Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκληρά ενδοκαπιταλιστικά παζάρια για το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Copyright 2022 The Associated

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται τα ενδοαστικά παζάρια στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με επίκεντρο την πρόταση της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τις αντιθέσεις με βάση τις διαφορετικές επιπτώσεις που θα έχει για τα μονοπώλια κάθε χώρας μια τέτοια κίνηση.

Οι αρχικές προτάσεις για τις νέες κυρώσεις που παρουσίασε η Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη προέβλεπαν τα εξής:

-- Σταδιακή κατάργηση της προμήθειας ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022.

-- Αποκλεισμό άλλων τριών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, μεταξύ των οποίων η SberBank.

-- Απαγόρευση μετάδοσης εκπομπών στην ΕΕ σε άλλα τρία ρωσικά δίκτυα.

-- Νέες κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους αξιωματούχους, πιθανώς και στον Πατριάρχη Ρωσίας, Κύριλλο.

Αναγγέλθηκε επίσης ένα «φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας, καθώς ευρωπαϊκά μονοπώλια ετοιμάζονται για μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια του πολέμου.

Ηδη στις αρχικές προτάσεις για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο περιλαμβανόταν - χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα - μια εξαίρεση άλλου ενός έτους για την εφαρμογή του σε Ουγγαρία και Σλοβακία.

Μετά τις αντιδράσεις των δύο αυτών χωρών που αξιώνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τις εξαιρέσεις, αλλά και χωρών όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία που ζητούν συμπερίληψη σε αντίστοιχες εξαιρέσεις, την Παρασκευή «διέρρευσαν» νέες τροποποιήσεις: Συγκεκριμένα, το «Ρόιτερς» ανέφερε πως προτείνεται η εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας από το ρωσικό πετρελαϊκό εμπάργκο ως το τέλος του 2024, όπως και της Τσεχίας ως τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Βουλγαρία - που δηλώνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο «αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων» - έμενε προσώρας εκτός αυτών των προβλέψεων.

Οι αντιθέσεις βέβαια δεν αφορούν μόνο το χρονικό διάστημα των εξαιρέσεων ούτε μόνο την ανεύρεση άλλων πηγών για τον ανεφοδιασμό χωρών που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την αναπροσαρμογή των διυλιστηρίων ώστε να μπορούν να διυλίζουν άλλου είδους πετρέλαιο από το ρωσικό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, ανέφερε την Παρασκευή ότι οι αναπροσαρμογές στα διυλιστήρια της χώρας του που έχουν φτιαχτεί για να επεξεργάζονται μόνο το πετρέλαιο Ουραλίων, δηλαδή το ρωσικό, θα απαιτήσουν το λιγότερο πέντε χρόνια και «τεράστια κεφάλαια». Πρόσθεσε δε πως το ευρωενωσιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν για την ουγγρική οικονομία «πυρηνική βόμβα». Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Ορμπαν άφησε ανοιχτή την πόρτα για σκληρά παζάρια, δηλώνοντας πρόθυμος να εμπλακεί σε «εποικοδομητική συνεργασία» εφόσον η Ουγγαρία αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τα ευρωενωσιακά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία είναι μπλοκαρισμένα λόγω ενεργοποίησης από την ΕΕ της διαδικασίας αιρεσιμότητας (συνδέει την εκταμίευση πόρων με την τήρηση των ευρωενωσιακών αρχών «κράτους δικαίου»).

Σε «διπλό ταμπλό» για τα κέρδη τους οι Ελληνες εφοπλιστές

Αντιρρήσεις στις προτάσεις της Κομισιόν εκφράζονται και από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, στο κομμάτι τους που αφορά την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Επιδιώκοντας τα μέγιστα οφέλη για την κερδοφορία τους από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι εφοπλιστές «τρίβουν τα χέρια» τους για τα σχέδια αύξησης μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να διατηρήσουν τα προσοδοφόρα ναυτιλιακά συμβόλαια μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε άλλες χώρες.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μιλώντας στους «Financial Times» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις «ανησυχίες» των Ελλήνων εφοπλιστών, τονίζοντας: «Το επιχείρημά τους ήταν "αν δεν το κάνω εγώ, θα το κάνει κάποιος άλλος, θα χάσω την επιχείρηση χωρίς να βλάψω τη Ρωσία". Αλλά αν αφήσουμε τα σκάφη μας να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο κάπου αλλού, δεν φαίνεται πολύ όμορφο. Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική κατάσταση».

Μετά τις σχετικές ενστάσεις Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, φαίνεται ότι αντί για την αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν για απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε έναν μήνα, προτείνεται τρίμηνη μεταβατική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η συνέχιση των έντονων παζαριών. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες θα αφιερώσουν το Σαββατοκύριακο για να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ εάν το αδιέξοδο παραμείνει, θα προτείνει να αναλάβουν το θέμα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Ενδεικτικές των σκληρών παζαριών μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ήταν την Παρασκευή οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομίας, Μαργκαρέτε Σράμπεκ, η οποία ξεκαθάρισε πως για τη χώρα της είναι «μια σαφής κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε σκέψη για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.


Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορατοί οι κίνδυνοι έλλειψης φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2023 (2022-12-21 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και παζάρια στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο (2022-11-25 00:00:00.0)
Ντόμινο ανακατατάξεων από τις κυρώσεις και τον πόλεμο (2022-06-11 00:00:00.0)
Αποφάσεις - μπουρλότο στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2022-06-01 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» Κομισιόν για τις πληρωμές στην Gazprombank (2022-05-17 00:00:00.0)
Ολο και πιο σύνθετα τα «παζάρια» (2014-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ