ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη την συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη - Γκολέμα

«Εφυγε» χτες απ' τη ζωή η συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη - Γκολέμα. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατό της:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά την συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη - Γκολέμα, που "έφυγε" σήμερα (χτες) από τη ζωή.

Η συντρόφισσα Ελένη Γκολέμα γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Φιλιαδώνα (Χιλιαδού) Δομοκού Φθιώτιδας, παιδί οικογένειας αγωνιστών - κομμουνιστών. Μόλις στον πρώτο χρόνο της ζωής της, το 1936, ο πατέρας της φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία από τη δικτατορία του Μεταξά και εκτελέστηκε το 1942 στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά". Η μητέρα της συνελήφθη για πρώτη φορά το 1947, αλλά και αργότερα από τη χούντα, η οποία την εξόρισε στη Γυάρο, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι αδελφές της, που συμμετείχαν στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον Δημοκρατικό Στρατό.

Η συντρόφισσα Ελένη μετά τη σύλληψη της μητέρας της βρέθηκε στην Αθήνα, στη θεία της. Σε ηλικία μόλις 12 ετών εντάχθηκε στα Αετόπουλα και βοηθούσε στην παράνομη δουλειά του Κόμματος.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, το 1954 στη Λάρισα, οργανώνεται στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στην πορεία μιας ολόκληρης ζωής γεμάτης από αγώνες και θυσίες.

Τον ίδιο χρόνο γνωρίστηκε και με τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα, σ. Μπάμπη Γκολέμα, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος συνελήφθη, βασανίστηκε από την Ασφάλεια χωρίς να υποκύψει και μετά από 3,5 χρόνια υπόδικος καταδικάστηκε με τον νόμο 375 "περί κατασκοπείας". Η ίδια διέφυγε της σύλληψης, αλλά επικηρύχτηκε. Παρέμεινε κρυμμένη για 6 μήνες και στη συνέχεια πέρασε στην παράνομη δράση, από το 1954 έως το 1966, διακινώντας τον "Ριζοσπάστη" και άλλα έντυπα.

Συνελήφθη το 1966, όντας έγκυος και γέννησε το πρώτο της παιδί μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και το μεγάλωσε μαζί με τις συγκρατούμενές της μέχρι τα 3 του χρόνια. Εκείνα τα χρόνια συνελήφθη ξανά ο σύντροφός της Μπάμπης. Παντρεύτηκαν μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ το 1970. Η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκαν στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη "Τα Πέτρινα Χρόνια". Μέσα στη φυλακή μαζί με τις συγκρατούμενές της έδωσαν αγώνα για τους όρους κράτησης και σίτισης, οργάνωσαν τη μόρφωσή τους.

Η συντρόφισσα Ελένη έμεινε φυλακισμένη για περισσότερα από 7 χρόνια. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1973 κι αμέσως συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ. Υπήρξε τακτικό μέλος της πρώτης Επιτροπής Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια διετέλεσε Γραμματέας των Κομματικών Οργανώσεων στις βόρειες συνοικίες. Δούλεψε επίσης στη Γυναικεία Επιτροπή της Επιτροπής Πόλης της Αθήνας, αλλά και στον συνδικαλιστικό τομέα του Ιματισμού και της Κλωστοϋφαντουργίας, στην Εργατική Αχτίδα. Από το 1976, που έκανε το δεύτερο παιδί της, εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη και συνέχισε να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στους αγώνες που ακολούθησαν, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στα δύο της παιδιά Μίλτο και Κώστα και στα εγγόνια της».

Την συντρόφισσα Ελένη αποχαιρετούν επίσης με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης και η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ
Θα μείνουμε ακλόνητοι μέχρι το τέλος!

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας | Αποκαλυπτήρια Μνημείου για τους πολιτικούς εξόριστους

Εκδήλωση - εκδρομή για την αποκάλυψη Μνημείου στην Ανάφη οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ. Πάνω σε αυτό το νησί - βράχο του Αιγαίου έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας από εκατοντάδες πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού μας, στην πλειοψηφία τους μέλη, στελέχη και οπαδοί του ΚΚΕ. Η Ανάφη πέρασε στην Ιστορία ως ένας από τους πρώτους τόπους εξορίας, όπως λειτούργησε από το 1924 έως το 1943 και από το 1946 έως το 1949.

Η Κεντρική Επιτροπή τιμά τη μνήμη των αλύγιστων της Ανάφης, ορθώνοντας Μνημείο στον τόπο της εξορίας τους. Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια θα γίνει το Σάββατο 4 Ιούνη στις 10 π.μ. στην πλατεία της Χώρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα, όπου συμμετέχουν οι: Λούντζη Μαριλίζα (φωνή), Βλαχούτσος Κώστας (πιάνο), Γκόντζος Χρήστος (μπουζούκι), Σταυρόπουλος Κώστας (κιθάρα - φωνή).

Στις 6.30 μ.μ., επίσης στην πλατεία της Χώρας, θα πραγματοποιηθεί νησιώτικο γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή (μπουζούκι), Ιάσονα Κτενά (βιολί), Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Θοδωρή Μέρμηγκα (τραγούδι, κιθάρα), Κατερίνα Νιάνιου (τραγούδι) και Αλέξανδρο Σωτήρχο (λαούτο).

Οι αναχωρήσεις για την Ανάφη έχουν ως εξής: Παρασκευή 3 Ιούνη από το λιμάνι του Πειραιά στις 9 μ.μ. (ώρα επιβίβασης έως 8 μ.μ. - πύλη Ε3). Σάββατο 4 Ιούνη από το λιμάνι Αθηνιού της Σαντορίνης στις 7.30 π.μ.

Η αποχώρηση από την Ανάφη θα γίνει για Σαντορίνη το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιούνη στις 2 μ.μ. και για Πειραιά το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιούνη στις 11.30 μ.μ. Οι δηλώσεις συμμετοχής για την αναχώρηση από τον Πειραιά έχουν ολοκληρωθεί.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται το πλατύ πολιτικό άνοιγμα

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7 π.μ., ο Φώτης Μακρής, στέλεχος του Κόμματος, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της εταιρείας «ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ» στον Βοτανικό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ανάκασας καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στην Ανάκασα, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, πόλεμοι τον 21ο αιώνα! Γιατί; Τι φταίει; Τι μπορεί να κάνει ο λαός;». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Μοσχάτου του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, με θέμα: «Με το ΚΚΕ! Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!». Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

  • Επίσης σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Πετρούπολης καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, «1922. Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στο προαύλιο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης (Αθ. Διάκου 120). Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη 2 Ιούνη

-- Στις 10 π.μ., κλιμάκιο του Κόμματος θα επισκεφτεί τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ολυμπιακό Χωριό.

-- Στις 10 π.μ., ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, στέλεχος του Κόμματος, θα επισκεφτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί τις αποθήκες του Ομίλου ΟΤΕ στον Αυλώνα.

-- Στις 11 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί την εταιρεία «PROFARM».

-- Στις 11.30 π.μ., κλιμάκιο του Κόμματος θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΤΕΜΜΑ».

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα των "πράσινων" υποστηρικτών του πολέμου και της ενεργειακής φτώχειας» οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στο εξωτερικό αμφιθέατρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειακό σύμβουλο, με θέμα «Περιβάλλον, Περιφέρεια και δήμοι».

Μάριο Παλάντζα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά, με θέμα «Οι αγώνες για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν τον δρόμο».

Βασίλη Μπαλτίκα, επικεφαλής της Ομάδας υποδομών και περιβάλλοντος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης».

***

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., στα περτουλιώτικα λιβάδια. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξει μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό - δημοτικό γλέντι.

***

Εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ! Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!», οργανώνει την Κυριακή 5 Ιούνη στις 8.15 μ.μ., η ΚΟΒ Αμφιλοχίας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος.

Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αμφιλοχίας (Κόμβος).

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον Χαρίλαο και τον ΔΣΕ στη Σέκλιζα

Τιμώντας τη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη (Καπετάν Γιώτη) αλλά και τον αγώνα του ΔΣΕ, η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 5 Ιούνη εκδήλωση στη Σέκλιζα, στις 20.00 στην πλατεία του χωριού, μπροστά στο Μνημείο του Αντάρτη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η Σέκλιζα είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες των Αγράφων, στον δρόμο προς τη Ραχούλα, και η Ιστορία της είναι συνυφασμένη με την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του χωριού πάλεψε ηρωικά στο πλευρό των μαχητών του ΔΣΕ, με τουλάχιστον 54 να έχουν σκοτωθεί σε μάχες ή να έχουν εκτελεστεί και πολλούς ακόμα να έχουν κυνηγηθεί ή να έχουν περάσει στην πολιτική προσφυγιά. Στη Σέκλιζα βρίσκεται και ο «πλάτανος του Χαρίλαου Φλωράκη», που πριν από πολλά χρόνια φύτεψε ο Χαρίλαος, καθώς έκανε συχνές επισκέψεις στο συγκεκριμένο χωριό.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Στον μαρτυρικό Χορτιάτη οι φασίστες δεν χωράνε

Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του επιτυχημένου Μαθητικού Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Χορτιάτη, ομάδες γνωστών - αγνώστων επιτέθηκαν στα γραφεία της ΚΟΒ της περιοχής γράφοντας εμετικά συνθήματα και φασιστικά σύμβολα.

Την επίθεση των θρασύδειλων φασιστοειδών καταγγέλλουν οι Οργανώσεις Χορτιάτη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και σημειώνουν: «Είναι φανερό ότι η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών αλλά και το γεγονός ότι αρκετός κόσμος από την περιοχή συζητά, εμπιστεύεται και συμπορεύεται με τους πρωτοπόρους, τους φοβίζει.

Προφανώς και δεν έκαναν την εμφάνισή τους τη μέρα που ο κόσμος ήταν εκεί, παρά στα ύπουλα και στα μουλωχτά, όπως πάντα.

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι στον μαρτυρικό Χορτιάτη οι φασίστες δεν χωράνε. Οποιαδήποτε προσπάθεια τρομοκράτησης θα πέφτει πάντα στο κενό. Καλούμε κάθε νέο και νέα της περιοχής να τους απομονώσει και ταυτόχρονα να δυναμώσει την οργάνωση της πάλης ενάντια στο ίδιο το σύστημα που τους γεννά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ