ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από βροχοπτώσεις και χαλάζι

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ, που στηρίζει τις διεκδικήσεις τους για άμεση καταβολή αποζημιώσεων, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και υλοποίηση έργων προστασίας

INTIME NEWS

Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, σιτάρι, ντομάτα, καλαμπόκι, όσπρια, κριθάρι, τριφύλλι έπληξε η ξαφνική, αλλά ισχυρή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλάζι το μεσημέρι της Κυριακής, στην επαρχία Φαρσάλων και πιο συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Ενιπέα. Οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» είναι το τμήμα από το χωριό Βασιλί, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Λόφος και Αγιος Γεώργιος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι. Η ίδια περιοχή τον Σεπτέμβρη του 2020 είχε χτυπηθεί από τον «Ιανό», ενώ μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια παρατηρήθηκαν ξανά ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες με τις αποζημιώσεις, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Εδώ και τώρα αποζημιώσεις στο 100%, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας!

Με δεδομένο ότι πολλοί αγρότες θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν κάνει τα καλλιεργητικά έξοδα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, με ανακοινώσεις τους, καλούν τους αγρότες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί. Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ με δεδομένη την απώλεια της παραγωγής. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους. Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διατίθενται από την ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.

ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ: Δεν φταίει «ο κακός μας ο καιρός»...

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι "της μοίρας τους γραφτό" όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Η Οργάνωση του Κόμματος επισημαίνει πως «η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν "Γολγοθά" την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων».

Καλεί «να δυναμώσει η πάλη μέσα από τους συλλόγους για την ανακούφιση όσων πλήττονται, με αποζημιώσεις στο 100%, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας της παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα θα αντισταθούμε στο τσουνάμι της ακρίβειας

Σε σύσκεψη για τον συντονισμό της πάλης αποφασίστηκαν αγωνιστικές παρεμβάσεις

Σύσκεψη σωματείων και συλλόγων της Εύβοιας για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος που τσακίζουν το εισόδημα και τις ζωές των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μάη στη Χαλκίδα.

Η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και της Ομάδας Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι Σωματείων της περιοχής, συνταξιούχοι, καθώς και εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, μίλησε για τις επιπτώσεις της ακρίβειας και του τσακισμένου εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Οπως είπε, ο λαός της περιοχής και ολόκληρης της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή φτώχεια, όταν σε περιοχές όπως η νότια Εύβοια έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Τζαβάρας τόνισε ότι «μόνο μέσα από τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα μπορούμε να αντισταθούμε στο τσουνάμι της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημά μας, στη φοροληστεία που μας πνίγει και να δυναμώσουμε τον αγώνα υπεράσπισης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος». Κι έφερε παραδείγματα από τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, όπου εργαζόμενοι μέσα από τα επιχειρησιακά τους σωματεία, όπως στο «ΜΙΜΙΚΟΣ» και την «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» στην Εύβοια, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ στάθηκε στις νικηφόρες διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στην COSCO, στη Μινέρβα και αλλού.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Σωματείων και φορέων, όπου δόθηκαν παραδείγματα από χώρους δουλειάς, μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση που έχει αναπτυχθεί και αναδείχθηκαν πολύπλευρα ζήτημα που αφορούν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την επιβίωση στάθηκε η Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της «HQF-ΜΙΜΙΚΟΣ», προσδιορίζοντας ότι οι εργαζόμενοι με 480 ευρώ μισθό καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν ακόμη και τα 800 ευρώ. «Δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων αναφέρθηκε ο Λούκας Αίσωπος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, σημειώνοντας ότι πλήττονται τόσο από την εκτίναξη του κόστους όσο και από τη μεγάλη πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Στα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες και κυρίως στα νέα ζευγάρια αναφέρθηκε η Ερμίνα Φίλερη, μέλος της διοίκησης της Ομάδας Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ, σημειώνοντας ότι εκτός από την εκτίναξη της ακρίβειας και το χαμηλό εισόδημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και την αδυναμία πρόσβασης σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε στελεχωμένες δημόσιες δομές Υγείας, σε ασφαλείς και δωρεάν παιδότοπους.

Στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας στάθηκε ο Παναγιώτης Τζουβαράς, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι συνάδελφοί του μετά από δύο χρόνια μάχη με την πανδημία, έχουν φτάσει στο σημείο είτε να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια τους, είτε να παλεύουν μέσα από διακανονισμούς να πληρώνουν τους λογαριασμούς.

«Δεν πάει άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Κώστας Ντούρμας, πρόεδρος στο επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», σημειώνοντας ότι η δράση ενάντια στην ακρίβεια θα πρέπει να συνδυαστεί με δυνάμωμα της πάλης στους χώρους δουλειάς για αυξήσεις στα μεροκάματα και επισήμανε ότι το σωματείο βρίσκεται σε διαδικασίες διεκδίκησης υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στον οργανωμένο αγώνα των μουσικών για μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας στάθηκε ο Δημήτρης Λιάσκος, πρόεδρος του παραρτήματος Χαλκίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Τόνισε ότι με σύνθημα «κανένας μόνος του», ο κλάδος πέτυχε αρκετές από τις διεκδικήσεις του και προσδιόρισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται για υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς η επάνοδος στην «κανονικότητα» έγινε με πολύ χειρότερους όρους και συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα η προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης των Σωματείων και φορέων της περιοχής, να στηριχθούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις που δίνουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους εργασιακούς χώρους της Εύβοιας. Παράλληλα θα προγραμματιστούν παρεμβάσεις προς τον δήμο Χαλκιδέων για μείωση δημοτικών τελών σε λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού του δήμου, καθώς και να υπάρξει ετοιμότητα ώστε να αποτραπεί διακοπή ρεύματος σε σπίτια λαϊκών οικογενειών, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός της λαϊκής κατοικίας

Σήμερα συνέντευξη Τύπου από τα σωματεία και την Παρασκευή συλλαλητήριο

Συνεχίζοντας τη δράση τους ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας στις Συκιές Θεσσαλονίκης, σωματεία και φορείς οργανώνουν συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη 1η Ιούνη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο σπίτι της οικογένειας, στην οδό Πλάτωνος 3.

Ανακοίνωσαν επίσης κλιμάκωση της δράσης με συλλαλητήριο την Παρασκευή 3 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην οδό Πλάτωνος 3 στις Συκιές.

Οι διοργανωτές καλούν όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, ώστε να δυναμώσει η φωνή αντίστασης στον πλειστηριασμό που πετάει στο δρόμο μια οικογένεια. Και απαιτούν:

Να ακυρωθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού του σπιτιού του ΓΝ, να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα αναπηρίας για την σύζυγό του, να παγώσουν και να διαγραφούν τα χρέη τους σε ΔΕΗ, νερό, θέρμανση και δημοτικά τέλη. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, αξιοπρεπές εξασφαλισμένο εισόδημα για κάθε λαϊκή οικογένεια, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, να μην πληρώσει ο λαός.

Απεργία σήμερα στον ΟΑΣΘ

Με 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Παλεύουν για την υπογραφή ΣΣΕ και ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους, στις περικοπές επιδομάτων, αλλά και στον παραλογισμό της κυβέρνησης να τους ζητά να επιστρέψουν δεδουλευμένα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ