Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Μονόδρομος ο αγώνας για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλού επιπέδου

Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα είπε η αναπλ. υπουργός Υγείας στην πρόσφατη ΓΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, την παραπέρα λειτουργία όσων δημόσιων νοσοκομείων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όλα όσα προβλέπονται στο «νέο ΕΣΥ» προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, υπογραμμίζοντας: «Μονόδρομος είναι ο αγώνας όλου του λαού για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο».

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, «τα όσα είπε η κα Γκάγκα, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις προωθούμενες αλλαγές με το "νέο ΕΣΥ", κλείνοντας για άλλη μια φορά το μάτι στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους Υγείας, είναι τουλάχιστον προκλητικά.

Πιο συγκεκριμένα:

- Προανήγγειλε την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτό μάλιστα το ονόμασε "ελευθερία" των γιατρών, που τώρα δεν υπάρχει. Επιβεβαίωσε τη διατήρηση και επέκταση των "ελαστικών" μορφών εργασίας δηλώνοντας πως "θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία με μπλοκάκι, part-time κ.τ.λ.».

- Επανέλαβε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων με τις ωμές δηλώσεις «δεν γίνεται να έχουμε δύο νοσοκομεία στην επαρχία σε απόσταση 15 χιλιομέτρων και να λένε και τα δύο στελεχώστε μας (...) Δεν μπορούμε να έχουμε εξειδικευμένες κλινικές σε κάθε νησί ή σε κάθε πόλη. Σε ένα νοσοκομείο που γίνονται 100 χειρουργεία τον χρόνο δεν χρειαζόμαστε 4 ορθοπαιδικούς». Οπως σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ, «κατά την κα Γκάγκα δεν είναι πρόβλημα οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (που αν ήταν ανοιχτές τα χειρουργεία θα ήταν πολλαπλάσια) ούτε η υποστελέχωση των δομών Υγείας (που αν ήταν στελεχωμένες θα έσωζαν κυριολεκτικά ζωές). Σε ένα κρεσέντο αντιστροφής της πραγματικότητας καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι υποστελεχωμένες δομές πρέπει να κλείσουν και οι γιατροί που τις στελεχώνουν να μεταφερθούν. Ολα με βάση το δημοσιονομικό κόστος και όχι με βάση την πραγματική και πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

- Επιβεβαίωσε την περαιτέρω προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: «"Ποιοτικά"» κριτήρια αξιολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών δομών, clawback και στα δημόσια νοσοκομεία. Από τη μία η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό απαξιώνει τον εξοπλισμό και από την άλλη εφαρμόζονται "ποιοτικά" κριτήρια για να συγκεντρώνουν οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τις εισφορές των εργαζομένων για την Υγεία», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.

- Προέβη σε αντιδραστικές δηλώσεις που αφορούν τους νέους γιατρούς και τις εργασιακές τους σχέσεις λέγοντας πως το υπουργείο προχωράει την καθιέρωση του foundation year, μιας και «οι απόφοιτοι δεν είναι γιατροί όταν παίρνουν το πτυχίο τους». «Να ενημερώσουμε την κα Γκάγκα, αν δεν το γνωρίζει, πως το πτυχίο είναι το μόνο προαπαιτούμενο για την έκδοση της άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Οι αντιδραστικές αλλαγές που έφερε το υπ. Υγείας, και η ίδια, με τη θεσμοθέτηση του foundation year, δεν αποσκοπούν στην εκπαίδευση των νέων γιατρών αλλά στην πάγια πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για κάλυψη των κενών από άσπρες μπλούζες και την εισαγωγή άλλης μίας βαθμίδας. Οι νέοι γιατροί που μέχρι σήμερα είναι αγροτικοί, συμβασιούχοι COVID, ειδικευόμενοι, παρατασιακοί, επικουρικοί, πλέον θα έχουν άλλη μία βαθμίδα: Τους πρακτικάριους», σημειώνεται από τη ΔΗΠΑΚ.

- Επίσης, δεν δίστασε να ενοχοποιήσει τους υγειονομικούς λέγοντας ότι «οι περιφερειακές μονάδες Covid είχαν μεγάλη θνητότητα επειδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαν μικρή εμπειρία λόγω μειωμένου όγκου περιστατικών»! Ούτε κουβέντα για τις ελλείψεις προσωπικού, τον ανεπαρκή εξοπλισμό, την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών υλικών στις περιφερειακές ΜΕΘ!

«Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τι εννοεί η κυβέρνηση με το "νέο ΕΣΥ" που έχει εξαγγείλει: Συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση ΣΔΙΤ, αυξημένες πληρωμές των ασθενών, γιγάντωση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ, η οποία καταλήγει:

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαπολύει επίθεση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι σημείων, ιατρείων, υποστελεχωμένων δομών και όχι σύστημα. Εντείνεται η πολιτική ελέγχου της δαπάνης των ασθενών για υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας ή εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με την πάθηση. Χαμένοι θα είναι και οι ασθενείς αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στον βωμό της γιγάντωσης των μεγάλων ομίλων του ιδιωτικού τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ