ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκληρά ενδοκαπιταλιστικά παζάρια για το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Copyright 2022 The Associated

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται τα ενδοαστικά παζάρια στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με επίκεντρο την πρόταση της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τις αντιθέσεις με βάση τις διαφορετικές επιπτώσεις που θα έχει για τα μονοπώλια κάθε χώρας μια τέτοια κίνηση.

Οι αρχικές προτάσεις για τις νέες κυρώσεις που παρουσίασε η Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη προέβλεπαν τα εξής:

-- Σταδιακή κατάργηση της προμήθειας ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022.

-- Αποκλεισμό άλλων τριών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, μεταξύ των οποίων η SberBank.

-- Απαγόρευση μετάδοσης εκπομπών στην ΕΕ σε άλλα τρία ρωσικά δίκτυα.

-- Νέες κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους αξιωματούχους, πιθανώς και στον Πατριάρχη Ρωσίας, Κύριλλο.

Αναγγέλθηκε επίσης ένα «φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας, καθώς ευρωπαϊκά μονοπώλια ετοιμάζονται για μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια του πολέμου.

Ηδη στις αρχικές προτάσεις για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο περιλαμβανόταν - χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα - μια εξαίρεση άλλου ενός έτους για την εφαρμογή του σε Ουγγαρία και Σλοβακία.

Μετά τις αντιδράσεις των δύο αυτών χωρών που αξιώνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τις εξαιρέσεις, αλλά και χωρών όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία που ζητούν συμπερίληψη σε αντίστοιχες εξαιρέσεις, την Παρασκευή «διέρρευσαν» νέες τροποποιήσεις: Συγκεκριμένα, το «Ρόιτερς» ανέφερε πως προτείνεται η εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας από το ρωσικό πετρελαϊκό εμπάργκο ως το τέλος του 2024, όπως και της Τσεχίας ως τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Βουλγαρία - που δηλώνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο «αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων» - έμενε προσώρας εκτός αυτών των προβλέψεων.

Οι αντιθέσεις βέβαια δεν αφορούν μόνο το χρονικό διάστημα των εξαιρέσεων ούτε μόνο την ανεύρεση άλλων πηγών για τον ανεφοδιασμό χωρών που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την αναπροσαρμογή των διυλιστηρίων ώστε να μπορούν να διυλίζουν άλλου είδους πετρέλαιο από το ρωσικό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, ανέφερε την Παρασκευή ότι οι αναπροσαρμογές στα διυλιστήρια της χώρας του που έχουν φτιαχτεί για να επεξεργάζονται μόνο το πετρέλαιο Ουραλίων, δηλαδή το ρωσικό, θα απαιτήσουν το λιγότερο πέντε χρόνια και «τεράστια κεφάλαια». Πρόσθεσε δε πως το ευρωενωσιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν για την ουγγρική οικονομία «πυρηνική βόμβα». Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Ορμπαν άφησε ανοιχτή την πόρτα για σκληρά παζάρια, δηλώνοντας πρόθυμος να εμπλακεί σε «εποικοδομητική συνεργασία» εφόσον η Ουγγαρία αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τα ευρωενωσιακά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία είναι μπλοκαρισμένα λόγω ενεργοποίησης από την ΕΕ της διαδικασίας αιρεσιμότητας (συνδέει την εκταμίευση πόρων με την τήρηση των ευρωενωσιακών αρχών «κράτους δικαίου»).

Σε «διπλό ταμπλό» για τα κέρδη τους οι Ελληνες εφοπλιστές

Αντιρρήσεις στις προτάσεις της Κομισιόν εκφράζονται και από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, στο κομμάτι τους που αφορά την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Επιδιώκοντας τα μέγιστα οφέλη για την κερδοφορία τους από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι εφοπλιστές «τρίβουν τα χέρια» τους για τα σχέδια αύξησης μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να διατηρήσουν τα προσοδοφόρα ναυτιλιακά συμβόλαια μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε άλλες χώρες.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μιλώντας στους «Financial Times» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις «ανησυχίες» των Ελλήνων εφοπλιστών, τονίζοντας: «Το επιχείρημά τους ήταν "αν δεν το κάνω εγώ, θα το κάνει κάποιος άλλος, θα χάσω την επιχείρηση χωρίς να βλάψω τη Ρωσία". Αλλά αν αφήσουμε τα σκάφη μας να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο κάπου αλλού, δεν φαίνεται πολύ όμορφο. Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική κατάσταση».

Μετά τις σχετικές ενστάσεις Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, φαίνεται ότι αντί για την αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν για απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε έναν μήνα, προτείνεται τρίμηνη μεταβατική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η συνέχιση των έντονων παζαριών. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες θα αφιερώσουν το Σαββατοκύριακο για να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ εάν το αδιέξοδο παραμείνει, θα προτείνει να αναλάβουν το θέμα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Ενδεικτικές των σκληρών παζαριών μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ήταν την Παρασκευή οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομίας, Μαργκαρέτε Σράμπεκ, η οποία ξεκαθάρισε πως για τη χώρα της είναι «μια σαφής κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε σκέψη για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.


Δ. Ο.


Αλωνίζουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη χώρα

Αλωνίζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, ως συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις, την «ανανεωμένη» εκδοχή της οποίας φέρνει αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το αποβατικό πλοίο των Αμερικανών «USS Arlington», προσαρτημένο στην αμερικανική αμφίβια ομάδα μάχης «Kearsarge» (Amphibious Ready Group - ARG. Αποτελείται επίσης από τα πλοία «USS Kearsarge» και «USS Gunston Hall»), κατέπλευσε την Τετάρτη στον Βόλο για να συμμετάσχει στη διμερή άσκηση «Alexander the Great 2022» (ATG22 - απλώνεται στο διάστημα 2 - 31 Μάη με επίκεντρο τον Βόλο και το Αιγαίο).

Οπως αναφέρεται από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, το πλήρωμα του πλοίου και στοιχεία της 22ης Marine Expeditionary Unit (MEU) ξεφόρτωσαν εξοπλισμό και οχήματα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ προς υποστήριξη της ATG22 «για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με έναν σύμμαχο - κλειδί του ΝΑΤΟ».

«Η εκπαίδευση που εκτελούμε μαζί κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης θα ενισχύσει την υπάρχουσα σχέση και διαλειτουργικότητα μεταξύ των πεζοναυτών των ΗΠΑ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε σχετικά ο αντισυνταγματάρχης Christopher Myette, στέλεχος της 22ης MEU.

Η δε διοίκηση του 6ου Στόλου δίνει το στοιχείο ότι από αμερικανικής πλευράς, πέραν του πλοίου και της μονάδας των πεζοναυτών, στην άσκηση θα πάρουν μέρος και δυνάμεις αναγνώρισης και αντιαναγνώρισης της Task Group 61/2.4 (επίλεκτη μονάδα του Ναυτικού των ΗΠΑ). Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες τους οι Αμερικανοί αξιοποιούν και το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο, που έχει προστεθεί πλέον στη λίστα με τις υποδομές που αξιοποιούν οι Αμερικανοί, στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Από ελληνικής πλευράς κύρια δύναμη συμμετοχής θα είναι η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, υπό τις κατευθύνσεις της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Οι Αμερικανοί δίνουν βαρύτητα σ' αυτά τα αμφίβια συγκροτήματα μάχης, στην εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπλοκή της Ελλάδας), καθώς όπως οι ίδιοι αναφέρουν «παρέχουν στους στρατιωτικούς διοικητές ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας, προβολής εκστρατευτικής ισχύος, επιχειρήσεων κρούσης, προωθημένης ναυτικής παρουσίας, αντιμετώπισης κρίσεων, ελέγχου της θάλασσας, αποτροπής, αντιτρομοκρατίας, επιχειρήσεων πληροφοριών, συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας» κ.λπ.

Την ίδια μέρα επιθεώρησε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (από όπου διεκπεραιώνονται μια σειρά φορτία και μέσα των Αμερικανών προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) ο ίδιος ο διοικητής του 5ου Σώματος Στρατού (V Corps - αναπτυγμένο στην Ευρώπη) των ΗΠΑ, αντιστράτηγος John Kolasheski.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΑ, «έγινε σύσκεψη και εκατέρωθεν ενημερώσεις με τη συμμετοχή του στρατηγού Διοικητή της 12ης Μεραρχίας (σ.σ. με έδρα την Αλεξανδρούπολη - στηρίζει όλες τις διεκπεραιώσεις και την καθημερινή λειτουργία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή) υποστράτηγου Παν. Καβιδόπουλου, του στρατιωτικού ακολούθου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και του διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της SDDC, Andre Cameron». Πρόκειται για τη Διοίκηση Χερσαίων Αναπτύξεων και Διανομών των ΗΠΑ (US Army's Military Surface Deployment and Distribution Command), με αρμοδιότητα ακριβώς τη διεκπεραίωση αμερικανικών εφοδίων, οπλισμού και μέσων, που ειδικά για την περιοχή μας τις αναλαμβάνει το 839 Τάγμα Μεταφορών τους, με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία.

Τέλος, μια μέρα μετά, την Πέμπτη, αντιπροσωπεία της διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυναμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη (US EUCOM - ο διοικητής της είναι ταυτόχρονα και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη) επισκέφτηκε το ΝΑΤΟικό Ναυτικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC - ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, κατά την επίσκεψή τους ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις εγκαταστάσεις, την κατάρτιση και τις δραστηριότητες μετασχηματισμού του Κέντρου. «Επιπλέον, συζητήθηκε πώς οι δύο φορείς θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα κατάρτισης για το μέλλον».

Στο μεταξύ, βρετανική φάλαγγα δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων που μετέφερε μηχανήματα διέσχισε τα ξημερώματα της Πέμπτης την Ελλάδα.

Το κομβόι των στρατιωτικών οχημάτων με βρετανικά διακριτικά κινήθηκε συνοδευόμενο από την αστυνομία στη Δυτική Μακεδονία, μέσω της Εγνατίας Οδού, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι κινούνταν βόρεια. Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου έχουν καταγράψει και άλλα αντίστοιχα κομβόι ΝΑΤΟικών δυνάμεων, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία μέσω Ευζώνων, όπου διεξάγεται μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, από την προηγούμενη βδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία η άσκηση «Swift Response», στην οποία συμμετέχουν στοιχεία της Ομάδας Μάχης της 16 Ταξιαρχίας Αεροπορικών Επιθέσεων και της 1ης Ομάδας Μάχης της Ταξιαρχίας Αεροπορίας του βρετανικού στρατού, μαζί με Γάλλους, Αμερικανούς, Ιταλούς και Αλβανούς στρατιώτες. Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 4.500 στρατιωτικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ