Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΑΚΗ
Τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Στην παρέμβασή της η Κατερίνα Γεράκη χαρακτήρισε υποκριτικές τις διακηρύξεις των αστικών δυνάμεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις πρωτοστατούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις πολεμικές επεμβάσεις και προκαλούν τις αιτίες του ξεριζωμού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναφέρθηκε στις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, την οποία υλοποιούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, στο ενδοαστικό παζάρι για τον βαθμό συμμετοχής και χρηματοδότησης κάθε κράτους στην άδικη πολιτική της καταστολής, του εγκλωβισμού και των απελάσεων. Ακόμα, στις διμερείς συμφωνίες ΕΕ ή κρατών - μελών της με τρίτες χώρες «για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της», με εμβληματική τέτοια συμφωνία την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, που υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τραγικές συνέπειες σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Και τόνισε: «Αυτό το ενιαίο νήμα διαπερνά την αστική πολιτική και υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες, από τη Μελίγια της Ισπανίας και τη Μάγχη μέχρι τα σύνορα με τη Λευκορωσία, τον Εβρο και το Αιγαίο. Εκφράζεται τόσο από την εθνικιστική όσο και από την κοσμοπολίτικη εκδοχή της καπιταλιστικής διαχείρισης. Οι μεν εθνικιστές μιλούν για τον τυχοδιωκτισμό των ξεριζωμένων και την ανάγκη διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής από τον κίνδυνο αλλοίωσης της δυτικής δημοκρατίας και ισλαμοποίησης. Οι δε κοσμοπολίτες υπερασπίζονται τα "ανοιχτά σύνορα" της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αναλύουν τη διαχρονικότητα της μετακίνησης των πληθυσμών στην ανθρώπινη Ιστορία, φτάνουν μέχρι και σε ανοησίες ότι οι πρώτοι μετανάστες ήταν ο Αδάμ και η Εύα. Ολοι τους συσκοτίζουν ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά βρίσκονται στο DNA του καπιταλισμού.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει την αλήθεια για την άδικη πολιτική σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων των ξεριζωμένων. Για γρήγορες διαδικασίες ασύλου και οι πρόσφυγες να μπορούν να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα χρόνια ολόκληρα, για ενταξιακά προγράμματα με ευθύνη του κράτους. Καλούμε τους Ελληνες και τους ξένους εργάτες να παλέψουν από κοινού για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Αντλούμε μεγάλη αισιοδοξία και ελπίδα από την άνοδο των εργατικών και λαϊκών αγώνων της τελευταίας περιόδου, όπως ήταν και οι σημαντικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα. Παλεύουμε ώστε οι αγώνες αυτοί να μεγαλώσουν και να γίνουν σε όλη την Ελλάδα ένα μαχητικό ορμητικό ποτάμι για την ανατροπή του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης, που φέρνει εξαθλίωση, πολέμους και ξεριζωμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ