ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Συνεχίζουν τον αγώνα με «όπλο» τα επιχειρησιακά τους σωματεία

Νέα βήματα για την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση κόντρα στην εργοδοτική επιθετικότητα

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη στην Αθήνα
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη στην Αθήνα
Τον περασμένο Σεπτέμβρη γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της χώρας με τις ογκώδεις και μαχητικές μοτοπορείες τους. Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έδωσαν απάντηση στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και έβαλαν «φρένο» στην εφαρμογή της ρύθμισης του νόμου Χατζηδάκη για την απασχόληση των διανομέων ως «freelancer». Με την ενότητά τους ανάγκασαν την εταιρεία να πάρει πίσω τα αρχικά σχέδια για μετατροπή των εργαζομένων σε «ανεξάρτητους συνεργάτες», απειλώντας τους με απόλυση, αλλά και να προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου όσους δούλευαν ως «ενοικιαζόμενοι», με δουλεμπορικές συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας. Με τους αγώνες και όσα κατάφεραν ενέπνευσαν συνολικά την εργατική τάξη, έδωσαν κουράγιο, έδειξαν ότι μονόδρομος είναι η οργανωμένη συλλογική πάλη, μέσα από τα σωματεία.

Οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-food» έστειλαν μήνυμα απειθαρχίας και σύγκρουσης και έγιναν παράλληλα αποδέκτες ενός μεγάλου κύματος αλληλεγγύης. Σήμερα, συνεχίζουν να παλεύουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Στον αγώνα τους έχουν πλέον ένα σημαντικό «όπλο»: Τα επιχειρησιακά σωματεία που δημιούργησαν τους τελευταίους μήνες. Ηδη έχουν συσταθεί σωματεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χανιά, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται η προσπάθεια και σε άλλες πόλεις.

Σε επιφυλακή απέναντι στην επίθεση που συνεχίζεται

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, η επίθεση της εργοδοσίας δεν έχει σταματήσει αλλά συνεχίζεται με μια σειρά τρόπους. Η εταιρεία μπορεί να υποχρεώθηκε να υποχωρήσει όσον αφορά τη μετατροπή διανομέων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασία σε «συνεργάτες», αλλά δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να προωθήσει το συγκεκριμένο μοντέλο απασχόλησης. Εξάλλου, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη προβλέπει τη δυνατότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών», στην ουσία απαλλάσσοντας την εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα και επιδόματα, ψαλιδίζοντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προσλαμβάνει πλέον διανομείς μόνο ως «freelancer» και όχι ως μισθωτούς.

Ανοιχτό παραμένει επίσης για τους διανομείς το μέτωπο διεκδίκησης μέτρων προστασίας, κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας και εξοπλισμού, ένταξης στα ΒΑΕ. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η αποζημίωση για τα καύσιμα που καταναλώνουν οι διανομείς. Το Σωματείο απαιτεί η αποζημίωση να υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύουν οι ντελιβεράδες και τα λίτρα βενζίνης που καταναλώνουν, ενώ η εταιρεία υπολογίζει τις αποστάσεις όχι με βάση το πραγματικό δρομολόγιο αλλά σε ...ευθεία γραμμή από το σημείο εκκίνησης του διανομέα μέχρι το σημείο παράδοσης! «Υπολογίζουν τις αποστάσεις σε ευθεία γραμμή, λες και κάνουμε δρομολόγιο με αεροπλάνο», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα είναι να αποζημιώνονται με μικρότερα ποσά από αυτά που δαπανούν, ενώ η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Τελευταίο κρούσμα εργοδοτικής επιθετικότητας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, ιδιαίτερα των μισθωτών με 4ωρη απασχόληση. Η εταιρεία διαφήμιζε τη δυνατότητα που έχουν οι διανομείς να επιλέγουν τις ώρες κατά τις οποίες θα εργαστούν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους διανομείς, να φτιάξει τον απαραίτητο στόλο και να ανταγωνίζεται τις άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τώρα, όμως, καλεί τους 4ωρους διανομείς να δουλέψουν με πρόγραμμα που διαμορφώνει με βάση τις δικές της ανάγκες. Η πρακτική αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων απασχολείται και σε άλλες εργασίες. Με τον τρόπο αυτό, ωθούνται είτε να παραιτηθούν είτε να αποδεχτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ως «freelancer», με το μοντέλο δηλαδή που θέλει να επεκτείνει η εταιρεία. Τα σωματεία απαιτούν να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρείας, να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να δοθεί το δικαίωμα σε όσους δουλεύουν με 4ωρη απασχόληση να τροποποιήσουν τη σύμβαση τους σε πλήρους απασχόλησης.

Συνεχίζουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό με νέα ώθηση

«Στις κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη αποτυπώθηκε η δύναμη που έχουμε», σχολιάζει ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μέλος της απερχόμενης Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Οπως εξηγεί, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας που συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα και να δυναμώσουν την οργάνωσή τους.

«Αν και υπό ίδρυση, το Σωματείο μας έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε Γενικές Συνελεύσεις. Μπροστά σε κάθε εξέλιξη, σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε, προχωρούσαμε σε συνέλευση, προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά τα βήματά μας. Στο ίδιο μήκος κύματος, έχουμε ήδη κάνει μια σειρά κινητοποιήσεις. Βρεθήκαμε στον δρόμο για τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας μας, με αφορμή θανατηφόρα "ατυχήματα" συναδέλφων μας, διεκδικώντας Μέσα Ατομικής Προστασίας, κατάλληλο εξοπλισμό, ένταξη στα ΒΑΕ», σημειώνει.

«Τον βηματισμό αυτό το Σωματείο μας θέλει να τον συνεχίσει με νέα ώθηση μετά τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες», υπογραμμίζει. Σχολιάζει πως το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει δεκάδες εργαζόμενοι να πάρουν μέρος και ως υποψήφιοι για τη διοίκηση στις προσεχείς εκλογές είναι ιδιαίτερα θετικό. «Η μαζική συμμετοχή των διανομέων, αλλά και των συναδέλφων μας στα γραφεία, στις εκλογές, θα στείλει ένα μήνυμα στην εργοδοσία. Θα επιβεβαιώσει πως συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, με οδηγό τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αποφάσεις που παίρνουμε όλοι μαζί», καταλήγει.

Στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία για την ίδρυση του Σωματείου ξεκίνησε πολύ σύντομα μετά τις κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη. «Δεν επαναπαυτήκαμε μετά την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Με τη βοήθεια του κλαδικού Συνδικάτου στήσαμε το Σωματείο. Κάναμε Γενική Συνέλευση, ορίστηκε Προσωρινή Διοίκηση, διαμορφώσαμε τα πρώτα αιτήματα, προχωρήσαμε σε εκλογές», τονίζει ο πρόεδρός του, Ηλίας Νεοχωρίτης. Οπως εξηγεί, τα μερικές δεκάδες ιδρυτικά μέλη έχουν σήμερα πολλαπλασιαστεί, ενώ η προσπάθεια να γίνεται όλο και πιο μαζικό το Σωματείο είναι συνεχής.

Στον σύντομο χρόνο λειτουργίας του, το Σωματείο έχει οργανώσει παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν τους διανομείς, ενώ έχει πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για θέματα όπως η Υγεία και η ακρίβεια. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν είναι οι παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες πέτυχε τη διαγραφή των προστίμων που είχαν καταλογιστεί σε διανομείς για δήθεν αδήλωτα τεστ κορονοϊού. «Καταλογίστηκαν πρόστιμα σε εργαζόμενους ακόμα και για διάστημα κατά το οποίο ήταν σε άδεια», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου.

«Η ίδια η εταιρεία δεν μας αφήνει να μείνουμε αδρανείς», τονίζει ο Ηλ. Νεοχωρίτης αναφερόμενος στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σχετικά με το ωράριο. «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Ηδη μπροστά στην εξέλιξη αυτή έχουμε κάνει ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία καλέσαμε ιδιαίτερα τους 4ωρους συναδέλφους να πάρουν μέρος. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα σωματεία στη χώρα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της δράσης μας γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και το σύνολο των διεκδικήσεών μας», υπογραμμίζει.

Στα Χανιά, η προσπάθεια για τη δημιουργία Σωματείου ξεκίνησε επίσης στον απόηχο των κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη και πήρε σάρκα και οστά στις αρχές του έτους. «Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν συνάδελφοι που είναι επιφυλακτικοί. Ωστόσο, οι αρχαιρεσίες έγιναν με ικανοποιητική συμμετοχή, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνθήκες και στους όρους δουλειάς επιβάλλουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια περισσότεροι συνάδελφοι να προσεγγίσουν το σωματείο», αναφέρει ο Γιάννης Κουβεδάκης, πρόεδρος του Σωματείου στα Χανιά. Τους προηγούμενους μήνες οργανώθηκαν παρεμβάσεις ώστε να σταματά η διανομή όταν επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς η δουλειά σε συνθήκες μεγάλης κακοκαιρίας, έντονης βροχόπτωσης, ακόμα και χαλαζόπτωσης, είναι πρόβλημα που βασανίζει τους διανομείς. Τώρα το ζήτημα που απασχολεί είναι οι αλλαγές που επιβάλλει η εργοδοσία στο ωράριο. Η τελευταία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έγινε με επίκεντρο το ζήτημα αυτό την περασμένη Δευτέρα. «Ξεπερνώντας τις δυσκολίες που δημιουργούν τα ωράρια, κάναμε συνέλευση με καλή συμμετοχή, στις 11 το βράδυ. Συζητήσαμε και εκτιμήσαμε ότι αυτό που κάνει η εταιρεία σήμερα με τους 4ωρους θα αγγίξει στη συνέχεια και τους υπόλοιπους», σχολιάζει ο πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει: «Εχουμε στόχο τον καλύτερο συντονισμό με τα άλλα σωματεία. Εξάλλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, το ίδιο και τα αιτήματά μας. Και τώρα είναι η στιγμή για να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΤΙΤΑΝΙΑ»
Στάση εργασίας και συγκέντρωση για να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια» έδωσαν χτες απάντηση στην εντατικοποίηση. Με τη μαζική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση, που οι ίδιοι είχαν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση, απαίτησαν άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα, να σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία», να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε. Τώρα πρέπει να πούμε: Φτάνει πια», τόνισε ο Κώστας Παστός, γραμματέας του Συνδικάτου. Σχολιάζοντας τα παράπονα των ξενοδόχων πως δεν βρίσκουν προσωπικό, ξεκαθάρισε: «Θέλουμε δουλειά αλλά θέλουμε και δικαιώματα. Θέλουμε να έχουμε δουλειά αλλά να έχουμε και ζωή».

Καμαριέρες, εργαζόμενοι στην κουζίνα και το σέρβις, προσωπικό από όλα τα πόστα του ξενοδοχείου, διεκδικούν να μπει φρένο στο «ξεζούμισμα» που βιώνουν. Η υποστελέχωση και η αυξημένη πληρότητα τους αναγκάζουν να βγάζουν διπλή και τριπλή δουλειά σε κάθε βάρδια, τους στερούν τα ρεπό που δικαιούνται. Στα πηγαδάκια, οι εργαζόμενοι μετρούν άλλος επτά, άλλος οχτώ συνεχόμενες μέρες δουλειάς. «Το προσωπικό δεν φτάνει, δεν μπορούμε να πάρουμε τα ρεπό μας», εξηγούν και με αγανάκτηση σχολιάζουν πως πάνω από 30 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους οδηγήθηκαν πρόσφατα στην ανεργία. «Δεν είναι δυνατόν ένας λαντζέρης να βγάζει πάνω από 200 πρωινά», τονίζουν, ούτε «μια καμαριέρα να καθαρίζει 25 δωμάτια».

Η αγανάκτησή τους εντείνεται από το γεγονός ότι η εργοδοσία διατηρεί ακόμα σε ισχύ το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μειώνοντας το ωράριο και τις αποδοχές του ήδη λιγοστού προσωπικού. «Τι χρειάζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο η πληρότητα αγγίζει το 100%;», αναρωτιούνται.

Την ίδια στιγμή που τους βγαίνει το λάδι στη δουλειά, οι μισθοί τους δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Μάλιστα, εργαζόμενοι σε μια σειρά ειδικότητες δεν αμείβονται με την κλαδική Σύμβαση αλλά με τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο κατά μία πενιχρή «οικειοθελή παροχή» της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα δουν καμία βελτίωση στις αποδοχές τους, καθώς τα ψίχουλα της αύξησης που έδωσε η κυβέρνηση, όπως ενημερώθηκαν από την εργοδοσία, θα συμψηφιστούν με το ποσό της «οικειοθελούς παροχής».

Μηνύματα αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους έστειλαν τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Royal Olympic», «Intercontinental», «Marriott», «Zafolia», «Stanley», «Novotel», «Lycabetus» και στην επισιτιστική επιχείρηση «Select SP» στο αεροδρόμιο Αττικής.

Την εντατικοποίηση που επικρατεί σε όλα τα πόστα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, Γ. Χότζογλου.

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν συνταξιούχοι, αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, που διεξάγεται σε αίθουσα του ξενοδοχείου, με τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να διαβάζουν και το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Συνέδριο για τη στήριξη του αγώνα τους, το οποίο οι άλλες δυνάμεις δεν έκαναν δεκτό.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και εργαζομένων έθεσε τα αιτήματά τους στην εργοδοσία, η οποία δεσμεύτηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις μέχρι την Παρασκευή. Θα ακολουθήσει νέα συνέλευση την επόμενη βδομάδα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τη στάση της εργοδοσίας και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Πρώτες αρχαιρεσίες για το Σωματείο στην Αττική

Στις πρώτες του αρχαιρεσίες προχωρά αύριο και μεθαύριο το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ