Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΑΝΑΣΙΩΤΗΣ
Ανάγκη η διακριτή και ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων

Στα αποκαλούμενα «θεσμικά αντίβαρα», π.χ. δικαστήρια, οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές κ.ά., που η αστική τάξη προβάλλει ως «αντίδοτο» για την ανακούφιση του λαού απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, στην άγρια καταστολή και τον αυταρχισμό της εκτελεστικής εξουσίας της, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Αντ. Αντανασιώτης, επισημαίνοντας ότι με αυτά επιδιώκει να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις και να απορροφήσει ένα μέρος από τους κραδασμούς της εργατικής και λαϊκής δυσαρέσκειας.

Για τον ρόλο των δικηγορικών συλλόγων μεταξύ άλλων τόνισε: «Οσον αφορά τις πολιτικές και συνδικαλιστικές θέσεις τους, αν εξετάσει κάποιος τα πεπραγμένα τους, τουλάχιστον των τελευταίων ετών, θα μπορούσε πραγματικά να συντάξει μια μικρή "μαύρη βίβλο" στήριξης στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης (...) Παράλληλα, επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του υπεύθυνου θεσμικού συνομιλητή με τις αστικές κυβερνήσεις, στα παζάρια δηλαδή με την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Αποδέχονται ή διεκδικούν, σε συντεχνιακή βάση, αρμοδιότητες που συνιστούν άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση κρατικών λειτουργιών, όπως τη συμμετοχή των δικηγόρων στην απονομή των συντάξεων, στην εκκαθάριση και ενταλματοποίηση των αμοιβών του προγράμματος της νομικής βοήθειας κ.ά. (...) Θεωρούμε ότι έχει γίνει πλέον ευρύτερα κατανοητό ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι, λόγω κυρίως της φύσης τους, της κοινωνικής σύνθεσής τους, αλλά και της πολιτικής των ηγεσιών τους, είτε νεοφιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής είτε μείγματος από αυτές, ευνοούν πολύμορφα τα συμφέροντα των ισχυρών δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλοδικηγόρων, των ανώτερων στρωμάτων της δικηγορίας. Πίσω από αυτά επιχειρούν να στοιχίσουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους (...)

Επομένως, οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν εκφράζουν τα συμφέροντα όλων των δικηγόρων, του ανύπαρκτου, δήθεν ενιαίου "δικηγορικού σώματος", όπως το αποκαλούν όλες οι κυρίαρχες δυνάμεις του χώρου (νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές). Θέση στην οποία προσχωρούν ουσιαστικά και κάποιες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και ριζοσπαστικές (...) Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για διακριτή και ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ως τμήματος του ευρύτερου εργατικού και λαϊκού κινήματος (...)

Αντίστοιχη πρωτοβουλία είναι πλέον ώριμη και στον χώρο της αυτοαπασχόλησης, με τις ιδιαιτερότητες βέβαια που έχει, για τη συσπείρωση των δικηγόρων της καθημερινής βιοπάλης, με βάση τα προβλήματα που συνεχώς οξύνονται (το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος κ.λπ.), που είναι συνέπειες της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και στον χώρο μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν αναζητούμε σωτήρες - δίνουμε δύναμη στην ψήφο μας! (2021-11-27 00:00:00.0)
Με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων (2021-11-20 00:00:00.0)
Παρουσιάστηκε η Διακήρυξη για τις εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους στις 28/11 (2021-10-16 00:00:00.0)
Ψηφίζουν αύριο οι δικηγόροι όλης της χώρας (2017-11-25 00:00:00.0)
Μπροστά στις δικηγορικές εκλογές (2017-11-19 00:00:00.0)
Για το δίκιο του λαού ενάντια στους εκμεταλλευτές του (2014-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ