Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα «δίνει το παράδειγμα» στην εμπλοκή!

Παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία στην Ουκρανία προανήγγειλε ο αναπλ. γγ του ΝΑΤΟ Mircea Geoana, παρεμβαίνοντας (μέσω βιντεοκλήσης), σε φόρουμ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ελληνική αστική τάξη δίνει το «παράδειγμα» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προταγμάτων της λυκοσυμμαχίας.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι η συμμαχία δεν εξεπλάγη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντιθέτως «το NATO ήταν έτοιμο» και οι ουκρανικές δυνάμεις «ήταν καλύτερα προετοιμασμένες και καλύτερα εξοπλισμένες για να αντισταθούν στη ρωσική επίθεση χάρη στη σημαντική υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, από την παράνομη κατοχή της Κριμαίας το 2014. Και βλέπουμε ότι αυτό το είδος εκπαίδευσης και της μαζικής υποστήριξης που δίνουμε στην Ουκρανία κάνει τη διαφορά κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», τόνισε αποκαλύπτοντας ότι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή κάθε άλλο παρά «ουρανοκατέβατη» ήταν, όπως και η άμεση εμπλοκή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι «το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα υπερασπιστεί κάθε συμμαχική ίντσα εδάφους. Και φυσικά, ανυπομονούμε να δεχτούμε, ελπίζουμε πολύ σύντομα, Φινλανδία και Σουηδία ως τα νεότερα μέλη της συμμαχίας μας. Εκείνη τη στιγμή, το 94% του πληθυσμού της ΕΕ θα ζει σε χώρες του ΝΑΤΟ», είπε σε άλλη μια επιβεβαίωση των σχέσεων των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα.

Τόνισε, εξάλλου, ότι «το ΝΑΤΟ κάνει πολύ περισσότερα σε όλους τους τομείς (...) Από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Και με τη Σουηδία και τη Φιλανδία, από τον Βορρά στη Βαλτική έως τη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται λοιπόν για μια ανατολική πτέρυγα σημαντικού μήκους και βάθους. Και νομίζω ότι αυτό είναι καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της».

Στην παράταξη αυτή δυνάμεων, έσπευσε να αναγνωρίσει το ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και επίσης στη Μεσόγειο. Οι ναυτικές σας δυνάμεις ενισχύουν την παράταξη δυνάμεών μας. Τα μαχητικά κρατούν ασφαλή τον ουρανό πάνω από το Μαυροβούνιο (σ.σ. λόγω ένδειας δικών του μέσων, το αυτό κάνουν επίσης στους εναέριους χώρους Αλβανίας και Β. Μακεδονίας) και συμβάλλετε στις αποστολές μας σε Ιράκ και Κοσσυφοπέδιο». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δίνει το «παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, επενδύοντας το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα», όπως προβλέπει η σχετική ΝΑΤΟική νόρμα, την οποία τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες έχουν σχεδόν διπλασιάσει, σε εξοπλισμούς προσαρμοσμένους στις ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε - δίνοντας τους πυλώνες της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, το νέο δόγμα πολέμου της λυκοσυμμαχίας: «Προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού και αστάθειας. Βλέπουμε τη Ρωσία, αλλά και τους τρομοκράτες, ως κύριες απειλές για την ασφάλειά μας. Εξετάζουμε επίσης τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας και τον τρόπο με τον οποίο αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία χαρακτήρισε «μια μισοτελειωμένη δουλειά για την ΕΕ», προαναγγέλοντας ότι την ερχόμενη βδομάδα στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, θα προσκαλέσουν να συμμετάσχουν, για πρώτη φορά, τους ομολόγους τους από Μολδαβία, Γεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ