ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2022
Σελ. /24
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ με παρέμβαση των ΗΠΑ

Εντονες αντιδράσεις από το Ιράν, που μιλάει για «διεθνή πειρατεία» και κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη για εξηγήσεις

Το τάνκερ με ρωσική σημαία στον κόλπο της Καρύστου
Το τάνκερ με ρωσική σημαία στον κόλπο της Καρύστου
Στην κατάσχεση του φορτίου, ιρανικού πετρελαίου, ενός πλοίου υπό ρωσική σημαία, και στη μετάγγισή του σε δεξαμενόπλοια που θα το μεταφέρουν στις ΗΠΑ προχωρούν οι ελληνικές αρχές, μετά από ισχυρές πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «Pegas», που θυμίζουμε ότι κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14/4 από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου. Το πλοίο δεσμεύτηκε στις 19/4 με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική τράπεζα «Promsvyazbank», στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 21/4 αρχικά επετράπη στο δεξαμενόπλοιο να συνεχίσει το ταξίδι του, αφού από τα έγγραφα του πληρώματος προέκυψε ότι στις 17/3, πριν τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του σε «Lana» και είχε μεταβιβαστεί στην επίσης ρωσική εταιρεία «Transmorflot», που όμως δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, καθώς - όπως αποκαλύπτεται τώρα - το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επικαλούμενο διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιούνταν «για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται ότι το πλοίο βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, καθώς τον Αύγουστο του 2021 φόρτωσε 108.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στις 20/5 το Πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana» σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια.

Τελικά η απάντληση του φορτίου και η μεταφορά του σε άλλο δεξαμενόπλοιο ξεκίνησαν κατόπιν αμερικανικών πιέσεων την Τρίτη, παρότι δεν υπήρξε γραπτή, διακριτή εντολή της πολιτικής ηγεσίας και παρότι στελέχη του Λιμενικού επεσήμαναν πως η διαδικασία μετάγγισης του πετρελαίου σε ένα κλειστό κόλπο, όπως αυτός της Καρύστου, εμπεριέχει «τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους»...

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε για εξηγήσεις τον Ελληνα πρέσβη στην Τεχεράνη σχετικά με την κατάσχεση του φορτίου, ενώ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το γεγονός «διεθνή πειρατεία». Πρόσθεσε δε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γ. Λαπίντ. Οπως διέχεε κατόπιν, συζήτησαν «τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ» και αντάλλαξαν «απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει την επόμενη αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την πρεμούρα της να συνδράμει και παραπέρα με οπλισμό την κυβέρνηση Ζελένσκι, βαθαίνοντας την εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τον πόλεμο που κλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε ότι «τμηματικά παραδίδεται αμυντικό υλικό με βάση την αρχική απόφαση του ΚΥΣΕΑ και τη συμφωνία που είχε γίνει, με την ανταπόκριση του πρωθυπουργού στο αίτημα του κ. Ζελένσκι με βάση την πρώτη επικοινωνία που είχαν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αποστολή αυτού του αμυντικού υλικού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Το αμυντικό υλικό που στέλνουμε εντάσσεται σε αυτήν τη συμφωνία».

Εσπευσε δε να ισχυριστεί ότι «πρόκειται για υλικό το οποίο είναι από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι αυτό που θα λείψει από την εθνική μας άμυνα, από τις Ενοπλες Δυνάμεις με βάση τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες». Ισχυρισμός αστείος έως επικίνδυνος, καθότι τα «αποθέματα» για τα οποία μιλάει ο υπουργός είναι ακριβώς για την άμυνα της χώρας, γι' αυτό και φυλάσσονται σε βάθος χρόνου. Εμμέσως, βέβαια, ομολογεί ότι μπροστά στις υποχρεώσεις τους στους Ευρωατλαντικούς τους «εταίρους» δεν διστάζουν να αδειάσουν τις αποθήκες του στρατού από κρίσιμα για την άμυνα της χώρας μέσα, και μάλιστα σε μια εποχή που οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου οξύνονται επικίνδυνα και με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Αλλωστε, σε μια παράλληλη εξέλιξη χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, σε συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του στην Αθήνα είπε για την Ουκρανία ότι «η υποστήριξη της χώρας μας προς αυτήν ήταν άμεση και έμπρακτη, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, παρότι καλούμαστε σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουμε την προκλητική και αναθεωρητική στάση της Τουρκίας».

Σε κάθε περίπτωση, από τα λεγόμενα Οικονόμου επιβεβαιώνεται ο «Ριζοσπάστης» που χτες αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση, μετά τα τυφέκια και τους εκτοξευτές που έστειλε προηγουμένως, τώρα ετοιμάζει και παρτίδες με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, που αναμένεται να σταλούν το επόμενο δίμηνο, με κόμβο διεκπεραίωσης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ολα αυτά ενώ οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει κι άλλα, «τα πάντα και επίμονα» όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες με γνώση και του τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και στα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί (π.χ. τα αντιαεροπορικά TorM1 ή τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bmp1).

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη και επ' αυτού, αρκεί οι Αμερικανοί να της τα αντικαταστήσουν προηγουμένως με άλλο αντίστοιχο υλικό, κάτι που στην παρούσα φάση οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρονται να απορρίπτουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο και Τμήμα Αντιαρματικών (θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης), το οποίο θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Τα παραπάνω, θυμίζουμε, προκάλεσαν προχτές την αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία, σχολιάζοντας και τις δηλώσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σε μια επιβεβαίωση των τεράστιων κινδύνων που δημιουργεί για τον λαό η πολιτική της εμπλοκής μίλησε για «μια ακόμα προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα».

Κληθείς χτες να σχολιάσει τις δηλώσεις Ζαχάροβα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε το ...αμίμητο ότι μετά την Τουρκία «αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν πολύ από την ιστορική επίσκεψη και τα όσα πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ», ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κατασκήνωση στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

  • Από σήμερα Παρασκευή έως την Κυριακή στο δημοτικό κάμπινγκ
  • Αύριο Σάββατο πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών! Ούτε βάση ούτε στόχος των ιμπεριαλιστών!», οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πραγματοποιούν κατασκήνωση από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 29 Μάη στο δημοτικό κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σήμερα Παρασκευή

19.00: Βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή».

20.30: Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Εντέχνως» από την Αλεξανδρούπολη.

22.00: Λαϊκό γλέντι με τους Θανάση Δήμου, Στάθη Μουφτόγλου και Χριστίνα Κουτσούκου.

Αύριο Σάββατο

9.00 - 13.00: Οργανωμένες επισκέψεις - εκδρομές σε μέρη που συνδέονται με λαμπρές σελίδες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και με την Ιστορία και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

11.00 - 13.00: Φοιτητικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5.

18.00: Προσυγκέντρωση στο Πάρκο Ακαδημίας.

19.00: Πολιτική συγκέντρωση στο πάρκο στην Αργώ. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

20.30: Συναυλία με τους Sober on Tuxedos.

22.00: Συναυλία με τον Μιθριδάτη.

23.30: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Κυριακή 29 Μάη

11.00: Εκδήλωση - συζήτηση για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, «Μόνοι τους και όλοι μας: Το αποδείξαμε!». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ