Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπροστάρης για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Στα Σκόπια βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνεχίζοντας την ...τουρνέ του στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό η κυβέρνηση πρωτοστατεί για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της περιοχής.

Οπως διέχεε ο ίδιος ο υπουργός, στη συνάντηση με τον ομόλογό του Μπ. Οσμάνι μπήκαν στην ατζέντα οι διμερείς σχέσεις (οικονομία, εμπόριο και Ενέργεια), η εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, η ευρωενωσιακή «προοπτική» της γείτονα, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συνάντηση με την ίδια ατζέντα είχε και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Κοβασέφσκι, ενώ αργότερα παρέστη σε δείπνο εργασίας μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπόγιαν Μάριτσικ.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και πιστεύει ότι μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και εξέφρασε στους συνομιλητές του την ελπίδα «να είμαστε πυλώνες της ενεργειακής σας ασφάλειας, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού και του τερματικού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη». Τόνισε δε ότι η ελληνική πλευρά «προσβλέπει» στη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον Τακτικό Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, HELBROC.

Νωρίτερα χτες ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Μαυροβουνίου και Κοσόβου και οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, επισημάνθηκε «η σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη παγκόσμια αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε τη σημασία «του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ