ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Σελ. /40
ΚΚΕ - ΚΝΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ 9η ΜΑΗ
Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Αθήνα το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
Το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
Με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα τιμούν τα 77 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε όλη την Ελλάδα, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους όσοι έδωσαν τη μάχη ενάντια στο ναζιστικό θηρίο.

Στην Αθήνα, τη Δευτέρα 9 Μάη, ανήμερα της μεγάλης επετείου, στις 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα (λεωφ. Συγγρού και Φιλαρέτου).

Στο ίδιο ακριβώς σημείο, στις 8 μ.μ., η ΤΕ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα τιμήσει τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης καταθέτοντας στεφάνι στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τη Δευτέρα 9 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Αλλες εκδηλώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σάββατο 7 Μάη

  • Οι ΚΟ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας στις 8 μ.μ. στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Κυριακή 8 Μάη

  • Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στις 11 π.μ. στο δημοτικό αναψυκτήριο «Η Αρετσού» στην Καλαμαριά. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το έργο του Μάριου Πλωρίτη «Μπρεχτ και Χίτλερ» σε θεατρικό αναλόγιο. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία στους δρόμους της Καλαμαριάς.
  • Το Παράρτημα Μελισσίων - Πεντέλης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και για τους 14 Πεντελιώτες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη του '44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στη Νέα Πεντέλη.

Δευτέρα 9 Μάη

  • Η ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γενοκτονίας στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, με ομιλητή τον Χρήστο Τσοκάνη, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο μνημείο των 800 νεκρών από την κατοχική πείνα, δίπλα στον ΟΤΕ.

(Ολόκληρο το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις και τις καταθέσεις στεφάνων έχει αναρτηθεί στο portal «902.gr»)

Πλήθος εκδηλώσεων για την 9η Μάη

Κυριακή 8 Μάη

  • Η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 11 π.μ. στο Μεσόβουνο, στο Μνημείο των 3 Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι τα χωριά Μεσόβουνο και Πύργοι κατά την επιδρομή των Γερμανών ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους στις 23 και 24 Απρίλη 1944.
  • Η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 10.30 π.μ. στη θέση Πασχάλι στο Χρισσό Φωκίδας, για τους 18 αγωνιστές κρατούμενους που εκτελέστηκαν στις 17 Απρίλη 1944 από τους ναζί.
  • Το Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Αντάρτη στην πλατεία Ελιάς, στη Βέροια.
  • Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ και το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 11.30 π.μ. στον Γολγοθά Χανίων. Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Σπύρος Αγριμάκης, Γραμματέας της ΤΕ Χανίων.
  • Οι ΚΟΒ Σελίνου και το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 7 μ.μ. στο Μνημείο του Βουτά Σελίνου, με ομιλητή τον Γιώργο Γεωργιλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Σελίνου.
  • Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για τους ΕΛΑΣίτες που θυσιάστηκαν πολεμώντας τους Γερμανούς ναζί στις 18 Απρίλη 1943 στα Τάχνιστα, στις 12 μ. στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, στον χώρο του μνημείου, με ομιλητή τον Μιχάλη Αθανασούλα, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος.
  • Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ στις 11.30 π.μ. προς τιμήν των νεκρών του ολοκαυτώματος των Σερβίων Κοζάνης, στον χώρο του Μνημείου στο Φυτώριο Σερβίων, με ομιλητή τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και Γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης.

Δευτέρα 9 Μάη

  • Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης στη Νάουσα. Θα μιλήσει ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Επίσης, την Κυριακή 8 Μάη θα πραγματοποιηθεί από την ΚΝΕ ιστορικός περίπατος σε περιοχές γύρω από τη Νάουσα όπου έδρασε ο ΕΛΑΣ.
  • Οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 8 μ.μ. στο μνημείο του πάρκου Αλκαζάρ.
  • Το Παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 6 μ.μ. στο μνημείο στον Αγιο Νικόλα στην Τρίπολη.
  • Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ και το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν κατάθεση στεφάνων στις 10 π.μ. στο Μνημείο των Σοβιετικών Στρατιωτών στον Αγιο Λουκά, τιμώντας τους 33 Σοβιετικούς στρατιώτες που έπεσαν στο νησί την περίοδο 1941 - 1945.
  • Η ΚΟΒ Κισσάμου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 11 π.μ. στο Σφακοπηγάδι, στο σπίτι του Παναγιώτη Κορναράκη, στελέχους του ΚΚΕ και αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη», που εκτελέστηκε με τους 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή. Θα μιλήσει ο Γιώργος Κορναράκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. στην Εγκλουβή, με ομιλητή τον Γ. Γάλλιο, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών της Πάτρας, για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και για τους 11 ΕΑΜίτες - κομμουνιστές που απαγχονίστηκαν στον ίδιο χώρο.
  • Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Ζάκυνθο στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου, με ομιλήτρια την Διονυσία Βλαχιώτη, Γραμματέα της ΤΕ Ζακύνθου. Επίσης, οι ΚΟΒ Αρκαδίων και Αλυκών στις 8 μ.μ. στο μνημείο της μάχης του ΕΛΑΣ κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, στον Αγιο Δημήτρη.
  • Η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ διοργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση στον Πετεινό, στο μνημείο των δύο δολοφονημένων Πετεινιωτών, Τάσου Λαζαρίδη και Βασίλη Κωστελίδη, από τους Βούλγαρους φασίστες, και στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Θα ακολουθήσει πορεία στο κτίριο όπου στεγαζόταν η «Οχράνα», στην παλιά πόλη.
Πρωτοβουλίες της ΚΝΕ και επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους
  • Με αφορμή τα 100 χρόνια της ΚΟΜΕΠ, η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει το Σάββατο 7 Μάη στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Στέκι «Τραβέρσο» συζήτηση - παρουσίαση των άρθρων της ΚΟΜΕΠ: «Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και «Η διάλυση της ΕΣΣΔ, η "εποχή των τεράτων" και οι "σύγχρονοι έμποροι των εθνών"». Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αποστόλης Χαρίσης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Παράλληλα, από τις 6 Μάη στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της ΚΟΜΕΠ και εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Με σύνθημα «Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε! Αντλούμε έμπνευση από τη συγκλονιστική Ιστορία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος της χώρας μας!», η ΤΟ Μαθητείας - Κατάρτισης της ΚΝΕ διοργανώνει επισκέψεις - εκδηλώσεις στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 7 Μάη, στις 12 μ., θα γίνει επίσκεψη της ΤΟ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ξενάγηση στον χώρο όπου εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 και στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής», την Τετάρτη 11 Μάη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα ΔΙΑΛ 3 του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
«ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Καλεί την Κυριακή στην Καλλιθέα

Το ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» καλεί τα μέλη του και κάθε φίλο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 8 Μάη στις 11 π.μ., στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα (λεωφ. Συγγρού και Φιλαρέτου). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αποστόλης Χαρίσης, πρόεδρος του Συλλόγου.

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Σάββατο 7 Μάη

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ 5ου Διαμερίσματος Α' Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τη θέση του ΚΚΕ, στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή. Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Χαλανδρίου καλεί σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, πόλεμοι τον 21ο αιώνα! Γιατί; Τι φταίει; Τι μπορεί να κάνει ο λαός;». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟΒ Διονύσου και Βόρειων Χωριών Αττικής διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον Αγιο Στέφανο, στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα. Θα μιλήσει ο Τεύκρος Παντελόγλου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βόρειου Τομέα Αττικής.

-- Στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Αμαρουσίου, ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η διέξοδος για τους λαούς μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"».

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης καλούν το Σάββατο 7 Μάη στην πλατεία Παραθύρα (Αγία Μαύρα), στις 7.30 μ.μ., στην παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα» που επιμελήθηκε το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των γυναικών. Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ