ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

Από τη χτεσινή διάσκεψη που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στη βάση Ραμστάιν στη Γερμανία

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή διάσκεψη που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στη βάση Ραμστάιν στη Γερμανία
Με συνεχείς εκατέρωθεν κινήσεις παραπέρα όξυνσης, όπως και «προειδοποιήσεις» και «παραδοχές» για το πόσο «θολές» είναι οι γραμμές πριν από μια γενικευμένη, ανοιχτή σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, κλιμακώνονται η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, αυξάνεται συνεχώς η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο, με «προτροπές» για χρήση τους σε χτυπήματα ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, ενισχύονται οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η χτεσινή σύναξη υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων Αμυνας δεκάδων χωρών στην αμερικανική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας, για τον στρατιωτικό συντονισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ απέναντι στη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα κλιμακώνει τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, με ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων για την «απελευθέρωση του Ντονμπάς», όπως και στη νότια Ουκρανία, με αυξανόμενα χτυπήματα σε σιδηροδρομικές υποδομές και στρατιωτικές αποθήκες και στην υπόλοιπη χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τα δυτικά οπλικά συστήματα που παραδίδονται στο Κίεβο, αλλά και με νέες «προειδοποιήσεις» προς το ΝΑΤΟ ότι η παράδοση όπλων στην Ουκρανία συνιστά ουσιαστικά εμπλοκή σε πόλεμο με τη Ρωσία, ότι τα όποια χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος θα προκαλέσουν ανταποδοτικά χτυπήματα σε κέντρα εξουσίας στο Κίεβο και ότι συνολικότερα ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι «υπαρκτός»...

Μέσα σε αυτό το φόντο προστίθεται η όξυνση στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα εδώ και δεκαετίες περιοχή της Μολδαβίας, με τις 3 απανωτές επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα σε δύο μέρες (βλ. περισσότερα στο σχετικό θέμα).

Επίσκεψη Μπλίνκεν - Οστιν στο Κίεβο

«Σινιάλο» ακόμα μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ και του ευρωατλαντικού μπλοκ στον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσαν η επίσκεψη στο Κίεβο που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Αντ. Μπλίνκεν και Λ. Οστιν αντίστοιχα την Κυριακή στο Κίεβο, όπως και η σύσκεψη που οργάνωσαν χτες οι ΗΠΑ στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, με τη συμμετοχή υπουργών Αμυνας και άλλων αξιωματούχων από περίπου 40 χώρες.

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανών υπουργών στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, ανακοινώθηκε η παροχή νέας στρατιωτικής «βοήθειας» ύψους 713 εκατ. δολαρίων. Από αυτά, όπως επισήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι, περίπου τα 300 εκατ. θα πάνε στο Κίεβο για την αγορά όπλων, ενώ περίπου 400 εκατ. θα πάνε σε «περιφερειακούς συμμάχους» που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία, προκειμένου να αναπληρώσουν τα τέτοια αποθέματα - κίνηση μέσα από την οποία εκσυγχρονίζεται ο στρατιωτικός εξοπλισμός στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κίεβο, οι δύο υπουργοί των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία - όπως επιβεβαιώθηκε, Αμερικανοί διπλωμάτες επέστρεψαν χτες στο Λβιβ - καθώς και ότι τις επόμενες μέρες θα διοριστεί νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία η Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτής στη Σλοβακία. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019, ενώ τις διπλωματικές υποθέσεις τους διαχειρίζονται επιτετραμμένοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, ανέφερε ότι έχει εξελιχθεί η φύση του πολέμου, επομένως χρειάζονται όπλα μεγάλης εμβέλειας, ενώ ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ αδυνατούν να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει με τα όπλα που μεταφέρονται στην Ουκρανία.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε, (οι Ουκρανοί) μπορούν να κερδίσουν εάν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, τη σωστή υποστήριξη», τόνισε.

Ευρωατλαντική πολεμική σύσκεψη στο Ραμστάιν

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Οστιν και στο πλαίσιο της χτεσινής πολεμικής σύσκεψης στο Ραμστάιν, όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο βασικό θέμα ήταν οι «αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας» και η μακροπρόθεσμη «ασφάλειά» της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του ΝΑΤΟ και άλλοι «σύμμαχοι», όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, που βρίσκονται ουσιαστικά στον προθάλαμο της λυκοσυμμαχίας, αλλά και η Ιαπωνία και η Αυστραλία, βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα στον Ειρηνικό.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Κιέβου σε εξοπλισμούς, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης».

Η σύσκεψη αποφάσισε τη συνέχιση της αποστολής εξοπλισμού στην Ουκρανία και τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» που θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθειά μας προκειμένου να νικήσει σήμερα και θα έχει ακόμη ανάγκη τη βοήθειά μας όταν ο πόλεμος θα τελειώσει», ανέφερε ο Οστιν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συμβαδίζουμε με την ταχύτητα του πολέμου».

Κι ενώ βαθαίνει η στρατιωτική εμπλοκή και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης, ο Οστιν εμφανίστηκε να δηλώνει πως «κανείς δεν θέλει έναν πυρηνικό πόλεμο» και πως οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν τον πόλεμο να βγει πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας»...

«Τα όπλα των ΗΠΑ μεταφέρονται πιο γρήγορα από ποτέ προς την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τονίζοντας ότι εκεί που κάποτε χρειάζονταν βδομάδες, ο χρόνος μεταφοράς, «τώρα, συχνά είναι 72 ώρες»...

Παράλληλα προχωρά και η στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εκτός αλλά και εντός Ουκρανίας. Περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμενόταν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα πυροβόλα «Howitzer», τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Προτροπές» για χτυπήματα στη Ρωσία με βρετανικά όπλα

Αντίστοιχες ανακοινώσεις παραπέρα στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου, με επιπλέον οπλικά συστήματα και εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτά, έκαναν επίσης - στο πλαίσιο της χτεσινής σύσκεψης στο Ραμστάιν και πέραν αυτής - η Βρετανία, η Γερμανία κ.ά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία ότι «αυτήν τη στιγμή εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στην Πολωνία στη χρήση της αντιαεροπορικής άμυνας και στο Ηνωμένο Βασίλειο στη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων», τα οποία παρέχει το Λονδίνο στο Κίεβο.

Η Βρετανία παρέχει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα όπως τα περιπολικά «Mastiff» και τα οχήματα αναγνώρισης «Sultan» και «Samson». Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα στείλει «μικρό αριθμό» τεθωρακισμένων οχημάτων «Stormer», εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον αναγνώρισε για όλα τα παραπάνω πως «έχουμε πάντα επίγνωση ότι μπορεί να θεωρηθεί κλιμάκωση», προσθέτοντας ότι «κλιμάκωση είναι οι ενέργειες του καθεστώτος του Πούτιν»...

Σε ακόμα ένα τέτοιο χαρακτηριστικό δείγμα επικίνδυνης κλιμάκωσης, ο Βρετανός κοινοβουλευτικός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζ. Χίπι, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα νόμιμη» η πραγματοποίηση ουκρανικών χτυπημάτων εντός ρωσικού εδάφους με βρετανικά όπλα.

«Στο πλαίσιο του πολέμου», ανέφερε, «η Ουκρανία χρειάζεται να χτυπήσει τον αντίπαλό της σε βάθος, για να επιτεθεί στις γραμμές εφοδιασμού του, στις προμήθειες καυσίμων, στις αποθήκες πυρομαχικών», ενώ η χρήση όπλων που στέλνει η Βρετανία για τέτοιες επιθέσεις «δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα»...

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, με το υπουργείο Αμυνας να «προειδοποιεί» ότι «η άμεση προτροπή από το Λονδίνο προς το καθεστώς του Κιέβου σε τέτοιες ενέργειες, σε περίπτωση απόπειρας υλοποίησής τους, θα οδηγήσει αμέσως στην ανάλογη απάντησή μας (...) με μεγάλου βεληνεκούς όπλα ακριβείας στα σχετικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο».

Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ ανακοίνωσε χτες ότι 92 σπίτια επλήγησαν στη συνοριακή περιοχή από ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Αποστολή βαρέων όπλων και από τη Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Ραμστάιν την αποστολή στην Ουκρανία 50 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών αρμάτων τύπου «Gepard» (γνωστά στα αγγλικά ως «Cheetah»). Βάσει του σχεδίου, η βιομηχανία όπλων «Krauss - Maffei Wefgmann» θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας, «μεγάλης φίλης και συμμάχου», να στείλει για πρώτη φορά βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε επίσης ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την Ολλανδία στην εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και στην παροχή πυρομαχικών για την Ουκρανία. Η ίδια πρόσθεσε ότι «συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς φίλους μας για να εκπαιδεύσουμε ουκρανικά στρατεύματα επί ουκρανικού εδάφους».

Νωρίτερα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», επικαλούμενο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Χέμπεστραϊτ, έκανε λόγο για επικείμενη απόφαση του Βερολίνου σχετικά με την παράδοση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατασκευάστρια «Rheinmetall» προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση. Αλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ωστόσο άλλη εμπλοκή για τα τεθωρακισμένα «Marder», καθώς χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, η οποία προς το παρόν εμποδίζει την επανεξαγωγή τους στην Ουκρανία.

Η δε βαυαρική εταιρεία «Quantum Systems» ανακοίνωσε ότι προμηθεύει την Ουκρανία με drones επιτήρησης, προκειμένου ο στρατός της «να βελτιστοποιήσει την ευστοχία του πυροβολικού του στις επερχόμενες μάχες». Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ παρήγγειλαν από αυτήν drones αξίας 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις παρήγγειλαν 8 drones την προηγούμενη βδομάδα.

Εκατέρωθεν παραδοχές για τους κινδύνους γενικευμένης ανάφλεξης

Κι ενώ βαθαίνει με κάθε τρόπο και η στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, παραδέχθηκε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του («Der Spiegel») ότι «δεν υπάρχει εγχειρίδιο, το οποίο να μας περιγράφει σε ποιο ακριβώς σημείο θα εκληφθούμε ως εμπόλεμο μέρος».

«Το βιβλίο ξαναγράφεται καθημερινά, κάποια μαθήματα θα έρθουν αύριο ή μεθαύριο», πρόσθεσε, «οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», ενώ ισχυρίστηκε ότι «θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος».

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι η Γερμανία θα εξοπλίσει το Κίεβο «κατά τρόπο ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλειά τους» και ανέφερε ότι «είμαστε διαθέσιμοι ως εγγυητές».

Από την πλευρά της Ρωσίας, εξίσου χαρακτηριστικά, ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση ανέφερε πως παρότι το «απαράδεκτο του πυρηνικού πολέμου» παραμένει η «στάση αρχών» της Ρωσίας, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι «πραγματικός και σοβαρός» και «δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί».

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για την αποτυχία να υπάρξει συνέχεια στη Συνθήκη της δεκαετίας του 1980 μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς. Εκτός από τη συνθήκη New Start, πρόσθεσε, «όλα τα υπόλοιπα εργαλεία ελέγχου των εξοπλισμών και μη διάδοσης έχουν πρακτικά καταστραφεί».

Αναφερόμενος δε στις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, επισήμανε ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι' ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος».

Επανέλαβε δε ότι η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους και επισήμανε ότι «εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά».

Ο δε Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, δήλωσε ότι έχει σταλεί επίσημη διπλωματική προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Αποτύπωση της όξυνσης και στο πεδίο

Η όξυνση της σύγκρουσης αποτυπώνεται και στις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, με τις συγκρούσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπως και την ένταση των χτυπημάτων που στοχεύουν ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον σιδηροδρομικών υποδομών στην κεντρική και δυτική Ουκρανία, με στόχο τη διακοπή του ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων και της ροής όπλων από τη Δύση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πυραυλικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις πυρομαχικών στην περιοχή του Χάρκοβο και της Οδησσού, καθώς και σε δεκάδες άλλους στρατιωτικούς στόχους. Ο ηγέτης της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, δήλωσε ότι επίκειται η επόμενη φάση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

Στη Μαριούπολη συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιχειρήσεις αποκλεισμού του εργοστασίου «Azovstal», όπως και οι εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες για τη μη ύπαρξη συμφωνίας για την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή.

Στη νότια Ουκρανία, στη Χερσώνα, που έχει καταληφθεί εδώ και βδομάδες από ρωσικές δυνάμεις, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του κτιρίου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία ετοιμάζει δημοψήφισμα στην περιοχή για την έγκριση της «ανεξαρτησίας» μιας νέας «δημοκρατίας».

Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Α. Ρουντένκο, είπε ότι «δεν έχει ακούσει» για δημοψήφισμα στη Χερσώνα, ωστόσο Ρώσοι αξιωματούχοι και βουλευτές ανέφεραν ότι μια τέτοια κίνηση είναι «δικαίωμα» των κατοίκων της νότιας Ουκρανίας.

Σημειώνεται επίσης ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δύσης και του Κιέβου «μπορεί να είναι μόνο η αποσύνθεση της Ουκρανίας σε διάφορα κράτη».

Είχαν προηγηθεί, στις 22/4, δηλώσεις του Ρώσου υποστράτηγου Ρ. Μινεκάγιεφ, ο οποίος διατυπώνοντας πιο ανοιχτά πάγια «σενάρια» που επεξεργάζεται η ρωσική αστική τάξη, ανέφερε ότι εκτός από την επιχείρηση στο Ντονμπάς, η Ουκρανία με χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, καθώς και μέσω της νότιας ουκρανικής επικράτειας, παρέχει «άλλη μια έξοδο στην Υπερδνειστερία», όπου «υπάρχουν γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Επίσκεψη Γκουτέρες στη Μόσχα

Σε ένα τέτοιο φόντο, πραγματοποιήθηκε χτες η επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, και τον ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Αύριο ο Γκουτέρες επισκέπτεται το Κίεβο.

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι στη Μόσχα «συμφωνήθηκε επί της αρχής» η εμπλοκή του Οργανισμού και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση των αμάχων από το εργοστάσιο «Azovstal» στη Μαριούπολη. Ο Αντ. Γκουτέρες έκανε λόγο για «πολύ ειλικρινή συζήτηση» παρά την ύπαρξη πολύ διαφορετικών απόψεων, ενώ πρότεινε τη δημιουργία «Ανθρωπιστικής ομάδας επαφής» από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ.

Πούτιν και Λαβρόφ επανέλαβαν την επιχειρηματολογία της Μόσχας για τους λόγους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ισχυρίστηκαν ότι αυτή είναι σε πλήρη συμφωνία με τη Χάρτα του ΟΗΕ και απέρριψαν τις δυτικές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. Σημείωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζονταν, ωστόσο επανέλαβαν ότι το Κίεβο απομακρύνεται από προηγούμενες θέσεις του και θέτει ζητήματα εκτός συμφωνηθέντων.

Ο Βλ. Πούτιν είχε χτες επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, με την Αγκυρα να επιδιώκει σταθερά ρόλο διαμεσολαβητή. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η προσπάθεια απεγκλωβισμού τουρκικών πλοίων από λιμάνια της τουρκικής θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία, καθώς δεν ανανέωσε τη σχετική τρίμηνη άδεια.

Νέο «μπουρλότο» από τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Τους σοβαρούς κινδύνους γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή, ήρθαν να υπογραμμίσουν οι τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές εναντίον στόχων στην Υπερδνειστερία, την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα άγνωστοι επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά του κτιρίου του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας στο Τιρασπόλ, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίθεση σε στρατιωτική μονάδα. Χτες άγνωστοι ανατίναξαν δύο κεραίες ραδιοφώνου στη Γρηγοριόπολη, οι οποίες αναμετέδιδαν ρωσικά ραδιόφωνα.

Ο επικεφαλής της «Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας», Β. Κρασνοσέλσκι, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι δράστες των επιθέσεων έχουν προέλευση από την Ουκρανία. «Αυτοί που σχεδίασαν τις επιθέσεις επιδιώκουν να τραβήξουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση. Διαβεβαιώνω ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν», δήλωσε. Κάλεσε δε το Κίεβο να ερευνήσει την «παράνομη επανατοποθέτηση συγκεκριμένων ομάδων ενόπλων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξαν», ενώ ζήτησε και από τη Μολδαβία να μην υποκύψει σε προβοκάτσιες.

Η δε Πρόεδρος της Μολδαβίας Μ. Σάντου συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας και κατηγόρησε για τις επιθέσεις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Α. Ρουντένκο η Μόσχα ελπίζει ότι η Υπερδνειστερία δεν θα παρασυρθεί στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, δήλωσε ότι «δεν είμαστε βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι όπου θα εστιάσουμε».

Το Κίεβο, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπερδνειστερία, θύλακας με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία έπειτα από σύντομη ένοπλη σύρραξη μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί «ειρηνευτική δύναμη» 1.500 στρατιωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ