ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Μονόδρομος ο αγώνας για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλού επιπέδου

Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα είπε η αναπλ. υπουργός Υγείας στην πρόσφατη ΓΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, την παραπέρα λειτουργία όσων δημόσιων νοσοκομείων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όλα όσα προβλέπονται στο «νέο ΕΣΥ» προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, υπογραμμίζοντας: «Μονόδρομος είναι ο αγώνας όλου του λαού για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο».

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, «τα όσα είπε η κα Γκάγκα, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις προωθούμενες αλλαγές με το "νέο ΕΣΥ", κλείνοντας για άλλη μια φορά το μάτι στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους Υγείας, είναι τουλάχιστον προκλητικά.

Πιο συγκεκριμένα:

- Προανήγγειλε την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτό μάλιστα το ονόμασε "ελευθερία" των γιατρών, που τώρα δεν υπάρχει. Επιβεβαίωσε τη διατήρηση και επέκταση των "ελαστικών" μορφών εργασίας δηλώνοντας πως "θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία με μπλοκάκι, part-time κ.τ.λ.».

- Επανέλαβε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων με τις ωμές δηλώσεις «δεν γίνεται να έχουμε δύο νοσοκομεία στην επαρχία σε απόσταση 15 χιλιομέτρων και να λένε και τα δύο στελεχώστε μας (...) Δεν μπορούμε να έχουμε εξειδικευμένες κλινικές σε κάθε νησί ή σε κάθε πόλη. Σε ένα νοσοκομείο που γίνονται 100 χειρουργεία τον χρόνο δεν χρειαζόμαστε 4 ορθοπαιδικούς». Οπως σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ, «κατά την κα Γκάγκα δεν είναι πρόβλημα οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (που αν ήταν ανοιχτές τα χειρουργεία θα ήταν πολλαπλάσια) ούτε η υποστελέχωση των δομών Υγείας (που αν ήταν στελεχωμένες θα έσωζαν κυριολεκτικά ζωές). Σε ένα κρεσέντο αντιστροφής της πραγματικότητας καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι υποστελεχωμένες δομές πρέπει να κλείσουν και οι γιατροί που τις στελεχώνουν να μεταφερθούν. Ολα με βάση το δημοσιονομικό κόστος και όχι με βάση την πραγματική και πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

- Επιβεβαίωσε την περαιτέρω προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: «"Ποιοτικά"» κριτήρια αξιολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών δομών, clawback και στα δημόσια νοσοκομεία. Από τη μία η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό απαξιώνει τον εξοπλισμό και από την άλλη εφαρμόζονται "ποιοτικά" κριτήρια για να συγκεντρώνουν οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τις εισφορές των εργαζομένων για την Υγεία», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.

- Προέβη σε αντιδραστικές δηλώσεις που αφορούν τους νέους γιατρούς και τις εργασιακές τους σχέσεις λέγοντας πως το υπουργείο προχωράει την καθιέρωση του foundation year, μιας και «οι απόφοιτοι δεν είναι γιατροί όταν παίρνουν το πτυχίο τους». «Να ενημερώσουμε την κα Γκάγκα, αν δεν το γνωρίζει, πως το πτυχίο είναι το μόνο προαπαιτούμενο για την έκδοση της άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Οι αντιδραστικές αλλαγές που έφερε το υπ. Υγείας, και η ίδια, με τη θεσμοθέτηση του foundation year, δεν αποσκοπούν στην εκπαίδευση των νέων γιατρών αλλά στην πάγια πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για κάλυψη των κενών από άσπρες μπλούζες και την εισαγωγή άλλης μίας βαθμίδας. Οι νέοι γιατροί που μέχρι σήμερα είναι αγροτικοί, συμβασιούχοι COVID, ειδικευόμενοι, παρατασιακοί, επικουρικοί, πλέον θα έχουν άλλη μία βαθμίδα: Τους πρακτικάριους», σημειώνεται από τη ΔΗΠΑΚ.

- Επίσης, δεν δίστασε να ενοχοποιήσει τους υγειονομικούς λέγοντας ότι «οι περιφερειακές μονάδες Covid είχαν μεγάλη θνητότητα επειδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαν μικρή εμπειρία λόγω μειωμένου όγκου περιστατικών»! Ούτε κουβέντα για τις ελλείψεις προσωπικού, τον ανεπαρκή εξοπλισμό, την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών υλικών στις περιφερειακές ΜΕΘ!

«Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τι εννοεί η κυβέρνηση με το "νέο ΕΣΥ" που έχει εξαγγείλει: Συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση ΣΔΙΤ, αυξημένες πληρωμές των ασθενών, γιγάντωση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ, η οποία καταλήγει:

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαπολύει επίθεση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι σημείων, ιατρείων, υποστελεχωμένων δομών και όχι σύστημα. Εντείνεται η πολιτική ελέγχου της δαπάνης των ασθενών για υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας ή εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με την πάθηση. Χαμένοι θα είναι και οι ασθενείς αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στον βωμό της γιγάντωσης των μεγάλων ομίλων του ιδιωτικού τομέα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με επιτυχία και η δεύτερη μέρα απεργίας στην «LIDL Ελλάς»

Με επιτυχία έδωσαν για δεύτερη μέρα χτες τη μάχη της 48ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι της «LIDL Ελλάς» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ταυτόχρονα καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία.

Πραγματοποίησαν επίσης απεργιακή συγκέντρωση στις αποθήκες της επιχείρησης στη Σίνδο, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους.

Οι εργαζόμενοι της «LIDL» δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στις προτάσεις της επιχείρησης, που συνδέουν τις αυξήσεις και την εξίσωση των μισθών όλων των εργαζομένων με την κερδοφορία της.

Παλεύουν κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει τον αγώνα τους με απεργοσπαστικό μηχανισμό, που προσπαθεί να στήσει με πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων με σύμβαση ενός μήνα από εργολαβική εταιρεία που συνεργάζεται με την εταιρεία, αλλά και με τροποποίηση σύμβασης εργαζομένων από καταστήματα για να μεταφερθούν στις αποθήκες Σίνδου και Τρικάλων κ.ά.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των απεργών εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης, που βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση. Συζήτησε μαζί τους και τους ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει την προηγούμενη 48ωρη απεργία τους με τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, αλλά και συνολικά την αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρους τους η πολυεθνική εταιρεία «LIDL».

Με την Ερώτησή του το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει: Ποια ήταν τα αποτελέσματα του επιτόπου ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης 48ωρης απεργίας και ποιες οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην επιχείρηση ως αποτέλεσμα των εργασιακών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν;

Πώς προτίθεται να παρέμβει άμεσα, ώστε να πάψει η λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού εκ μέρους της πολυεθνικής «LIDL», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι;

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Απαιτεί μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στην «Παπαδιόχος»

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Παπαδιόχος» στο Αλιβέρι, που καταστράφηκε από πυρκαγιά, απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, που πραγματοποίησε και συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, η λειτουργία της οποίας έχει προσωρινά σταματήσει. Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι πρόθεση της εργοδοσίας είναι να μπει η επιχείρηση σε μερική λειτουργία από τις 9 Μάη με το 90% του προσωπικού, ενώ οι εργαζόμενοι μπαίνουν τμηματικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών, χωρίς δέσμευση για τη διάρκειά της. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Συνδικάτο, εργαζόμενοι αναφέρουν ότι λαμβάνουν ειδοποιήσεις για δίμηνη αναστολή.

Επίσης το Συνδικάτο κάνει γνωστό ότι σε ερώτημα προς την εργοδοσία γιατί δεν δίνει κανονικές άδειες στο προσωπικό, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει την επιχείρηση με τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Πατώντας συνεπώς πάνω στο δικαίωμα που της δίνει ο νόμος, επιλέγει την τακτική των αδειών άνευ αποδοχών μέχρι νεωτέρας, που την ίδια στιγμή σημαίνει μία άτυπη ομηρία των εργαζομένων που δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη από το κράτος για επιδότησή τους για όσο καιρό αυτή μπορεί να διαρκέσει», σημειώνει το Συνδικάτο.

Και με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας απαιτεί να καταβληθούν άμεσα στο ακέραιο όλα τα δεδουλευμένα, να μοιραστούν δίκαια οι άδειες άνευ αποδοχών σε όλο το προσωπικό, με αξιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του στην παραγωγική διαδικασία ή στις εργασίες συντήρησης, έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ για όσους βγαίνουν σε άνευ αποδοχών. Επίσης αναστολή όλων των υποχρεώσεων απέναντι σε τράπεζες, απαλλαγή των εργαζομένων από φόρους, δημοτικά τέλη, τιμολόγια ύδρευσης και ρεύματος για όσον καιρό διαρκεί η αναστολή της σύμβασής τους και αξιοποίηση των καλοκαιρινών αδειών για όσους το επιθυμούν με καταβολή του επιδόματος τον Αύγουστο, διασφάλιση ασφαλιστικών και λοιπών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
46 νεκροί, ελάχιστα τα τεστ και χιλιάδες κρούσματα

Αλλοι 46 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν χτες τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας στους 28.808 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 284, εκ των οποίων το 44,72% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία ήταν χτες 195.

Με ελάχιστα τεστ που διενεργήθηκαν επιβεβαιώθηκαν 6.951 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 196 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει είναι 3.266.368 και των επαναλοιμώξεων 120.786 (3,6% του συνόλου).

Απεργία χτες από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο HQF (ΚΑΝΑΚΙ)

Σε 24ωρη απεργία προχώρησε χτες το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων HQF (ΚΑΝΑΚΙ) στο εργοστάσιο της Μαγούλας. Η κινητοποίηση έγινε με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, καθώς και την τήρηση της συμφωνίας που έχει συνάψει η εταιρεία με το Σωματείο για την άδεια των ημερών του Πάσχα. Συγκεκριμένα, ενώ κάθε χρόνο το εργοστάσιο λειτουργεί μέχρι τη Μ. Τετάρτη, φέτος οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν και Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή. Κάτω από την πίεση που άσκησαν η συνέλευση και η χτεσινή απεργία, η εταιρεία αναδιπλώθηκε.

Εχασε τη ζωή της εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αμφισσα

Εργαζόμενη σε υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Αμφισσα έχασε τη ζωή της προχτές Τετάρτη, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της εργασίας της αισθάνθηκε δυσφορία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε.

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας εκφράζει τα συλλυπητήριά του και καταγγέλλει την εργοδοσία, η οποία «έχει την απόλυτη ευθύνη για να φεύγουν οι εργαζόμενοι από την εργασία τους όπως πήγαν». Σημειώνει την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς των σούπερ μάρκετ, ενώ αναδεικνύει ότι ειδικά την περίοδο των γιορτών «το λιγοστό προσωπικό τρέχει από πόστο σε πόστο προσπαθώντας να βγάλει τη δουλειά». Τονίζει επίσης τις ευθύνες που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καθυστέρηση στη διενέργεια αυτοψίας και δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην «περάσει στα ψιλά» ένας ακόμα θάνατος εργαζόμενου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ