Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ
Αναβλήθηκε πριν καν αρχίσει λόγω των οξύτατων ανταγωνισμών

Στην αναβολή του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, προχώρησε χτες η τσεχική προεδρία της Ενωσης, καθώς οι σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί πριν καν αρχίσει.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/MWh. Πρόταση που επί της ουσίας καθιερώνει, και με τη «βούλα» των Βρυξελλών, την ανώτατη τιμή που έφτασε το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά.

Στο τραπέζι των παζαριών βρίσκονται επίσης οι κανονισμοί για τη δημιουργία «μηχανισμού αλληλεγγύης» που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των εταιρειών Ενέργειας στα ενεργειακά αποθέματα, καθώς και για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πράσινων αρπακτικών. Για αυτούς τους δύο κανονισμούς υπήρχε συμφωνία, ωστόσο οι αντιθέσεις για το πλαφόν φαίνεται να τους επηρεάζουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζήτησαν η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν να έχει χαμηλότερη τιμή, μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh, για να είναι πιο σίγουρη η εφαρμογή του. Οι «15» δεν δέχτηκαν να περάσει ο κανονισμός για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκέμβρη και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλίδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ