Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στον λαό το «μπαλάκι» για τη «συνύπαρξη» με τον κορονοϊό

Συστάσεις για ...ασφαλείς συμπεριφορές, ανάλογα με τον «ατομικό κίνδυνο»

Eurokinissi

Τη «νέα φάση» της πανδημίας, αυτή της «συνύπαρξης με τον ιό», ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, και μάλιστα με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, σε συνέχεια των δηλώσεων «λήξης» την περασμένη βδομάδα ενόψει της τουριστικής σεζόν και με «ραντεβού» από τώρα για τον Σεπτέμβρη.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ατομική ευθύνη» απογειώνεται, με τον υπουργό Υγείας και τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής να πετάνε στον λαό το μπαλάκι για να «προσέχει» και να «υιοθετήσει ασφαλείς συμπεριφορές, ανάλογα με τον ατομικό κίνδυνο», όπως είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, και οι αρμόδιοι παράγοντες επιχείρησαν να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, με αλχημείες και το γνωστό σχήμα της επίκλησης των «μέσων όρων», που θέτουν στον πάτο τον πήχη της προστασίας του λαού, δηλαδή μέχρι εκεί που επιτρέπει η θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού, δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι μπορεί να λήγουν ακόμα και τα πρωτόκολλα - «λάστιχο», όμως οι σχεδιασμοί για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ προχωράνε κανονικά με τα νομοσχέδια «που έρχονται».

Στο μεταξύ, χτες, 64 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.765 θάνατοι. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα καταγράφεται αύξηση, αυτήν τη φορά κατά 11,06%, στις εισαγωγές νέων ασθενών Covid στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τους 231. Χτες ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 291, με το 44,33% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χτες ήταν 7.495, εκ των οποίων τα 130 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.259.613 και των επαναλοιμώξεων σε 120.590.


Eurokinissi

Αν και είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ είναι με υποκείμενα νοσήματα, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ούτε χτες έστω ένα μέτρο για τη συστηματική παρακολούθηση χιλιάδων ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Αντ' αυτού ταμπουρώθηκε και πάλι πίσω από κάποιους μεγαλύτερους δείκτες υπερβάλλουσας θνητότητας σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Γερμανία κ.λπ., αποσιωπώντας βέβαια ότι η πηγή του κακού είναι η ίδια η επιχειρηματική λειτουργία σε όλο το σύστημα Υγείας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι «και αυτός ο αριθμός πλέον δεν έχει μεγάλη σημασία», επειδή όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων, οι μόνοι θάνατοι διασωληνωμένων θα είναι αυτών που είναι εμβολιασμένοι.

«Για βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης» έκανε λόγο και η γγ Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το οποίο, όπως είπε, συνοψίζεται στο «να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά». Δικαιολογώντας την απουσία της κρατικής μέριμνας, επικαλέστηκε την «εμπιστοσύνη» στους πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προπανδημική κατάσταση».

Τη χαμηλότερη νοσηρότητα που προκαλεί το στέλεχος «Ομικρον ΒΑ2» επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, προλειαίνοντας το έδαφος για την «επόμενη φάση, όπου ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι πιο λίγο σημαντικός από ό,τι ήταν στο παρελθόν, επειδή (...) έχουν μειωθεί τα τεστ»!

Οσο για τη μελέτη της Eurostat η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση στην Ευρώπη για την υπερβάλλουσα θνητότητα, η απάντηση του προέδρου του ΕΟΔΥ ήταν ότι ...«αναφέρεται σε μικρό χρονικό διάστημα, τον Γενάρη - Φλεβάρη του '22». Ενώ για τους θανάτους από Covid η απάντηση ήταν ότι «δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, επειδή (...) ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας που βρίσκεται ένα κράτος»!

«Πετυχημένη στρατηγική» χαρακτήρισε τη λειτουργία των σχολείων η Β. Παπαευαγγέλου, όταν σχεδόν τα 2 στα 3 παιδιά νόσησαν και οι γονείς επωμίστηκαν όλο το βάρος του ελέγχου και της ιχνηλάτησης, ενώ για το επόμενο διάστημα παρουσίασε τη «νέα πρακτική», όπου ο έλεγχος για Covid συνολικά στον πληθυσμό, αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται μόνο στα άτομα με συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές πλέον δεν θα κάνουν ούτε self test, με τον έλεγχο να είναι «στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «ο καλός καιρός και τα παράθυρα των τάξεων να μένουν ανοιχτά συνεχώς».

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid, τότε οι μαθητές θα κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την πρώτη και την τέταρτη μέρα και «οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών το πρωί πριν πάνε σχολείο».

Για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε ενημέρωση και για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, με την Β. Παπαευαγγέλου να αναφέρει ότι αυτά έχουν ξεπεράσει τα 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι δεν συνδέονται με τον κορονοϊό ή με εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά με άλλον αδενοϊό, κάτι που ερευνάται. Μια ερμηνεία που έδωσε είναι ενδεχόμενο «κενό ανοσίας» στα παιδιά που σήμερα είναι 2 - 3 ετών και έχουν μεγαλώσει σε «αποστειρωμένο περιβάλλον», λόγω των lockdown. Την «πλήρη ετοιμότητα» της κυβέρνησης επανέλαβε ο Θ. Πλεύρης και για την ηπατίτιδα, ενώ προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ