ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
«ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Σε κίνδυνο η παιδική υγεία από το σταμάτημα των εφημεριών

Μεγάλη συγκέντρωση οργανώνει η δημοτική αρχή Πάτρας την Παρασκευή 3/6, απαιτώντας κατεπείγουσες προσλήψεις και αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος

Σε ξεσηκωμό για να μην περάσει το κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πατρών, το οποίο από χτες σταμάτησε να εφημερεύει με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της Πάτρας η αγωνιστική δημοτική αρχή, οργανώνοντας μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή 3 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο θα αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο πρόβλημα λόγω συνταξιοδοτήσεων των υπαρχόντων αναισθησιολόγων, θέμα που είχαν αναδείξει με πρωτοβουλίες η δημοτική αρχή και οι εργαζόμενοι, μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες προσλήψεις. Αντιθέτως, υπουργείο και 6η ΥΠΕ με «μπαλώματα» μετακινήσεων αναισθησιολόγων απ' τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης (ΠΓΝΠ του Ρίου, ΓΝ «Αγιος Ανδρέας») προσπάθησαν να «κουκουλώσουν» το πρόβλημα, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά και τα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αφού λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων δεν πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τακτικά χειρουργεία. Ενώ, χτες με απόφασή του το ΔΣ του «Καραμανδάνειου», αφού χαρακτήρισε έκτακτη την κατάσταση, ανακοίνωσε την παύση των εφημεριών, κάτι που έχει τραγικές επιπτώσεις όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε ακριβώς μια μέρα μετά τις αόριστες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, που κάτω από τις κινητοποιήσεις και την κατακραυγή, σε τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ ανακοίνωνε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο θα προχωρούσε στην προκήρυξη θέσεων (κατόπιν εορτής) για την πρόσληψη δύο αναισθησιολόγων (διευθυντή και επιμελητή Α') πιο άμεσα και ακόμη δύο (επιμελητών Β'), μέσα στους επόμενους μήνες. Την ίδια ώρα, γίνεται προσπάθεια να φορτωθούν οι ευθύνες για το σταμάτημα των εφημεριών στους γιατρούς και το προσωπικό, ενώ είναι γνωστό ότι το «Καραμανδάνειο» θα έφτανε σε αυτή τη θέση εδώ και έναν χρόνο.

Βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας!

«Η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ παίζουν με τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας. Με τις αποφάσεις τους βάζουν ουσιαστικά "λουκέτο" στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το οποίο από σήμερα (σ.σ. χτες) σταματάει να εφημερεύει!», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, ενόψει της συγκέντρωσης της Παρασκευής, τονίζοντας:

«Οι χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κ. Γκάγκα, είναι "σταγόνα στον ωκεανό" των ελλείψεων του Νοσοκομείου, τις οποίες εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχουμε επισημάνει, από κοινού με τα σωματεία και τις ενώσεις των εργαζομένων. Το Νοσοκομείο οδηγείται σε υποβάθμιση και σε κλείσιμο και την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια ακόμα μία φορά να επιρριφθούν οι ευθύνες στους γιατρούς!».

Να σημάνει συναγερμός!

Η δημοτική αρχή σημαίνει συναγερμό και καλεί τον λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τον αγώνα του να απαιτήσει «να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του μοναδικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Να μπει τέλος στα "μπαλώματα", με τη μεταφορά των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή, κάποιων δήθεν "καλών νέων" που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός».

Καλώντας ιδιαίτερα υγειονομικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές της Πάτρας να δώσουν δυναμικό «παρών» στην πλατεία Γεωργίου την Παρασκευή, απαιτεί: Να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα το Αναισθησιολογικό Τμήμα του «Καραμανδάνειου», με άμεση, κατεπείγουσα προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και με έλεγχο αποκλειστικά των τυπικών προσόντων των υποψηφίων και να αναβαθμιστεί περαιτέρω, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο του ως το μοναδικό εξειδικευμένο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: «Κατεπείγουσες προσλήψεις τώρα»!

Για το θέμα Ερώτηση στη Βουλή έχει κατατεθεί απ' το ΚΚΕ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί απάντηση, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Αχαΐας, να σημειώνει: «Το "θα" πολλοί το "έσπειραν" αλλά δέντρο δεν φύτρωσε. Απαιτούνται κατεπείγουσες προσλήψεις για να μπορούν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία. Αμεσα να στελεχωθεί το νοσοκομείο με όλο το αναγκαίο προσωπικό για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Καλούμε τον λαό της Πάτρας να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση της Παρασκευής που οργανώνει η δημοτική αρχή».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει και η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ «για την υγεία, την υπεράσπιση της ζωής και του μέλλοντος του λαού μας».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Υποβάθμιση υπηρεσιών και τσάκισμα των εργαζομένων από την επιχειρηματική δράση

Ενδεικτικό το παράδειγμα του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Τη «συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των όρων της σύμβασης με το νοσοκομείο από την εργολαβική εταιρεία 3G FACILITIES - SERVICES AΕ, που έχει αναλάβει τη σίτιση στο νοσοκομείο» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, σημειώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση και τα απαράδεκτα χαμηλά μεροκάματα που πληρώθηκαν για τον Απρίλη οι εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, προσθέτει το Σωματείο, συνεχίζονται η συστηματική καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και η παραβίαση βασικών όρων της σύμβασης με το νοσοκομείο, καθώς η εταιρεία εξακολουθεί να μην καλύπτει τις καθημερινές βάρδιες με τον αριθμό εργαζομένων που προβλέπεται στη σύμβαση.

Ενδεικτικά, στα πρακτικά της 19ης και της 22ης Συνεδρίασης του ΔΣ του Νοσοκομείου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία στην προσπάθειά της να καλύψει τον αριθμό εργαζομένων, στα προγράμματα ΔΕ Μαγείρων, ΥΕ Τραπεζοκόμων, ανακαλεί ρεπό εργαζομένων με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μην απασχολούνται σε πενθήμερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα με 2 ρεπό εβδομαδιαίως, αλλά να απασχολούνται σε πολλές συνεχόμενες βάρδιες, γεγονός που προκαλεί την εργασιακή τους καταπόνηση». Επίσης, η εταιρεία «προκειμένου να διαθέτει καθημερινά στην ειδικότητα ΥΕ Τραπεζοκόμων τον αριθμό εργαζομένων ως οφείλει από τη σύμβαση, ανακαλεί επανειλημμένα εβδομαδιαία ρεπό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να εργάζονται με ένα ρεπό εβδομαδιαίως και όχι σε πενθήμερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπως ορίζεται στη σύμβαση». Εντοπίζεται ακόμα ότι δημιουργούνται προβλήματα καθημερινά στην εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής, λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από την εταιρία.

«Το παράδειγμα του "Θριάσιου" επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, με ανάθεση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρείες, οδηγεί μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και στην παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και των υπόλοιπων εργαζομένων των νοσοκομείων», επισημαίνει το Σωματείο και απαιτεί: Να ανακληθεί η ανάθεση της σίτισης σε εργολαβική εταιρεία, να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το «Θριάσιο» με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, να ακυρωθεί η ανάθεση της καθαριότητας και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

ΓΝ Καρδίτσας: Σε ιδιωτικές εταιρείες και οι υπηρεσίες γνωμάτευσης αξονικών τομογραφιών

Η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία δεν αφήνει απέξω ούτε τις υπηρεσίες γνωμάτευσης των αξονικών τομογραφιών, όπως συμβαίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα». Η Ενωση θυμίζει ότι «εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας και εντατικοποίησης των γιατρών στο ΓΝΚ, που είχαν σαν αποτέλεσμα την παραίτηση 3 ακτινολόγων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το Τμήμα να λειτουργεί με 2 μόνο ακτινολόγους εδώ και 5 μήνες, φτάνοντας στα πρόθυρα κατάρρευσης ολόκληρου του νοσοκομείου. Προφανώς η κατάσταση με τις ελλείψεις σε ακτινολόγους αφορά όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, γιατί αλλιώς θα επιλεγόταν η εξ αποστάσεως γνωμάτευση από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αφού δεν μπορεί να υπάρξει λόγος απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτες πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εντός του δημόσιου συστήματος».

Την ίδια ώρα, καταγγέλλει, «ακόμα και με αυτήν την εξέλιξη, η διενέργεια των αξονικών τομογραφιών δεν απαλλάσσει τους εφημερεύοντες γιατρούς από την ευθύνη των περιστατικών, αφού θα γίνεται με ευθύνη του εφημερεύοντα ακτινολόγου, ακυρώνοντας τον λόγο της ανάθεσης. Δεν ελαφρύνεται ο φόρτος εργασίας των 2 μόνιμων ακτινολόγων, που πάλι θα καλούνται να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα (το νοσοκομείο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο), με τις μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες από έκτακτες να γίνονται μόνιμες, αλλά πάντα ανεπαρκείς».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Καρδίτσας επισημαίνει ακόμα πως «δεν μας πείθουν ότι "ο ιδιωτικός τομέας είναι ο σωτήρας της Υγείας", αφού η πολιτική τους οδηγεί προμελετημένα στην ολοένα και μεγαλύτερη παραχώρηση της Υγείας σε μεγαλοκλινικάρχες, μεγάλες διαγνωστικές εταιρείες και αλυσίδες» και απαιτεί: Να προκηρυχθούν οι 3 κενές θέσεις ακτινολόγων στο ΓΝΚ και να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες. Να υπάρξει ξεκάθαρη κάλυψη της ευθύνης για τη διενέργεια των αξονικών τομογραφιών, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στον αξονικό. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς λίστες αναμονής και καθυστερήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Να μην περάσει η προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής!

Κινητοποίηση αύριο στο νοσοκομείο για μόνιμες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες

Την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων ειδικών γιατρών, με κατεπείγουσες διαδικασίες, απαιτούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και προγραμματίζουν κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 12 μ., στην πύλη του νοσοκομείου.

Με αφορμή την προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου, καταγγέλλουν ότι με το που κόπασε λίγο η πανδημία άρχισε η ουσιαστική διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ όπως εξηγεί το Σωματείο Εργαζομένων του «Παπανικολάου» «η λειτουργία της κλινικής από τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε αμφιβολία, μένοντας με έναν μόνο ειδικό γιατρό». Σημειώνεται ότι με την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει 2 γιατροί, είτε σε σύνταξη είτε για άλλη θέση, ενώ αναμένεται άμεσα να φύγουν άλλοι 3 λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει μόνο ένας μόνιμος γιατρός, και «όλα αυτά σε γνώση της διοίκησης και όλων των αρμοδίων, που δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για να καλυφθούν οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις», σημειώνει το Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ