Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Υποβάθμιση υπηρεσιών και τσάκισμα των εργαζομένων από την επιχειρηματική δράση

Ενδεικτικό το παράδειγμα του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Τη «συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των όρων της σύμβασης με το νοσοκομείο από την εργολαβική εταιρεία 3G FACILITIES - SERVICES AΕ, που έχει αναλάβει τη σίτιση στο νοσοκομείο» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, σημειώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση και τα απαράδεκτα χαμηλά μεροκάματα που πληρώθηκαν για τον Απρίλη οι εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, προσθέτει το Σωματείο, συνεχίζονται η συστηματική καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και η παραβίαση βασικών όρων της σύμβασης με το νοσοκομείο, καθώς η εταιρεία εξακολουθεί να μην καλύπτει τις καθημερινές βάρδιες με τον αριθμό εργαζομένων που προβλέπεται στη σύμβαση.

Ενδεικτικά, στα πρακτικά της 19ης και της 22ης Συνεδρίασης του ΔΣ του Νοσοκομείου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία στην προσπάθειά της να καλύψει τον αριθμό εργαζομένων, στα προγράμματα ΔΕ Μαγείρων, ΥΕ Τραπεζοκόμων, ανακαλεί ρεπό εργαζομένων με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μην απασχολούνται σε πενθήμερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα με 2 ρεπό εβδομαδιαίως, αλλά να απασχολούνται σε πολλές συνεχόμενες βάρδιες, γεγονός που προκαλεί την εργασιακή τους καταπόνηση». Επίσης, η εταιρεία «προκειμένου να διαθέτει καθημερινά στην ειδικότητα ΥΕ Τραπεζοκόμων τον αριθμό εργαζομένων ως οφείλει από τη σύμβαση, ανακαλεί επανειλημμένα εβδομαδιαία ρεπό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να εργάζονται με ένα ρεπό εβδομαδιαίως και όχι σε πενθήμερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπως ορίζεται στη σύμβαση». Εντοπίζεται ακόμα ότι δημιουργούνται προβλήματα καθημερινά στην εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής, λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από την εταιρία.

«Το παράδειγμα του "Θριάσιου" επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, με ανάθεση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρείες, οδηγεί μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και στην παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και των υπόλοιπων εργαζομένων των νοσοκομείων», επισημαίνει το Σωματείο και απαιτεί: Να ανακληθεί η ανάθεση της σίτισης σε εργολαβική εταιρεία, να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το «Θριάσιο» με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, να ακυρωθεί η ανάθεση της καθαριότητας και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

ΓΝ Καρδίτσας: Σε ιδιωτικές εταιρείες και οι υπηρεσίες γνωμάτευσης αξονικών τομογραφιών

Η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία δεν αφήνει απέξω ούτε τις υπηρεσίες γνωμάτευσης των αξονικών τομογραφιών, όπως συμβαίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα». Η Ενωση θυμίζει ότι «εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας και εντατικοποίησης των γιατρών στο ΓΝΚ, που είχαν σαν αποτέλεσμα την παραίτηση 3 ακτινολόγων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το Τμήμα να λειτουργεί με 2 μόνο ακτινολόγους εδώ και 5 μήνες, φτάνοντας στα πρόθυρα κατάρρευσης ολόκληρου του νοσοκομείου. Προφανώς η κατάσταση με τις ελλείψεις σε ακτινολόγους αφορά όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, γιατί αλλιώς θα επιλεγόταν η εξ αποστάσεως γνωμάτευση από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αφού δεν μπορεί να υπάρξει λόγος απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτες πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εντός του δημόσιου συστήματος».

Την ίδια ώρα, καταγγέλλει, «ακόμα και με αυτήν την εξέλιξη, η διενέργεια των αξονικών τομογραφιών δεν απαλλάσσει τους εφημερεύοντες γιατρούς από την ευθύνη των περιστατικών, αφού θα γίνεται με ευθύνη του εφημερεύοντα ακτινολόγου, ακυρώνοντας τον λόγο της ανάθεσης. Δεν ελαφρύνεται ο φόρτος εργασίας των 2 μόνιμων ακτινολόγων, που πάλι θα καλούνται να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα (το νοσοκομείο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο), με τις μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες από έκτακτες να γίνονται μόνιμες, αλλά πάντα ανεπαρκείς».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Καρδίτσας επισημαίνει ακόμα πως «δεν μας πείθουν ότι "ο ιδιωτικός τομέας είναι ο σωτήρας της Υγείας", αφού η πολιτική τους οδηγεί προμελετημένα στην ολοένα και μεγαλύτερη παραχώρηση της Υγείας σε μεγαλοκλινικάρχες, μεγάλες διαγνωστικές εταιρείες και αλυσίδες» και απαιτεί: Να προκηρυχθούν οι 3 κενές θέσεις ακτινολόγων στο ΓΝΚ και να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες. Να υπάρξει ξεκάθαρη κάλυψη της ευθύνης για τη διενέργεια των αξονικών τομογραφιών, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στον αξονικό. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς λίστες αναμονής και καθυστερήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακτωλός κονδυλίων στους ιδιώτες, νέοι «κόφτες» για τους ασθενείς (2024-06-19 00:00:00.0)
Εφημερίες χωρίς αξονικό τομογράφο στο ΓΝ Ρίου! (2023-09-14 00:00:00.0)
Τους 5 μήνες φτάνει η καθυστέρηση σε βιοψίες λόγω έλλειψης προσωπικού (2023-05-19 00:00:00.0)
Σε κατάρρευση νευραλγικά τμήματα, όλο και μεγαλώνουν οι αναμονές των ασθενών (2023-03-22 00:00:00.0)
Κίνδυνος αναστολής του Ακτινολογικού Τμήματος (2020-08-13 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την ασυδοσία σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων (2018-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ