Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εντείνεται η πολύμορφη δραστηριότητα μπροστά στην απεργία

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες, εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, μεταφέροντας το κάλεσμα του ξεσηκωμού σε κάθε γωνιά της χώρας. Παράλληλα συνεχίζονται οι παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ακρίβεια και το τσουνάμι των φουσκωμένων λογαριασμών Ενέργειας, με σωματεία και φορείς να «πολιορκούν» καθημερινά καταστήματα της ΔΕΗ, απαιτώντας κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του ΦΠΑ, μειώσεις στα τιμολόγια κ.λπ.

Με το κάλεσμα της απεργίας, εξορμήσεις στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μέλη σωματείων εργαζομένων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της μεγάλης «εξόδου» από το Λεκανοπέδιο, μοιράζοντας χιλιάδες ανακοινώσεις για μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.

Εκδήλωση από τα ναυτεργατικά σωματεία

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν την Τετάρτη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, όπου μετά την απαγγελία του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου, στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό του ηρωικού αγώνα στο Σικάγο το 1886, αλλά και στα θύματα της εργατικής τάξης στην πορεία των χρόνων στις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη. Μεταξύ άλλων στάθηκε στις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι λαϊκές οικογένειες, όπως το κύμα των ανατιμήσεων, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η κοινή πρωτοβουλία για τη μείωσή τους που έχουν πάρει τα ναυτεργατικά σωματεία, μαζί με Εργατικά Κέντρα, μαζικούς φορείς, κ.ά.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, σε Παγκράτι και Ρόδο
Παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, σε Παγκράτι και Ρόδο
Ακόμη, αναφέρθηκε στο νέο επεισόδιο της επίθεσης στα διακαιώματα των ναυτεργατών με τον νόμο της κυβέρνησης για τα σκάφη αναψυχής και τα ημερόπλοια, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές συγκεντρώνουν νέα προκλητικά προνόμια.

Κοινό κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς των Ιωαννίνων

Σε κοινή δράση για μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, προστασίας από την ακρίβεια, απεμπλοκής της χώρας από τον πόλεμο προχωρά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων μαζί με 35 σωματεία και φορείς του νομού. Συγκεκριμένα, καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη, ενώ την Παρασκευή 6 Μάη, στις 10 π.μ. θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Ιωαννιτών για τα δημοτικά τέλη και στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ανατολής σε συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια. Την Τετάρτη 11 Μάη διοργανώνουν μέρα δράσης σε γειτονιές ενάντια στην ακρίβεια. Στις 10 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ. Την Κυριακή 15 Μάη στις 10 π.μ. στην πλατεία της Ζίτσας θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων - αμπελουργών. Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικής Υγείας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Μουσικών «Η Αλληλοβοήθεια», Μετάλλου, Σχολικών Καθαριστριών, Χειριστών, «Δωδώνης», Τεχνικών ΔΕΗ, Σχολικών Τροχονόμων, ΔΕΥΑΙ, Πλαστικών - Ελαστικών, Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Ταχυδρομικών Ηπείρου, Ιατρικών Επισκεπτών, Μεταφορών Ηπείρου, CTS Hπείρου, ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων ΠΓΝΙ. Οι συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων: Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Μηχανοτεχνιτών - Φανοποιών «Αρχιμήδης», Καθαριστών - Βαφέων «Ο Πύρρος». Οι Σύλλογοι Φοιτητών: ΒΕΤ, Φυσικού. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι: Αμπελουργικός, Αγροτοκτηνοτροφικός Ζίτσας. Τα Σωματεία Συνταξιούχων: ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΤΑ. Λοιποί φορείς: Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων (ΟΓΕ).

Στη Θεσσαλία

Εξορμήσεις στα διόδια της Αττικής
Εξορμήσεις στα διόδια της Αττικής
Στη Λάρισα προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε εργοστάσια μετάλλου και τροφίμων, στον «Αρμό», σε σούπερ μάρκετ, σε Τεχνική Υπηρεσία, δημαρχείο (διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες), στις υπηρεσίες καθαριότητας, στα δύο νοσοκομεία και σε άλλους χώρους δουλειάς και γειτονιές της πόλης. Παράλληλα, την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις συνοικίες της Νεάπολης και της Γιάννουλης, όπου θα προβληθεί βίντεο για την Πρωτομαγιά, θα γίνουν μαζική εξόρμηση και σύντομη ομιλία από συνδικαλιστή. Παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν μέσα σε χώρους δουλειάς.

Ενδεικτικά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων Λάρισας προκήρυξε στάση εργασίας μιας ώρας, με σκοπό να πραγματοποιηθούν μικρές εκδηλώσεις, την Πέμπτη 28 Απρίλη, στην Υπηρεσία Πρασίνου, την Παρασκευή 29 Απρίλη (7 - 8 π.μ.) στο αμαξοστάσιο και την ίδια μέρα από 12.30 μ.μ. έως 1.30 μ.μ. στο δημαρχείο.

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης την Παρασκευή 29 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 1η Μάη θα παρουσιαστεί μουσικό δρώμενο που ετοιμάζεται από το Παράρτημα του ΠΜΣ.

Παράλληλα, στη μάχη για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ρίχνεται και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με εξορμήσεις σε καφενεία των χωριών, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εξανεμίζει το εισόδημα των αγροτών και στερεί από τη λαϊκή οικογένεια την τροφοδοσία της με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα. Αλλά και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών με εξορμήσεις στην εστία και συζητήσεις με εργαζόμενους φοιτητές.

Στην Καρδίτσα θα γίνουν αυτές τις μέρες εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και γιαπιά, ενώ για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων καλούν σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων της πόλης, αγροτικούς συλλόγους του νομού σε σύσκεψη την Τετάρτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Τρίκαλα, με αιχμή την πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, σωματεία της πόλης πραγματοποίησαν την Τετάρτη μαζική εξόρμηση έξω από τράπεζες, εταιρείες παροχής Ενέργειας, ενώ παρόμοια δράση θα γίνει και την Πέμπτη 28 Απρίλη, με τη μορφή κινητοποίησης.

Στον Βόλο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» προγραμματίζουν εξορμήσεις σε «Jumbo», «Praktiker», σούπερ μάρκετ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΜΕΤΚΑ, «Χαλυβουργία» και ΣΥΡΜΑ.

Δραστηριότητες σε όλη τη χώρα

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).

Στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις: Το Σάββατο 23 Απρίλη στις 12 μ., πανεξορμήσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και στον πεζόδρομο Ευόσμου. Τη Δευτέρα 25 Απρίλη, στις 6 μ.μ., παρέμβαση στα διόδια Μαλγάρων και την Πέμπτη 28 Απρίλη, στις 12 μ., παρέμβαση στη ΔΕΗ της Τσιμισκή (ΧΑΝΘ).

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 30 Απρίλη στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της πόλης ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τρίτη 26 Απρίλη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ήδη προχωρά σε «στολισμό» των γειτονιών με πανό.

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλούν σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Τετάρτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας.

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο προετοιμάζει εκδήλωση για την ιστορία της Πρωτομαγιάς, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απρίλη στα γραφεία του και με προβολή ταινίας.

Στη Δράμα, σύσκεψη με σωματεία και φορείς οργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, την Τρίτη 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στην Οικολογική Κίνηση (Χατζηανέστη 13).

Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο προετοιμάζει μουσικοαφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών», το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο των γραφείων του.

Τη Δευτέρα 2 Μάη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, στις 7.30 μ.μ., αφιερωμένη στους μετανάστες εργάτες γης, από τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ