Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σημαντική πρωτοβουλία διεκδίκησης

Από εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά
Από εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά
Ναυτεργατικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα και μαζικοί φορείς πήραν την πρωτοβουλία του συντονισμού και διεκδικούν εδώ και τώρα μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων, όπως και άλλα μέτρα ανακούφισης του λαϊκού εισοδήματος. Με αυτά τα αιτήματα και με την κοινή τους ανακοίνωση, πραγματοποίησαν χτες μαζική εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά, στους ταξιδιώτες που αναχωρούσαν για κάποιο νησί για το τετραήμερο του Πάσχα.

«Με κοινή μας ανακοίνωση διατρανώνουμε πως δεν πάει άλλο και καλούμε σε κοινή διεκδίκηση όλους τους νησιώτες και τους εργαζόμενους ενάντια στην ακρίβεια, για φτηνές, σύγχρονες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες», μας λέει ο Θ. Ευαγγελάκης.

«Γνωρίζοντας ότι καμία λύση δεν πρόκειται να έρθει από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το πώς θα διασφαλίσουν τα κέρδη των εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας», συνεχίζει και εξηγεί:

«Το επόμενο διάστημα επιδιώκουμε να αναπτυχθεί πολύμορφη αγωνιστική δράση γύρω απ' αυτό το ζήτημα, να γίνει παντού γνωστό το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας και να στηριχθεί ευρύτερα από φορείς των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, από εργατικά σωματεία, συλλόγους φοιτητών και όσους ακόμα πλήττονται. Ηδη αυτές τις μέρες οργανώνονται πλατιές εξορμήσεις στα λιμάνια, διακινώντας την κοινή ανακοίνωσή μας στους ταξιδιώτες των γιορτών του Πάσχα και στους ναυτεργάτες».

Σωματεία και φορείς διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα:

  • Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές
  • Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, στρατευμένους, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες.
  • Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.
  • Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.
  • Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με κατοχυρωμένες Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.
  • Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα «πράσινα» χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά κατά 50%.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Αμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα ναυτεργατικά σωματεία: ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ. Και οι φορείς του Αιγαίου: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Νομαρχιακά Τμήματα Σάμου και Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ