ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2022
Σελ. /28
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Υπεράνω όλων η ΝΑΤΟική συνοχή και τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ

Eurokinissi

«

Ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα στο ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ εμείς εκείνοι που προκαλούσαν εντάσεις», επανέλαβε χτες από το Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός, με φόντο την κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτηση Ερντογάν ότι δεν θέλει επαφές με τον ίδιο, έσπευσε να του θυμίσει ότι «είμαστε γείτονες. Πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας», στέλνοντας και το σχετικό σήμα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που ζητούν με κάθε ευκαιρία «διάλογο» για «επίλυση των διμερών διαφορών», όπως βαφτίζουν τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ρίχνοντας νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας.

Ταυτόχρονα, στον ρόλο του καλού μαθητή εντός ΝΑΤΟ έσπευσε να υπογραμμίσει ξανά τη στήριξη της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας «λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποκομίσει κάποιου είδους όφελος για το δικό της εθνικό συμφέρον».

Στο μεταξύ, τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για την ανάδειξη της χώρας σε «κόμβο» για τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο των επαφών του Κυρ. Μητσοτάκη στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, «με έμφαση στα ενεργειακά ζητήματα και τη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπου «εξέτασαν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο περιφερειακών σχημάτων», την ώρα που αναθερμαίνονται και οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας.

Για τη «γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» μίλησε ο πρωθυπουργός και στη συνάντησή του χτες με ηγέτες χωρών των Βαλκανίων, όσο και σε άλλες παρεμβάσεις του στο Νταβός, ενώ χτες σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Borge Brende, κάλεσε «να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες όσο το δυνατόν γρηγορότερα», εστιάζοντας στις ΑΠΕ, ενώ «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας υδρογονανθράκων. Και η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι είμαστε βασικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Kαι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε διεκδικώντας και εδώ τον ρόλο προτιμητέου εταίρου για τα σχέδια των ΕυρωΝΑΤΟικών.

Αναφερόμενος, άλλωστε, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, είπε ότι υφίσταται μια «πολύ ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση» «η οποία δεν επικεντρώνεται μόνο στον αμυντικό τομέα. Επεκτείνεται και στην Ενέργεια», αναφέροντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που όπως τόνισε «αποκτά μια πολύ ισχυρή στρατηγική σημασία για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο των τέτοιων σχεδιασμών και ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, στάθηκε στον ρόλο της ΕΕ ζητώντας στον τομέα της Αμυνας «να κάνουμε περισσότερα», αναπτύσσοντας την «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», καθώς «θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί η Ευρώπη να δράσει μόνη της χωρίς πιθανώς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ (...) Θα έχουμε δικά μας συμφέροντα ως Ευρωπαϊκή Ενωση. Και πιστεύω ότι η Ενέργεια, φυσικά, θα είναι το κρίσιμο "πεδίο μάχης" βραχυπρόθεσμα», το οποίο, όπως άφησε να εννοηθεί, θα έχει συγκρούσεις και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα. Εξ ου και σημείωσε ότι «για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα για μεγάλες χώρες παραγωγής, το να έχουν πρόσβαση σε πολύ φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο έκανε τη διαφορά όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά τους. Και αυτό που επίσης γνωρίζουμε τώρα είναι ότι δεν πληρώναμε όλοι την ίδια τιμή για την ίδια ποσότητα αερίου. Τουλάχιστον αν πληρώναμε όλοι την ίδια τιμή, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι όλοι είχαμε το ίδιο όφελος. Αυτή όμως δεν ισχύει. Γι' αυτό είναι πραγματικά σημαντικό οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε «καρφώνοντας» επί της ουσίας τη Γερμανία.

  • Στο μεταξύ, σε 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά, κατασκοπευτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ υπό το βλέμμα των ΗΠΑ

Τα παζάρια που «τρέχουν» σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις ευλογίες των ΗΠΑ, προς αναζήτηση διευθετήσεων και συμμαχιών που θα εμποδίσουν τη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας, επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, η πρώτη του είδους της μετά από πολλά χρόνια, με τους δύο υπουργούς να ξεκαθαρίζουν ότι η Ενέργεια αποτελεί πεδίο ισχυρού ενδιαφέροντος για κοινή δράση.

Ο Λαπίντ υπογράμμισε μάλιστα ότι «στόχος είναι να σχηματιστεί και να διευρυνθεί η οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας (...) για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών μας περιφερειακά και διεθνώς». Πρόσθεσε δε ότι Τουρκία και Ισραήλ «είναι δύο δυνάμεις στην περιφέρεια» αλλά και ότι «δεν υποκρινόμαστε πως η σχέση μας δεν είχε τα "πάνω" της και τα "κάτω" της. Θυμόμαστε όμως ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, το 1949. Και πάντα γνωρίζαμε πώς να επιστρέφουμε στον διάλογο και στη συνεργασία μαζί της».

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η εργασία σε μια θετική ατζέντα μπορεί να μας βοηθήσει να χειριστούμε τις διαφωνίες μας πιο εποικοδομητικά» και ότι θα είναι «ωφέλιμο να συνεχιστεί ο βιώσιμος διάλογος με το Ισραήλ, παρά τις διαφορές (...) Θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες του άλλου. Αυτό θα είναι επωφελές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή μας».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει συμφωνία για την αποκατάσταση τεχνικών συναντήσεων μεταξύ υπουργείων και αρμόδιων δημόσιων φορέων, και ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθούν μια σειρά μηχανισμοί για την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων.

Ενδεικτική στο μεταξύ ήταν η συζήτηση που οργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας στην Ουάσιγκτον. Σε αυτήν παρενέβη και η διευθύντρια του Κέντρου Ευρασιατικών, Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, Μπρέντα Σάφερ, αναφέροντας ότι «η ενεργειακή κρίση που αναδύθηκε στην Ευρώπη με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας και τις εναλλακτικές του νότιου διαδρόμου» και υποστηρίζοντας ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος για την εξαγωγή των ισραηλινών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους αντέδρασε στις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, κατηγορώντας τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες» και επαναφέροντας προτάσεις για διμερή συνεργασία στο θέμα του αερίου πριν λυθεί το Κυπριακό οριστικά, αλλά και για διοργάνωση Διάσκεψης για τη Μεσόγειο.

Μπροστάρης για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Στα Σκόπια βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνεχίζοντας την ...τουρνέ του στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό η κυβέρνηση πρωτοστατεί για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της περιοχής.

Οπως διέχεε ο ίδιος ο υπουργός, στη συνάντηση με τον ομόλογό του Μπ. Οσμάνι μπήκαν στην ατζέντα οι διμερείς σχέσεις (οικονομία, εμπόριο και Ενέργεια), η εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, η ευρωενωσιακή «προοπτική» της γείτονα, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συνάντηση με την ίδια ατζέντα είχε και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Κοβασέφσκι, ενώ αργότερα παρέστη σε δείπνο εργασίας μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπόγιαν Μάριτσικ.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και πιστεύει ότι μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και εξέφρασε στους συνομιλητές του την ελπίδα «να είμαστε πυλώνες της ενεργειακής σας ασφάλειας, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού και του τερματικού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη». Τόνισε δε ότι η ελληνική πλευρά «προσβλέπει» στη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον Τακτικό Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, HELBROC.

Νωρίτερα χτες ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Μαυροβουνίου και Κοσόβου και οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, επισημάνθηκε «η σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη παγκόσμια αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε τη σημασία «του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων».

ΣΥΡΙΖΑ
Αναμένει ... δεσμεύσεις από ΗΠΑ - ΕΕ που ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα

Εν αναμονή της ...«αντίδρασης των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για ακόμη μια φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα» τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται και ρίχνοντας νερό στο μύλο του εφησυχασμού του λαού και των αυταπατών ότι τάχα μπορεί να υπάρξουν από «συμμάχους και εταίρους» «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι επιχειρεί να παρουσιάσει τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις συμμαχίες της αστικής τάξης ως εν δυνάμει «εγγυητές» της ασφάλειας, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτά την ώρα που ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εκπέμπουν σε όλους τους τόνους σήμα «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή και να τρέξουν τα σχέδια «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της Τουρκίας. Κι αυτό πάντα στα πλαίσια της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κριτικάρει την κυβέρνηση ότι δεν απέσπασε περισσότερα «ανταλλάγματα» στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ανάμεσα στα οποία και... αμερικανικές βάσεις στα νησιά ως δήθεν ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα.

Την κριτική αυτή για «το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (που) δεν ήταν τόσο θριαμβευτικό στα αποτελέσματά του, όσο θέλησε να το εμφανίσει η κυβέρνηση», επαναλάμβανε χτες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ζητώντας παράλληλα και «μια συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας», αφού όπως είπε «δεν έχουμε την πολυτέλεια στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της τουρκικής επιθετικότητας να έχουμε κομματικές κοκορομαχίες. Θα έπρεπε να υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που να συνεδριάζει μόνιμα, εμπιστευτικά, αποτελούμενο από τους αξιότερους, για να χαράζει εθνική στρατηγική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ