Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ»
Ενισχύονται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ

Ακάθεκτη η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής. Μετά την Οδηγία για την «ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών - μελών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών» (ECRIT) που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στις 17 Νοέμβρη, τώρα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειας Ταξιδιού» (ETIAS) που προβλέπει ο Κανονισμός της ΕΕ 1240 του 2018.

Πρόκειται για βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών και όχι μόνο, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης βίζας. Θα «αποφασίζει» αν θα εκδοθεί ή όχι «άδεια ταξιδιού», ενώ θα διασυνδέεται με άλλες βάσεις (Eurodack, VIS, SIS ΙΙ, ακόμη και της Interpol). Θα έχουν πρόσβαση σ' αυτήν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, Europol) και των κρατών - μελών.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και ήδη συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Προβλέπει τη δημιουργία «εθνικού» συστήματος ETIAS με τη σχετική «Μονάδα» να δημιουργείται στην Γ4 Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Σένγκεν του εν λόγω υπουργείου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι ο Κανονισμός 2018/1240 για το σύστημα ETIAS «αποτελεί ενίσχυση του δρακόντειου αντιμεταναστευτικού νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ, της καταστολής ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, που έχει οδηγήσει, βέβαια, σε τραγωδίες πνιγμού, θανάτου προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα και στις θάλασσες της χώρας μας». Πρόσθεσε ότι «στην πράξη μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς αποδυναμώνονται, για να μην πούμε ότι εκμηδενίζονται, οι περιπτώσεις απόδοσης πολιτικού ασύλου, ενώ γιγαντώνονται και θωρακίζονται οι φράχτες που υψώνουν στα σύνορα οι αστικές κυβερνήσεις για να ανοίγουν και να κλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων όποτε αυτοί χρειάζονται φτηνό εργατικό δυναμικό».

Συνολικά πρόσθεσε πως το ETIAS «αποτελεί ένα ακόμα μέσο ενίσχυσης του ηλεκτρονικού φακελώματος των λαών». Δηλαδή «ένα ακόμα εργαλείο της αντιδραστικής νομοθεσίας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, το οποίο στόχο έχει να θωρακίσει, εντέλει, το εκμεταλλευτικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων, ενισχύοντας το σκοτεινό και επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο που διέπεται από το γνωστό δόγμα "όλοι είναι υπό δυνητική παρακολούθηση"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ