ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματική «ανάσα» από τις αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα που ήρθαν για να μείνουν

«Ιδού η Ρόδος» για όλα τα κόμματα που ευθύνονται για τις σημερινές ανατιμήσεις και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, προτείνοντας μέτρα ανακύκλωσης της ενεργειακής φτώχειας

Η τροπολογία του ΚΚΕ είναι στήριγμα και κάλεσμα πάλης στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα και τους φορείς που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια
Η τροπολογία του ΚΚΕ είναι στήριγμα και κάλεσμα πάλης στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα και τους φορείς που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια
Με στόχο την ουσιαστική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στην Ενέργεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την Παρασκευή 6 Μάη στη Βουλή τροπολογία, η οποία προβλέπει:

Να καταργηθούν τώρα η ρήτρα αναπροσαρμογής, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα χαράτσια του ειδικού τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και ο ΦΠΑ.

Η τροπολογία του ΚΚΕ αποτελεί ταυτόχρονα απάντηση στην κοροϊδία που επιχειρούν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που οι προτάσεις τους όχι μόνο δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια και δεν αντιμετωπίζουν (αντίθετα ενισχύουν) τις αιτίες των ανατιμήσεων, αλλά επιπλέον αναδιανέμουν τη φτώχεια και στρώνουν το έδαφος ώστε να γίνει ευκολότερη η αποδοχή ακριβότερων τιμών στο ρεύμα, που είναι δεδομένες με την «πράσινη μετάβαση» και την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η αιτιολογική έκθεση

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας έχει ως εξής (οι υπογραμμίσεις της εφημερίδας):

«Οι τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια δεν αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία". Οι αιτίες της εστιάζονται στην ευρωενωσιακή πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, την οποία με συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και η "πράσινη μετάβαση".

Στο όνομα αυτής της πολιτικής στηρίχτηκαν και συνεχίζουν να ενισχύονται με δεκάδες δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Επιβλήθηκε το τέλος ρύπων για να καταστεί ακριβός ο εγχώριος λιγνίτης, να προχωρήσει η πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Καθορίστηκε ως στρατηγικό καύσιμο μετάβασης το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Δημιουργήθηκε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Αυτή η πολιτική οδήγησε σε απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, στην αύξηση της τιμής της Ενέργειας, στην ενεργειακή φτώχεια. Σημαντικό παράγοντα επιτάχυνσης της αύξησης των τιμών αποτελούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, οι οποίοι οδήγησαν στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο διατήρησης των υψηλών τιμών στην Ενέργεια και επιδείνωσης των συνθηκών ενεργειακής φτώχειας. Γιατί τόσο η επέκταση των ΑΠΕ, που παράγουν ακριβό ρεύμα, όσο και η "απεξάρτηση" από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αντικατάστασή του από το ακριβό LNG, κύρια από την Αμερική, επιβεβαιώνουν ότι για τα επόμενα χρόνια οι τιμές θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο.

Οι επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, για την ανακούφιση από την ακρίβεια αποτελούν κοροϊδία, κάνουν μια αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς, που επιβαρύνονται με τους υψηλούς λογαριασμούς και τέλη, προς τους εξαθλιωμένους, αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών και βεβαίως συγκαλύπτουν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Οσο μένουν στο απυρόβλητο αυτές οι αιτίες, ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, αφού οι όποιες απώλειες των παρόχων Ενέργειας θα αναπληρώνονται από κρατικές επιδοτήσεις.

Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της "απελευθέρωσης" και της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ, δηλαδή με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να προχωρήσουμε στην:

  • Αμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.

Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ - μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και την Ενέργεια - είναι τα στοιχειώδη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά απ' την ακρίβεια.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία το ΚΚΕ ζητάει την άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια, καθώς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

ΜΟΝΑΔΑ LNG ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Αξεχώριστα τα σχέδια για «ενεργειακό κόμβο» με τη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι φέρνει στη Βουλή τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, γινόταν στην Αλεξανδρούπολη η φιέστα για την κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Πρόκειται για έργο ενταγμένο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ.

Με παρόντες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Β. Μακεδονίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ και επόμενο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, ειπώθηκαν πολλά περί «γεωστρατηγικής επένδυσης σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία» και σε ένα «γεωστρατηγικό σταυροδρόμι».

Στην πραγματικότητα, και σε ό,τι αφορά τον λαό, με το έργο αυτό προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στο πλέγμα των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών στην πόλη, που αξιοποιούνται ως αιχμή του δόρατος στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το σχέδιο αναβάθμισης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, που «τρέχουν» η αστική τάξη και σύσσωμα τα πολιτικά της κόμματα, είναι αξεχώριστο από την εμβάθυνση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, όπως γίνεται και τώρα, μετατρέποντας τη χώρα σε «μαγνήτη» μεγάλων κινδύνων και δεινών για τον λαό.

Η εταιρεία κατασκευής του έργου, «Gastrade», ελέγχεται από κοινού από τον ΔΕΣΦΑ, τον Ομιλο Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την «GasLog» Κύπρου και την «Bulgartransgaz» της Βουλγαρίας. Ο αρχικός προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 363,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 166,7 αποτελούν πόρους του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Η δυνατότητα εφοδιασμού του σταθμού θα ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. κυβικά μέτρα καυσίμου τον χρόνο, ενώ η αντίστοιχη δυνατότητα της Ρεβυθούσας υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. κ.μ.

Την ώρα λοιπόν που εφοπλιστές, ενεργειακοί όμιλοι, κατασκευαστικά μεγαθήρια «ακονίζουν μαχαίρια» για το «μεγάλο φαγοπότι», οι οξυνόμενες αντιπαραθέσεις με Ρωσία και Κίνα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τους ανθρώπους του μόχθου. Ειδικά όταν ολόκληρη η περιοχή, ο Εβρος, η Θράκη, η Βόρεια Ελλάδα και ευρύτερα η Βαλκανική χερσόνησος μετατρέπονται σε αναπόσπαστο κομμάτι κλιμακούμενων οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών, άρα και πιθανό στόχο αντιποίνων.

Διόλου τυχαία, την ίδια μέρα που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, κατέφτανε στην Αθήνα ο Στ. Πιτς, ειδικός εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού για τα Δυτικά Βαλκάνια και τέως πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Συναντήθηκε καταρχάς με τον υπουργό Εξωτερικών, συζητώντας τις «τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή», με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να προτάσσουν την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα στο οποίο άλλωστε πρωτοστατούν διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύματα επαναφέρουν όλο και πιο συχνά στην επιφάνεια το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου από την Αθήνα. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (17/2/2008).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και από πλευράς ΥΠΕΞ, η Ελλάδα «υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με τη διευκόλυνση της ΕΕ, με βάση την πάγια ελληνική πολιτική για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων». Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν το αμερικανικό «ενδιαφέρον» να εμποδιστεί η ρωσική διείσδυση στην περιοχή, ταυτόχρονα βέβαια με τους φόβους ακριβώς για γενίκευση της ιμπεριαλιστικής κόντρας στα Βαλκάνια όπως εκδηλώνεται τώρα στην Ουκρανία.

Το άρθρο της τροπολογίας

1. Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αυτή προβλέπεται στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες.

Η κατάργηση της πιο πάνω ρήτρας ανατρέχει στον χρόνο σύναψης των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος που την περιέχουν.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στην καταργούμενη ρήτρα αναπροσαρμογής επιστρέφονται στους καταναλωτές ή συμψηφίζονται με επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Καταργούνται τα άρθρα 4 έως 21 του Ν. 4425/2016 (Χρηματιστήριο Ενέργειας), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

3. Καταργείται το ειδικό τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

4. Καταργούνται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

5. Καταργείται κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης που αντίκειται στις προηγούμενες παραγράφους 1 έως 4 της παρούσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ