Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας και φόβοι για αστάθεια

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας μετά τη νέα απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να τερματίσει την εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει το εξωτερικό χρέος που έχουν Αμερικανοί επενδυτές με κεφάλαια που διατηρούνται στη Μόσχα, προκειμένου να δημιουργήσει μία «τεχνητή χρεοκοπία».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε ήδη από την περασμένη βδομάδα προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας πως η εξαίρεση ήταν «χρονικά περιορισμένη» και δόθηκε μόνο για να επιτραπεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσαρμοστούν.

Ετσι από χτες, 25 Μάη, οι αμερικανικές τράπεζες και τα φυσικά πρόσωπα απαγορεύεται να κάνουν δεκτές πληρωμές ομολόγων από την κυβέρνηση της Ρωσίας, καθώς σταματά η ειδική άδεια. Ως εκ τούτου η Ρωσία αναμένεται να προχωρήσει στην πληρωμή εξωτερικού χρέους σε ρούβλια, σηματοδοτώντας μία «τεχνητή χρεοκοπία».

Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση μέσω του εκπρόσωπος της προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως παρακολουθεί προσεκτικά την ενίσχυση του ρουβλιού, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος απέναντι στο δολάριο έφθασε στις αρχές της βδομάδας στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τέσσερα χρόνια. «Η κυβέρνηση αποδίδει μια ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό», είπε με νόημα ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Αυτή η διαδικασία συνεχούς ενίσχυσης είναι αδιαμφισβήτητα ένα θέμα που απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή... Το θέμα αυτό συζητείται σε όλες τις συναντήσεις για οικονομικά θέματα. Η μακροοικονομική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη».

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος που ήταν γύρω στα 80 ρούβλια για ένα δολάριο και 90 ρούβλια για ένα ευρώ πριν από τις 24 Φλεβάρη, όταν εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στην αρχή σημείωσε μεγάλη πτώση, προτού ανακάμψει από τις 9 Μάρτη.

Χτες Τρίτη, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με περίπου 56 ρούβλια, ένα επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Φλεβάρη 2018, και το ευρώ με 57,6 ρούβλια, ένα ρεκόρ από το 2015.

Προειδοποιήσεις για πείνα στη Λατινική Αμερική

Το ίδιο διάστημα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ δεν σταματά να χτυπά «καμπανάκι» για μία επικείμενη επισιτιστική κρίση που βλέπει να επιταχύνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και να χτυπά τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. «Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν στη φτώχεια και στη διατροφική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί», προειδοποίησε η Λόλα Κάστρο, διευθύντρια του τμήματος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, με έδρα τον Παναμά.

Τουλάχιστον 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη διατροφική ανασφάλεια και ο αριθμός τους μπορεί «στη χειρότερη περίπτωση» να φθάσει τα 13,3 εκατομμύρια, αν η σύρραξη συνεχιστεί, διευκρινίζει δελτίο Τύπου της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Στην Ευρώπη πάντως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξακολουθεί να προετοιμάζει το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τον ερχόμενο Ιούλη. Χτες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκαν πρόθυμοι να στηρίξουν το σχέδιο αύξησης επιτοκίων που παρουσίασε τη Δευτέρα η Λαγκάρντ, κατά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%), θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούλη και θα μπορούσε να γίνει μηδενικό ή ελαφρά θετικό έως το τέλος Σεπτέμβρη. Η ίδια έχει προτείνει να αυξηθεί στη συνέχεια προς το «ουδέτερο» επίπεδό του, το οποίο εκτιμάται μεταξύ του 1% και του 2%. Το σχέδιο αυτό έχουν στηρίξει ανοικτά ήδη οι κεντρικοί τραπεζίτες Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ και Φινλανδίας, Ολι Ρεν.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις. Χτες, ο Φάμπιο Πανέτα που είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε μιλώντας στην Φρανκφούρτη ότι όσο η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει συνεχή σημάδια αστάθειας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν θα πρέπει να επιδιώξει να αυξήσει υπερβολικά» τα επιτόκιά της.

Θα μείνουμε από... μπαταρίες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χτες, ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Stellantis», Κάρλος Ταβάρες, προέβλεψε πως θα υπάρξουν ελλείψεις σε ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων και σε πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια. «Θα δείτε ότι ο δρόμος προς την ηλεκτροκίνηση, ο οποίος είναι πολύ φιλόδοξος, σε έναν χρονικό ορίζοντα θα παρουσιάσει πρόβλημα από την πλευρά της προσφοράς», τόνισε ο Ταβάρες.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που παρατηρούνται από πέρσι σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως οι ημιαγωγοί και σε πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή ηλεκτρικών (και όχι μόνο) αυτοκινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ