Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντιθέσεις και παζάρια στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Τις μεγάλες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε πλευράς, αποτυπώνουν τα έντονα και συνεχιζόμενα παζάρια που διεξάγονται στις Βρυξέλλες γύρω από το σχέδιο του G7 και της ΕΕ για επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) για το ρωσικό πετρέλαιο. Ανάλογες αντιθέσεις άλλωστε καταγράφονται στο σχέδιο για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 5).

Σε αυτήν τη φάση γίνεται λόγος για ένα πλαφόν στα 65 - 70 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, ωστόσο καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις στην ΕΕ και η Μόσχα απειλεί με εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου σε χώρες που θα υιοθετήσουν τη θέσπιση πλαφόν.

Η ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το «Bloomberg», προτείνει ένα μεταβατικό στάδιο περίπου 45 ημερών για τη θέσπιση πλαφόν σε ρωσικό πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου (ημερομηνία έναρξης ισχύος των ευρωενωσιακών κυρώσεων για το πετρέλαιο) και θα εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με ανάλογη ρήτρα των ΗΠΑ.

Αρχικά το πλαφόν σχεδιαζόταν να κυμανθεί μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, χωρίς να αποκλείεται (σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Bloomberg») να καθοριστεί ένα υψηλότερο επίπεδο, ώστε να πλησιάσει τα σημερινά επίπεδα εκπτωτικής πώλησής του σε ασιατικές αγορές (Κίνα, Ινδία) χωρίς να απειληθεί η μείωση της παραγωγής ρωσικού «μαύρου χρυσού», που θα είχε άλλες αλυσιδωτές συνέπειες...

Στο έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο προτείνεται το τάνκερ που έχει μεταφέρει «εσκεμμένα» ρωσικό αργό πετρέλαιο, ή προϊόντα πετρελαίου, σε τιμές που ξεπερνούν το ανώτατο όριο, να απαγορεύεται να αναλαμβάνει υπηρεσίες μεταφοράς ρωσικού αργού ή προϊόντων πετρελαίου «για 90 μέρες μετά την ημερομηνία εκφόρτωσης του φορτίου που αγοράστηκε πάνω από το ανώτατο όριο τιμής». Προηγούμενο σχέδιο για πλαφόν από τη μεριά της ΕΕ απέκλειε επ' αόριστον από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό το οποίο έχει αγοραστεί σε τιμές πάνω από το πλαφόν...

Υψηλότερη τιμή ανά βαρέλι φαίνεται ότι διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, με βάση τα συμφέροντα των εφοπλιστών, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη μεταφορά τόσο αμερικανικού LNG όσο και ρωσικού αργού πετρελαίου.

Αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι το όποιο πλαφόν θα αφορά μόνο την πρώτη πώληση του ρωσικού πετρελαίου και όχι τις ενδεχόμενες μεταπωλήσεις του από τον πρώτο αγοραστή, ο οποίος θα μπορεί να καθορίζει ελεύθερα την τιμή.

Το σχέδιο της ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι αφενός ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στις διεθνείς αγορές Ενέργειας, αφετέρου τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τις αρχές των εμπορικών σχέσεων.

Πάνω από 51 δισ. ευρώ το κόστος διάσωσης της «Uniper»

Στο μεταξύ η συνεχής «απογείωση» του κόστους «διάσωσης» της «Uniper», της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής Ενέργειας στη Γερμανία, επιβεβαιώνει με χαρακτηριστικό τρόπο ότι ο «λογαριασμός» του «ενεργειακού πολέμου» γυρνάει με όλους τους τρόπους στον λαό.

Πρόσφατες πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters» ανέφεραν ότι η «Uniper» χρειάζεται επιπλέον 25 δισ. ευρώ για να καλύψει τις απώλειες που προέκυψαν μετά τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η τροποποιημένη συμφωνία «διάσωσης» προβλέπει την ακύρωση της ειδικής εισφοράς φυσικού αερίου, που αρχικά είχε σχεδιαστεί από το Βερολίνο να ενσωματωθεί στους λογαριασμούς κατανάλωσης των λαϊκών νοικοκυριών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι γερμανικές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου.

Πλέον το κόστος «διάσωσης» υπολογίζεται στα 51,5 δισ. ευρώ και ο λαός θα πληρώσει και πάλι, μέσω της φορολογίας από το αστικό κράτος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ