Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο. Ενα σύνθημα επίκαιρο και διαχρονικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος (Μ) ε.α.

Η λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έφερε μόνο την ειρήνη στους λαούς της Ευρώπης, αλλά μερικά χρόνια αργότερα και το ΝΑΤΟ. Τον Απρίλη του 1949 υπογράφεται στην Washington το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο για συμμετοχική άμυνα, όπως ορίζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργείται το ΝΑΤΟ. Με τη δημιουργία ισχυρής πολεμικής μηχανής από κάθε κράτος - μέλος να εξασφαλίζεται η συμμετοχική άμυνα και ασφάλεια της Συμμαχίας. Ο κίνδυνος για το ΝΑΤΟ ήταν η Ρωσία και το καθεστώς της. Ο γγ του ΝΑΤΟ το έθεσε πολύ απλά, στη Διάσκεψη Δημόσιας Διπλωματίας στη Ρίγα, 30 Νοεμβρίου 2021, ότι για 40 χρόνια αποτρέπαμε τη Σοβιετική Ενωση. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να περιορίζει τη Σοβιετική Ενωση.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, θα περίμενε κανείς ότι το ΝΑΤΟ θα είχε διαλυθεί. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο και όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά επεκτάθηκε ανατολικότερα, προσαρμόζοντας ανάλογα τη Στρατηγική του Ιδέα (Strategic Concept).

Η Στρατηγική Ιδέα είναι ένα βασικό έγγραφο για τη Συμμαχία. Επιβεβαιώνει τις αξίες και τον σκοπό του ΝΑΤΟ και παρέχει συλλογική αξιολόγηση του περιβάλλοντος ασφαλείας. Οδηγεί επίσης τη στρατηγική προσαρμογή του και καθοδηγεί τη μελλοντική πολιτική και στρατιωτική του ανάπτυξη. Η Στρατηγική Ιδέα επανεξετάζεται και ενημερώνεται τακτικά. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτή ενημερώνεται περίπου κάθε δέκα χρόνια για να λάβει υπόψη τις αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας και να κάνει σίγουρο ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη για το μέλλον.

Από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, υπήρξαν τρεις διακριτές περίοδοι εντός των οποίων έχει εξελιχθεί η στρατηγική σκέψη του ΝΑΤΟ:

  • Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου
  • Η περίοδος αμέσως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
  • Το περιβάλλον ασφαλείας μετά την 11η Σεπτέμβρη

Στη Σύνοδο Κορυφής στην Washington τον Απρίλη του 1999, οι Σύμμαχοι ενέκριναν τη Στρατηγική Ιδέα για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ τις προκλήσεις και ευκαιρίες ασφάλειας του 21ου αιώνα και να κατευθύνουν τη μελλοντική πολιτική και στρατιωτική του ανάπτυξη. Η Στρατηγική Ιδέα θέτει το πώς προσεγγίζει η συμμαχία την ασφάλεια στον 21ο αιώνα, επαναβεβαιώνει την υπερατλαντική σύνδεση και τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Εξετάζει τον ρόλο του στη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ευρώπη, στην πρόληψη συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων, στον συνεταιρισμό, στη συνεργασία και τον διάλογο, στην επέκτασή του, στον έλεγχο των εξοπλισμών, στον αφοπλισμό και τη μη διακίνηση όπλων, στη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών.

Η Στρατηγική Ιδέα του 1999 επιβεβαιώνει τον ουσιώδη και διαρκή σκοπό της Συμμαχίας να προστατεύσει την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών της με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Επιβεβαιώνει τις αξίες της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κανόνων της νομοθεσίας και εκφράζει τη δέσμευση των Συμμάχων όχι μόνο για την κοινή άμυνα, αλλά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη ευρωατλαντική περιοχή.

Από το 1999 και μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στη Συμμαχία οι Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία (1999), Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία (2004), Αλβανία και Κροατία (2009), Μαυροβούνιο (2017) και Βόρεια Μακεδονία (2020).

Στα πλαίσια «Συνεργασίας και Διαλόγου» θεσμοθετεί το πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, Μεσογειακός Διάλογος, Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσία, Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο όραμα του ΝΑΤΟ για τον 21ο αιώνα, ο καινούργιος ρόλος του θα είναι παγκόσμιος και η Συμμαχία θα λειτουργήσει σε ευρύτερο στρατηγικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Κατακερματισμός και αποτυχία κρατών ως αποτέλεσμα οικονομικής κατάρρευσης, ανταγωνισμού για πόρους, κακή διακυβέρνηση και αποτυχία υποδομών θα συνεχίσουν να είναι αιτίες κρίσεων και αστάθειας. Τα κράτη που αποτυγχάνουν εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως αύξηση στην κυκλοφορία των όπλων και είσοδο μη κρατών - παικτών, συμπεριλαμβανομένων εγκληματιών και τρομοκρατών.

Δημογραφικές διαφορές σχετικές με τις διαφορές στη γήρανση και την αύξηση του πληθυσμού μεταξύ των αναπτυσσόμενου και του αναπτυγμένου κόσμου θα συνεχιστούν και ίσως θα οδηγήσουν σε σημαντικές προσφυγικές εντάσεις από ένα κράτος σε άλλο, με έμφαση στα συστήματα απασχόλησης και πρόνοιας.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες και ιδιαίτερα αύξηση των απαιτήσεων σε καύσιμα, αύξηση των απαιτήσεων για νερό και τρόφιμα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Το ΝΑΤΟ μετασχηματίζεται, αλλάζει τη στρατηγική του και το δόγμα των επιχειρήσεών του, προκειμένου να ανταποκρίνεται σε σύνθετες και πολυδιάστατες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις φιλανθρωπίας, διατήρησης της ειρήνης, επιβολής της ειρήνης και αντιμετώπισης κρίσεων.

Στη Διάσκεψη Δημόσιας Διπλωματίας στη Ρίγα, τον Νοέμβρη του 2021, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην επόμενη Στρατηγική Ιδέα της Συμμαχίας, η οποία θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνη του 2022. Τόνισε δε ότι από τη Στρατηγική Ιδέα του 2010 η ασφάλειά μας έχει αλλάξει και σήμερα ζούμε σε μια εποχή συστημικού ανταγωνισμού. Η Ρωσία και η Κίνα υπονομεύουν τη διεθνή τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες. Η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει. Η δημοκρατία και η ελευθερία βρίσκονται κάτω από πίεση.

Η Στρατηγική Ιδέα θα ορίζει πώς το ΝΑΤΟ θα δρα σε έναν κόσμο απρόβλεπτο και ανταγωνιστικό και τα κύρια σημεία θα είναι η «καρδιά» της Στρατηγικής Ιδέας:

  • Προστασία των Αξιών
  • Ενίσχυση της Στρατιωτικής Ισχύος
  • Λήψη μιας Παγκόσμιας Προοπτικής
  • Οικοδόμηση του ΝΑΤΟ ως Θεσμικού Δεσμού μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής

Το συμπέρασμα που βγάνει αβίαστα από τη λειτουργία του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, κατά την άποψή μου, είναι ότι το ΝΑΤΟ από «cowboy» μετασχηματίστηκε σε σερίφη του Τέξας στην Ευρώπη και σταδιακά αναλαμβάνει παγκόσμιο ρόλο. Η Ευρώπη έχει αφήσει την ειρήνη και την ασφάλειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του δεν έχουν ευθύνες για ότι προκαλεί το ΝΑΤΟ. Εχουν και είναι μεγάλες! Το ΝΑΤΟ μετασχηματίστηκε σε εργαλείο επιβολής της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μετασχηματίστηκε σε εργαλείο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της προώθησης της αμυντικής τους βιομηχανίας.

Φυσικά όλα αυτά καλύπτονται κάτω από ωραία λόγια για ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα, τις αξίες της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κανόνων της νομοθεσίας. Λύκος με προβιά προβάτου.

Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε διαλυθεί αφού η Σοβιετική Ενωση δεν υπάρχει πλέον. Ως προϊόν του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε γίνει Ιστορία όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση. Αντί αυτού όμως, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά στην Ευρώπη για δεκαετίες, κατά παράβαση των υποσχέσεων που δόθηκαν στη σοβιετική ηγεσία. Αυτό ώθησε τη Ρωσία σε μια γωνιά βήμα προς βήμα, οπότε τελικά το ΝΑΤΟ ήταν ο εμπνευστής και ο μεγαλύτερος υποκινητής της κρίσης στην Ουκρανία εκ μέρους των ΗΠΑ. Οταν δε τσακώνονται τα μουλάρια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Θα πρέπει να γίνει λεπτομερής ενημέρωση του ελληνικού λαού ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει προσφέρει και ούτε πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα. Η οικονομική συμμετοχή της χώρας δεν είναι μόνο η ετήσια συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του, αλλά και το κόστος προμήθειας και λειτουργίας των οπλικών συστημάτων που είναι υποχρεωμένη να διατηρεί λόγω των υποχρεώσεών της ως μέλος της Συμμαχίας. Πιστώσεις για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι του ελληνικού λαού.

Τελικά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ είναι το γεωπολιτικό εργαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, που μόνο δεινά και πολέμους γεννά σε βάρος των λαών. Κάθε λαός και ιδιαίτερα ο ελληνικός θα πρέπει να αγωνιστεί για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ