ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 1
Ανοιχτά για Ευρώπη, υποβιβάστηκε ο Απόλλων Σμύρνης

Σε πλεονεκτική θέση για ευρωπαϊκή έξοδο παρέμεινε ο Παναθηναϊκός μετά την ισοπαλία με την ΑΕΚ

Eurokinissi

Σε πλεονεκτική θέση για ευρωπαϊκή έξοδο παρέμεινε ο Παναθηναϊκός μετά την ισοπαλία με την ΑΕΚ
Παραμένουν λεπτές οι ισορροπίες στη μάχη για την ευρωπαϊκή έξοδο μετά την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League 1, ενώ υποβιβάστηκε οριστικά ο Απόλλων Σμύρνης μετά την 6η αγωνιστική των πλέι άουτ. Στη μάχη για Ευρώπη κερδισμένος βγαίνει ο Παναθηναϊκός, που έμεινε όρθιος στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ την πρώτη του νίκη στα πλέι οφ πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Στα πλέι άουτ η Λαμία ήταν αυτή που «χαμογέλασε», καθώς θα έχει δεύτερη ευκαιρία για παραμονή, μέσα από τα μπαράζ με τον πρώτο της Super League 2.

Στο ντέρμπι της αγωνιστικής, στο ΟΑΚΑ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έμειναν στο 0-0, αποτέλεσμα που διατηρεί την «Ενωση» υπό πίεση στην προσπάθειά της για ευρωπαϊκή έξοδο και παράλληλα αύξησε στους 2 βαθμούς τη διαφορά για τους «πράσινους» στην 3η θέση. Το ματς είχε ένταση αλλά ελάχιστες ευκαιρίες για γκολ, με καλύτερη το δοκάρι του Χατζισαφί για την ΑΕΚ στο 29'.

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο πρωταθλητής πλέον Ολυμπιακός, αν και αγωνίστηκε με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή του, νίκησε 1-0 (Τικίνιο 55') τον Αρη, ο οποίος έχασε έδαφος στο κυνήγι της Ευρώπης.

Την πρώτη του νίκη στα πλέι οφ πανηγύρισε ο ΠΑΣ Γιάννινα, 1-0 τον ΠΑΟΚ εντός έδρας. Οι γηπεδούχοι ήταν σαφώς πιο παραγωγικοί στην επίθεση και είναι χαρακτηριστικά ότι εκτός του νικητήριου γκολ του Σνάιντερ στο 77' σημείωσαν άλλα δύο, που όμως ακυρώθηκαν μέσω VAR. Προβλημάτισε και πάλι ο ΠΑΟΚ, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, και συνέχισε χωρίς νίκη για 11ο σερί ματς, ενώ εξακολουθεί να μην έχει «καθαρίσει» την υπόθεση 2η θέση.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 79, ΠΑΟΚ 60, Παναθηναϊκός 55, Αρης 53, ΑΕΚ 53, ΠΑΣ Γιάννινα 46.

Πλέι άουτ: Στα μπαράζ η Λαμία

Η Λαμία ήταν η κερδισμένη του «τελικού» παραμονής με τον Απόλλωνα Σμύρνης για την 6η αγωνιστική των πλέι άουτ, αποσπώντας πολύτιμη ισοπαλία 0-0 και εξασφαλίζοντας τη 13η θέση, η οποία της δίνει θέση στο μπαράζ με τον 1ο της δεύτερης κατηγορίας. Και μαθηματικά 14ος και τελευταίος μένει ο Απόλλων, αποχαιρετώντας την κατηγορία μία αγωνιστική πριν το φινάλε.

Αλλα αποτελέσματα: Ατρόμητος - Ιωνικός 0-1, Παναιτωλικός - Βόλος 0-0, ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης 1-0.

Η βαθμολογία: ΟΦΗ 44, Ιωνικός 42, Αστέρας Τρίπολης 40, Παναιτωλικός 37, Βόλος 37, Ατρόμητος 32, Λαμία 25, Απόλλων Σμύρνης 21.

BASKET LEAGUE
Kλείδωσαν την τετράδα Κολοσσός και ΑΕΚ

Με τους Κολοσσό Ρόδου και ΑΕΚ να κλειδώνουν τις θέσεις της πρώτης τετράδας μετά τις νίκες τους και τον Ολυμπιακό, έστω και δυσκολότερα από το αναμενόμενο, να φθάνει μια ανάσα πλέον από το να σφραγίσει την πρωτιά, ολοκληρώθηκε η 25η και προτελευταία αγωνιστική στην Basket League. Την ίδια στιγμή, ενόψει της τελευταίας 24ης αγωνιστικής, ανοιχτά παραμένουν τα πράγματα για τις υπόλοιπες θέσεις των πλέι οφ είτε για το καλύτερο πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα είτε για τη συμπλήρωση της τελικής πρώτης οκτάδας.

Στη Ρόδο ο Κολοσσός επικράτησε του ΠΑΟΚ με 69-60, εξασφάλισε την τρίτη θέση όντας ανώτερος σε γενικές γραμμές σε βασικά σημεία του αγώνα και διαθέτοντας περισσότερες λύσεις. Τα εύκολα δύσκολα έκανε στο κλειστό των Ανω Λιοσίων η ΑΕΚ που αν και απώλεσε διαφορά 18 π. τελικά κατάφερε να επιβληθεί του Περιστερίου με 78-72 και να κλειδώσει την 4η θέση της βαθμολογίας. Στη Νίκαια ο Ολυμπιακός, με το μυαλό στην Εuroleague, τα βρήκε αρκετά σκούρα κόντρα στον γηπεδούχο Ιωνικό, τον οποίο τελικά νίκησε 86-78 θέλοντας πλέον μια νίκη ακόμα για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρωτιά στη βαθμολογία. Σημαντικό βήμα για την είσοδό του στην εξάδα της βαθμολογίας έκανε ο Αρης μετά τη νίκη επί της Λάρισας με 82-70. Τέλος, νίκες στις έδρες τους πέτυχαν Παναθηναϊκός και Προμηθέας Πάτρας επί των Απόλλωνα Πάτρας με 78-68 και Ηρακλή με 78-69 αντίστοιχα, με τους δύο ηττημένους να παραμένουν σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη μάχη της παραμονής.

Η βαθμολογία

Παναθηναϊκός 44, Ολυμπιακός 43, Κολοσσός Ρόδου 38, ΑΕΚ 36, Προμηθέας 35, Αρης 34, Περιστέρι 32, Λάρισα 32, ΠΑΟΚ 32, Λαύριο 31, Απόλλων Πάτρας 29, Ιωνικός 29, Ηρακλής 26. Ο Ηρακλής έχει τιμωρηθεί με -3 β. και εκκρεμεί η έφεση της ΚΑΕ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Τα βρήκαν Ομοσπονδία και φιναλίστ για τα εισιτήρια

Στη σχεδόν ολοκληρωτική ικανοποίηση του αιτήματος των δύο φιναλίστ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, σχετικά με τον αριθμό των εισιτηρίων που δικαιούνται ενόψει του τελικού Κυπέλλου στις 21/5, κατέληξε η δεύτερη σύσκεψη των εμπλεκόμενων με τον αγώνα. Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, στις δύο ομάδες θα δοθούν από 21.478 εισιτήρια, αριθμός που αγγίζει το αίτημά τους που ήταν 22.000 εισιτήρια, το οποίο αρχικά είχε απορριφθεί από την ΕΠΟ, που αντιπρότεινε να δοθούν από 17.000, προκαλώντας αντιδράσεις. Στη χτεσινή σύσκεψη οι διαφωνίες φάνηκε να ξεπερνιούνται, ενώ 5.000 εισιτήρια θα δοθούν από την ίδια την ΕΠΟ. Σύμφωνα με τα πλάνα, στον τελικό του ΟΑΚΑ αναμένεται να βρεθούν κοντά στους 50.000 θεατές, αριθμός που αγγίζει τόσο υψηλά επίπεδα για πρώτη φορά μετά το 2014.

Στα υπόλοιπα πρακτικά ζητήματα του τελικού, από πλευράς Ομοσπονδίας τονίζεται πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή της ώρας που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 το βράδυ. Ωστόσο η φημολογία θέλει το συνδρομητικό κανάλι της «Cosmote» που έχει τα δικαιώματα να έχει προβεί σε επίσημο αίτημα για αλλαγή και ο λόγος είναι ότι την ίδια μέρα και ώρα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο τελικός της Euroleague στο Βελιγράδι (με αρκετές πιθανότητες και για παρουσία του Ολυμπιακού).

SUPER LEAGUE 2
Βάσεις για άνοδο από Λεβαδειακό

Τις βάσεις για την επιστροφή του στη Super League 1 έβαλε ο Λεβαδειακός μετά την πολύτιμη εκτός έδρας νίκη επί της Βέροιας με 1-0 στον πρώτο αγώνα για τα μπαράζ και θα κρίνουν τη θέση της απευθείας ανόδου. Οι Βοιωτοί καλούνται ενόψει της ρεβάνς στην έδρα τους (15/5) να διαχειριστούν την επιτυχία τους προκειμένου να πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης. Σημειώνεται πως στη διαδικασία των μπαράζ δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ ενώ ο χαμένος του συγκεκριμένου αγώνα θα οδηγηθεί σε εκ νέου μπαράζ για την άνοδο με τη 13η της πρώτης κατηγορίας Λαμία.

Ο πρώτος αγώνας στη Βέροια κρίθηκε από το γκολ που πέτυχε ο Πολέτο των φιλοξενουμένων στο 58' οι οποίοι κράτησαν μέχρι τέλους το υπέρ τους 1-0. Μάλιστα προς το φινάλε έχασαν σημαντική ευκαιρία για να αυξήσουν το σκορ.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Νεκρός ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ, Ε. Πέιν

Θλίψη στο παγκόσμιο μπάσκετ προκάλεσε η είδηση του θανάτου του 31χρονου Αμερικανού μπασκετμπολίστα Εϊντριαν Πέιν, που είχε φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Οπως έγινε γνωστό χτες το απόγευμα, ο Πέιν πυροβολήθηκε από άγνωστο στους δρόμους του Ορλάντο στη Φλόριντα. Τη θλίψη τους για τον άδικο θάνατό του εξέφρασαν με αναρτήσεις τους στο Twitter οι ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Ο Πέιν αγωνίστηκε στο NBA με την Ατλάντα, τη Μινεσότα και το Ορλάντο, και στη συνέχεια ήρθε στην Ευρώπη για τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε δύο φορές, το 2018 και έπειτα το 2019, κατακτώντας δύο Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα. Πέρασε επίσης από τη γαλλική Βιλερμπάν, τη λιθουανική Γιουβέντους και την τουρκική Ορμανσπόρ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Δεύτερος τελικός, με προβάδισμα για τον Ολυμπιακό

Με τον Ολυμπιακό να έχει «πάρει κεφάλι» στις νίκες και την ΑΕΚ με νέο προπονητή, οι δύο ομάδες αναμετρώνται ξανά απόψε στο κλειστό της Χαλκίδας (19.15 - ΕΡΤ3) για το δεύτερο ματς της σειράς των τελικών της Premier χάντμπολ ανδρών. Στον πρώτο τελικό οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 29-26 και τώρα θέλουν να κάνουν το 2-0, που θα τους φέρει μία νίκη μακριά από τον τίτλο. Στην «Ενωση» η νέα ήττα (μετά την απώλεια του Κυπέλλου) δρομολόγησε εξελίξεις στην τεχνική ηγεσία, από όπου απομακρύνθηκε ο Δημήτρης Δημητρούλιας και τον αντικατέστησε ο πρώην παίκτης της ομάδας Αλέξης Αλβανός, μέχρι πρότινος προπονητής ακαδημιών στον σύλλογο, με την ΑΕΚ να ευελπιστεί σε αλλαγή κλίματος και αγωνιστική επανεκκίνηση, αρχής γενομένης με ισοφάριση στις νίκες απόψε.

Θυμίζουμε ότι μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, το οποίο αποδέχτηκαν οι δύο ομάδες, όλοι οι τελικοί διεξάγονται στο κλειστό της Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ