ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και στο εισόδημα του λαού

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στο έγκλημα της χωματερής της Φυλής
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στο έγκλημα της χωματερής της Φυλής
Τα νέα «πράσινα» χαράτσια καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής και καλεί τα λαϊκά στρώματα να εντείνουν τον αγώνα τους για να σταματήσει το αίσχος των χωματερών τύπου Φυλής και η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τη δεύτερη μετά τη συγκρότησή του σε σώμα το 2020, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν νέα χαράτσια σε βάρος του λαού της Αττικής, λες και δεν του έφταναν τα βάρη από την ακρίβεια που έχει πάρει τον ανήφορο στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην Ενέργεια, το χτύπημα στο εισόδημα, η απληρωσιά και η ανεργία.

Οι εργαζόμενοι που ζουν στο λεκανοπέδιο θα κληθούν ως δημότες να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πεδίο υψηλής κερδοφορίας για μια δράκα επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιβάρυνση των δήμων της Αττικής για το 2022 με το "τέλος ταφής" είναι της τάξης των 34 εκατ. ευρώ, "πληρωτέο" απευθείας από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Το "τέλος ταφής" είχε προβλεφθεί με τον ν. 4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το αντικατέστησε με την "περιβαλλοντική εισφορά". Η ΝΔ επανήλθε με το "τέλος ταφής", ενώ από 1/1/2022 "μετράει" και η περιβαλλοντική εισφορά του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021 και παραμένει τώρα στο νομικό οπλοστάσιο της ΝΔ, προκειμένου να αποφασίσει τον χρόνο έναρξης της καταβολής της.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ καταδείχθηκε με εκκωφαντικό τρόπο ότι το μεγαλύτερο μέρος - πλην των αντισταθμιστικών - του διαχειριστικού κόστους του ΕΔΣΝΑ, συνολικού ύψους 127,7 εκατ. ευρώ, κατευθύνεται στο αίσχος της χωματερής (31,9 εκατ. ευρώ), γεγονός χαρακτηριστικό του διαχρονικού εμπαιγμού στους κατοίκους του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς των χρηματικών αντισταθμιστικών οφελών, συνολικού ύψους 42,9 εκατ. ευρώ, που αξιοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές της Φυλής σε μια προσπάθεια χειραγώγησης και εγκλωβισμού της λαϊκής συνείδησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανοχή στη διατήρηση της καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον καρκινογόνας εστίας που λέγεται ΟΕΔΑ Φυλής.

Οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ καταψήφισαν τις εισηγήσεις της διοίκησης για την οικονομική διαχείριση του Συνδέσμου.

Ανέδειξαν ότι η διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στηρίζεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, στην "πράσινη συμφωνία" και την "κυκλική οικονομία", στις οποίες δεσμεύονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισαν την ανάγκη να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του "τέλους ταφής" και της "περιβαλλοντικής εισφοράς". Καταδίκασαν την αθλιότητα των αντισταθμιστικών και υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης της περιοχής, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλεσαν στο δυνάμωμα του αγώνα για να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής και για να μην έχουμε νέα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική. Για διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία, στο εισόδημα του λαού, στο περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής θα δώσουν και το επόμενο διάστημα όλες τους τις δυνάμεις».

ΜΕΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εριξε «στα μαλακά» τους δύο χρυσαυγίτες

Νέα απόφαση δικαστηρίου υπέρ της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά έκανε χτες δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα Αικατερίνης Μπαρτζάκλη και μετέτρεψε την κατηγορία σε βάρος των δύο πρώην στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Δεβελέκου και Θεοδώρου, για τη δολοφονική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στο Κερατσίνι, από απόπειρα ανθρωποκτονίας (κακούργημα) σε επικίνδυνη σωματική βλάβη (πλημμέλημα). Ο μεν Δεβελέκος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 χρόνων και 6 μηνών και οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή, ο δε Θεοδώρου σε φυλάκιση 5 χρόνων και 9 μηνών, χωρίς αναστολή, αλλά συνεχίζει τις ...διακοπές του στη Σουηδία, σε γνωστή διαμονή, χωρίς να έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση που επί της ουσίας ρίχνει «στα μαλακά» τους ναζί εγκληματίες. Ο Σ. Δεβελέκος, από τα πρωτοπαλίκαρα της ναζιστικής συμμορίας, μεταξύ άλλων συνομιλητής του Λαγού στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, και ο Α. Θεοδώρου, στέλεχος της ΤΟ Πειραιά της ΧΑ, καθοδηγώντας το τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν στον χώρο τον Φλεβάρη του 2018 με λοστάρια, σιδερογροθιές και άλλα φονικά εξαρτήματα. Εισέβαλαν στον χώρο ουρλιάζοντας «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και «θα σας κάψουμε», απειλώντας, χτυπώντας αδιακρίτως με λοστούς και σιδερόβεργες, σπάζοντας κεφάλια και προκαλώντας εγκαύματα. Το δικαστήριο όμως, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέα, έκρινε ότι ναι μεν η επίθεση των χρυσαυγιτών έγινε με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν ήθελαν να τους σκοτώσουν, παρά μόνο να τους τραυματίσουν... Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα με σιδερολοστό, ενώ άλλα νεαρά άτομα υπέστησαν εγκαύματα από χτυπήματα με πυρσούς και από καθαρή τύχη δεν υπήρξε νεκρός.

Αυτά τα πραγματικά περιστατικά, όμως, επί της ουσίας πετάχτηκαν τελικά στον κάλαθο των αχρήστων από το δικαστήριο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - ΥΜΗΤΤΟΥ
Να μείνει στον λαό ο λόφος Κοπανά ως χώρος αναψυχής

Κινητοποίηση στον Αρειο Πάγο πραγματοποίησε προχτές η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων του Βύρωνα και του Υμηττού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Κοπανά, καθώς εκδικάστηκε η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου που παραδίδει τον λόφο στα χέρια των ιδιωτών. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Δάφνης - Υμηττού και Βύρωνα, καθώς και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Συντονιστική Επιτροπή εδώ και έναν χρόνο έχει πρωτοστατήσει στην ενημέρωση του λαού της περιοχής για τις επικίνδυνες εξελίξεις στον χώρο των πρώην λατομείων «Εργάνη», στον λόφο Κοπανά, καθώς συνέβαλε στο να ακουστεί παντού το σύνθημα «Αυτός ο λόφος, αυτά τα γήπεδα και αυτά τα θέατρα είναι δικά μας, δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει!».

Σημειώνει ότι «στον λόφο Κοπανά, από τη δεκαετία του '80, μετά από μεγάλους αγώνες του λαού της περιοχής μας δημιουργήθηκαν αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες μας σε πράσινο, άθληση, πολιτισμό και ψυχαγωγία. Οι χώροι αυτοί φιλοξενούν καθημερινά εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους αθλητές του Βύρωνα και του Υμηττού, αλλά και δημότες που επισκέπτονται τον χώρο για τη σωματική τους άσκηση και αναψυχή. Επιπλέον, περιλαμβάνουν χώρους - σημεία αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας αλλά και σε όλη την Αττική, με την πραγματοποίηση σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Τα γήπεδα, τα θέατρα, ο λόφος Κοπανά ανήκουν στον λαό και όχι σε ιδιώτες!

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει σχετικά με την αναθεώρηση του ΠΔ Προστασίας του Υμηττού, με το οποίο δρομολογούνται το σπάσιμο της Β' Ζώνης και οι αλλαγές χρήσεων γης που προωθούνται. Καλούμε τον λαό της περιοχής, των γειτονικών δήμων και όλης της Αττικής να υπερασπιστεί με αγώνες τον δημόσιο χαρακτήρα του λόφου Κοπανά, να απαιτήσει άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε οι χώροι αυτοί να δοθούν οριστικά και αμετάκλητα στον λαό της περιοχής».

Το ίδιο «έργο» με την προβοκάτσια στη «Μαρφίν»

Για άλλη μια χρονιά η χτεσινή επέτειος της προβοκάτσιας του εμπρησμού της «Μαρφίν» στις 5/5/2010, με θύματα τους τραπεζοϋπαλλήλους Επαμεινώνδα Τσακάλη (36 ετών), Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών - ήταν και τεσσάρων μηνών έγκυος), παρουσιάστηκε από πολλά αστικά ΜΜΕ ως αποτέλεσμα «τυφλού μίσους και ιδεολογικής βίας» και επιχειρήθηκε να συνδεθεί με τους χιλιάδες απεργούς που εκείνη τη μέρα διαδήλωναν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στα μέτρα του πρώτου μνημονίου. Σε αυτό συνεπικούρησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελαροπούλου, που κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο μπροστά από τον χώρο του εγκλήματος, καθώς επίσης ο δήμαρχος Αθήνας Κ. Μπακογιάννης και άλλοι αστοί πολιτικοί, με γενικόλογες δηλώσεις καταδίκης της βίας.

12 χρόνια μετά οι δράστες αυτού του εγκλήματος, προφανώς όχι τυχαία, παραμένουν στο σκοτάδι, παρά τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί για τη στημένη προβοκάτσια. Υπάρχουν μαρτυρίες και καταθέσεις ότι η ομάδα των μαυροντυμένων που έκανε την καταδρομική επιχείρηση στη «Μαρφίν» βγήκαν μέσα από κλούβες των ΜΑΤ το μεσημέρι της 5/5/2010 και για λίγη ώρα το «έπαιζαν» διαδηλωτές. Επίσης, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και λόγω της χρήσης ειδικών βομβών μολότοφ και εύφλεκτου υλικού που ρίχτηκε με μπιτόνι στην τράπεζα. Η τραγωδία άλλωστε προήλθε και λόγω του ότι η εργοδοσία είχε μαντρώσει τους εργαζόμενους, ενώ δεν είχε προβλέψει καν εξόδους διαφυγής.

Αυτά δεν είναι αμελητέες λεπτομέρειες για να αποσιωπούνται, αλλά αυτό συμβαίνει σκόπιμα, γιατί όπως και τότε, έτσι και τώρα το αστικό κράτος, πάντα για να χτυπήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, χρησιμοποιεί την προβοκάτσια.

Γεννητούρια!

Ενα υγιέστατο κοριτσάκι έφερε χτες στον κόσμο η συντρόφισσά μας στον «Ριζοσπάστη» Αλεξάνδρα Προυσανίδου. Ευχόμαστε στην ίδια και στον σύντροφό της Μαρίνο, καθώς και στους μικρούς Χριστίνα και Ιορδάνη, να χαίρονται το νέο μέλος της οικογένειάς τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ