.

Μεγάλη η σημασία της πάλης για τοπική ΣΣΕ

Σε αυτές τις συνθήκες, επισημαίνει ο Τάκης Στρούζας, «αποκτά μεγάλη σημασία η πάλη για τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», για την οποία το Συνδικάτο έχει απευθυνθεί ήδη στις Ενώσεις των Ξενοδόχων.

«Με τη ΣΣΕ δεν αναφερόμαστε μόνο στο ζήτημα του μισθού. Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και να κατοχυρωθεί το 8ωρο, 5θήμερο, προσαύξηση +75% στο μεροκάματο για εργασία Κυριακή και αργίες, Ασφάλιση για όλες τις μέρες δουλειάς και το σύνολο των ζητημάτων που μας απασχολούν.

Είναι ανάγκη να εξοπλίσουμε όλους τους εργαζόμενους και σε αυτόν τον δρόμο παλεύουμε, να μάθουν τι είναι η ΣΣΕ, να πετύχουμε και επιμέρους ανά επιχείρηση αποσπάσεις. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη πείρα μας με τη συγκρότηση της απεργιακής επιτροπής του σωματείου πριν την απεργία της 6ης Απρίλη, την περιφρούρηση και τη συνέχιση της πάλης που είχαμε στους χώρους των "ZANTE BEACH" και "LUIS PLAGOS", εμπειρία που πρέπει να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους μας», δήλωσε ο Θοδωρής Σαρακίνης.

Μπροστά και στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, το σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο κάνει προσπάθεια να βρεθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, προκειμένου να μπει φρένο στις διαθέσεις της εργοδοσίας, να οργανωθεί η πάλη τους, βάσει των αναγκών που έχουν σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχείς είναι οι συσκέψεις με εργαζόμενους και οι συζητήσεις ώστε να «πατήσει» καλύτερα το Συνδικάτο σε όλους τους βασικούς μεγάλους χώρους δουλειάς, για να υπάρχει πραγματικό αντίβαρο στις διαθέσεις της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ