ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Αβαντάρει τις «πράσινες» μπίζνες και φέρνει νέα χαράτσια στον λαό

Τεράστια αβάντα στις «πράσινες» μπίζνες και ανελέητο χαράτσωμα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα συνιστά ο νέος «Εθνικός Κλιματικός Νόμος». Το κείμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνει ως κύρια πρόβλεψη την οριστική κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2028, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία η σημασία του εγχώριου λιγνίτη για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας αναδεικνύεται καθημερινά όλο και περισσότερο. Βέβαια, υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση του στόχου το 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί.

Πέρα από την κατάργηση του λιγνίτη, το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει τεράστια ώθηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων - αυξάνοντας έτσι την πελατειακή βάση των αυτοκινητοβιομηχανιών σε μοντέλα που ακόμη βρίσκονται σε στάδιο έρευνας και ανάπτυξης, δίχως να προβλέπει ούτε καν τη δημιουργία μιας στοιχειώδους μεταποιητικής βιομηχανίας στον τομέα -, φορτώνει νέα βάρη στους δήμους με τις υποχρεώσεις που θεσπίζει περί «μείωσης των εκπομπών ρύπων», οι οποίες θα περάσουν φυσικά στους δημότες, επιβάλλει άμεσα χαράτσια με τις αντικαταστάσεις καυστήρων πετρελαίου, προωθεί επενδύσεις για τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους στα νησιά.

Αποτελεί βέβαια μέγιστη υποκρισία το γεγονός ότι το νομοσχέδιο εμφανίζεται ως «φιλοπεριβαλλοντικό», την ίδια στιγμή που στήνεται χορός δισεκατομμυρίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ελλάδας που κατευθύνεται προς τις αμερικανικές εταιρείες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και τις απαραίτητες νέες υποδομές. Πέρα από το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει αφήσει στο έλεος των πυρκαγιών τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την ηλεκτροκίνηση προβλέπεται ότι από το 2024 το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων που ταξινομούνται, θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα. Επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από το 2030 απαγορεύεται πλήρως η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, με την υποσημείωση ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει την ημερομηνία που θα τεθεί από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, όταν αυτός υιοθετηθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων. Πάντως, η συγκεκριμένη πρόβλεψη, πέρα από το εάν τελικά υιοθετηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, αποτελεί ξεκάθαρο «σήμα» στους υποψήφιους αγοραστές ΙΧ να στραφούν προς τα ηλεκτροκίνητα.

Για τη μείωση των «εκπομπών ρύπων» από τα κτίρια, απαγορεύονται από το 2025 η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης ενώ από το 2030 γίνεται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30%. Επίσης, γίνεται υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες σε κτίρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ., σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.

Από το 2023, επιχειρήσεις (εξαιρούνται προς το παρόν οι μικρές και πολύ μικρές) που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το «ανθρακικό αποτύπωμα» του προηγούμενου έτους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Eco Islands», η οποία υποτίθεται στοχεύει στη μετάβαση των ελληνικών νησιών προς την «κλιματική ουδετερότητα», τίθεται ως στόχος η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με το 2019 ενώ από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Τέλος, οι δήμοι καλούνται να υπολογίζουν το «ανθρακικό τους αποτύπωμα», το οποίο επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα και να καταρτίζουν «Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών», στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα κτίρια που χρησιμοποιούν, ο δημοτικός φωτισμός, τα οχήματά τους, δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ. Μέχρι το 2025 θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές κατά 10% και 30% μέχρι το έτος 2030, συγκριτικά με το 2019.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης μέλους του Κόμματος από τραμπούκους φασίστες

Οι Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την οργανωμένη επίθεση και προσπάθεια τρομοκράτησης από τραμπούκους φασίστες σε μέλος του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 16 Μάη, μετά από συγκέντρωση του Κόμματος στη συνοικία της Αναγέννησης.

Οπως αναφέρουν, πρόκειται για ομάδα θρασύδειλων φασιστοειδών με κράνη, όπου κατά την προσφιλή τακτική μετά την καταδίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, εμφανίζεται με άλλες ονομασίες. Και συνεχίζει η καταγγελία:

«Αφού έβγαλαν όλο το αντικομμουνιστικό τους μένος στην προσπάθεια τρομοκράτησης του συντρόφου μας, ξανακρύφτηκαν στις τρύπες τους.

Οι φασίστες σαν καλά μαντρόσκυλα του συστήματος ξαναβγήκαν από το σκοτάδι, τώρα που τα αφεντικά τους τους έχουν ανάγκη για να τρομοκρατήσουν τον λαό, προκειμένου να μην εκφραστεί η αγανάκτηση που υπάρχει.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που είναι απολύτως λογικό να τους ενοχλεί. Βρίσκεται η δράση αγωνιστών που δίνουν καθημερινά τη μάχη να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την κατάσταση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος που διαρκώς ροκανίζεται από την αντιλαϊκή πολιτική, τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Ουκρανία και τις συνέπειες από αυτόν».

«Δεν μας φοβίζουν, αντίθετα μας δυναμώνουν», τονίζουν οι ΚΟ Αιγάλεω και προσθέτουν: «Ο λαός έχει τη δύναμη να απομονώσει, να ξεριζώσει στην κυριολεξία τον φασισμό - ναζισμό, μαζί και τις εγκληματικές απάνθρωπες θεωρίες του.

Ο λαός του Αιγάλεω άλλωστε έχει γράψει ηρωικές σελίδες, αποκρούοντας τους ιδεολογικούς προγόνους των σημερινών φασιστών. Εχει ήρωες σε κάθε γειτονιά, που θυσιάστηκαν όταν κλήθηκαν να σταματήσουν τους Γερμανούς φασίστες - ναζιστές».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε εξέλιξη το μαζικό πολιτικό άνοιγμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πλατύ και μαζικό πολιτικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, λαϊκές γειτονιές, χώρους εκπαίδευσης και νεολαίας, που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με σύνθημα «Με το ΚΚΕ! Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!».

Το πρόγραμμα γι' αυτές τις μέρες περιλαμβάνει:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Καισαριανής καλούν στην πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή, σε συγκέντρωση με θέμα: «Ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, πόλεμοι τον 21ο αιώνα. Γιατί; Τι φταίει; Τι μπορεί να κάνει ο λαός;». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όρ.). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Παιανίας - Γλυκών Νερών καλεί σε σύσκεψη στην πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Δάσους Χαϊδαρίου καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Θα μιλήσει ο Ηλίας Καραγκαδάκης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών και Περιστερίου.

Περιοδείες - συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς

Σήμερα

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 2 μ.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ελαιουργικής εταιρείας «ΜΙΝΕΡΒΑ» στο Σχηματάρι.

Διδάσκονται από την απεργία των Τριατατικών

Το Σάββατο 21 Μάη συνεχίζονται οι ιστορικοί περίπατοι που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μεγάλη απεργία των Τριατατικών, το 1942, την πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα οι ξεναγήσεις ξεκινούν από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως: Στις 11 π.μ. οι ΚΟ «Nokia», «Unisystems», ΕΔΗΤΕ - ΗΔΙΚΑ. Στις 11.30 π.μ. οι KO Πληροφορικής Βόρειας Αθήνας, «Qualco», «Unify». Στις 12 μ. οι KO Πληροφορικής Βορειοδυτικής Αθήνας, «Skroutz» - «e-food». Στις 6 μ.μ. οι KO «Teleperformance», Τηλεφωνικών Κέντρων.

Για το ίδιο θέμα η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την Κυριακή 29 Μάη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Καταδίκη του τραμπούκου χρυσαυγίτη Ζέρβα

Με απόφαση του Εφετείου Αθηνών ο Χρ. Ζέρβας, υπεύθυνος ασφάλειας της «Κεντρικής Διοίκησης» της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και μετακλητός έμμισθος υπάλληλος στο γραφείο του Ν. Μιχαλολιάκου στη Βουλή, καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε 5,5 χρόνια φυλάκιση για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ληστεία, όπως και πρωτόδικα για τον άγριο ξυλοδαρμό στις 31/3/2017 του 24χρονου τότε φοιτητή Αλ. Λάζαρη από τάγμα εφόδου στη Μεσογείων. Επίσης, το δικαστήριο του δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με 1.600 ευρώ τον μήνα για 2 χρόνια, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, γιατί έκρινε την ένταξη σε μια εγκληματική οργάνωση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής και με τη συμμετοχή των μελών της σε εγκληματικές πράξεις.

Αυτός ο τραμπούκος μαζί με άλλους είχαν κυνηγήσει τον τότε φοιτητή, γιατί έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της. Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το θύμα που έως και σήμερα εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ χαρακτηριστική ήταν στο δικαστήριο και η μαρτυρία νοσηλεύτριας, που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τους έβλεπα να τον κλοτσάνε στο κεφάλι, να του πατάνε τον αυχένα και φοβήθηκα πως τα χτυπήματα θα ήταν μοιραία».

Με «άρωμα» ΠΑΣΟΚ η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοινώθηκαν τελικά χτες τα 300 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με ολιγοήμερη καθυστέρηση και κατά τα αναμενόμενα η νέα ΚΕ ελέγχεται απ' την προεδρική πλειοψηφία, ενώ ψηλά στην προτίμηση του εκλογικού σώματος φαίνεται να βρίσκονται στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, πρώτη στην Αττική ήρθε η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, δεύτερη η Ρένα Δούρου και τρίτος ο Δ. Τεμπονέρας, ενώ ακολουθούν Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τους Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Ζαχαριάδη και Δ. Τζανακόπουλο να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Οι προερχόμενοι απ' το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσαν και σε άλλες περιοχές, π.χ. ο Θ. Μωραΐτης ήρθε πρώτος στη Δυτική Ελλάδα, η Θεοδώρα Τζάκρη στην Κεντρική Μακεδονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ