Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Σε κατάρρευση νευραλγικά τμήματα, όλο και μεγαλώνουν οι αναμονές των ασθενών

Δραματικές οι επιπτώσεις από τον «εκτροχιασμό» του Αναισθησιολογικού και του Ακτινολογικού λόγω έλλειψης προσωπικού

Στο επίκεντρο της δράσης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που έρχονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο με τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Αναισθησιολογικό Τμήμα και το Ακτινολογικό.

Χτες, στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου και αίτημα την κάλυψη των αναγκών με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, αποφασίστηκε η στήριξη της σημερινής κινητοποίησης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, στις 11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι δύο κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου, το Αναισθησιολογικό και το Ακτινολογικό, βρίσκονται σε κατάρρευση με δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς που καταδικάζονται σε τεράστιες αναμονές, έναν ωμό εκβιασμό με κρατική «σφραγίδα» για να στέλνονται τελικά στον ιδιωτικό τομέα.

Και τα δύο τμήματα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οδηγήθηκαν σε επικίνδυνη συρρίκνωση, εξαιτίας της άρνησης διοίκησης και υπουργείου να σχεδιάσουν έγκαιρα την κάλυψη των κενών θέσεων.

Ετσι, μέχρι το τέλος του 2022 το νοσοκομείο είχε 12 αναισθησιολόγους, αριθμός οριακός, αν σκεφτεί κανείς ότι οι οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων είναι 26, με βάση τον οργανισμό λειτουργίας που κι αυτός είναι ξεπερασμένος. Τώρα απέμειναν 8 εργαζόμενοι, καθώς συνταξιοδοτήθηκε η διευθύντρια του τμήματος και άλλοι τρεις γιατροί μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Ετσι, το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», με 13 χειρουργικές κλινικές, ανάμεσά τους και δύο που εξυπηρετούν κατ' αποκλειστικότητα όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Κλινική Εγκαυμάτων και τη Γναθοχειρουργική, και εφημερεύουν καθημερινά, έχει οδηγηθεί σε λειτουργικό αδιέξοδο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν περιοριστεί και αντίστοιχα ο χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εκτός προγράμματος η Καρδιοθωρακοχειρουργική

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε εκτός προγράμματος εφημεριών η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική, με τα επείγοντα περιστατικά να οδηγούνται πλέον στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου», ενώ πηγαίνει δύο φορές τη βδομάδα μια ιδιώτης γιατρός. Σημειωτέον, η Καρδιοθωρακοχειρουργική εξυπηρετούσε τριπλάσιο αριθμό περιστατικών από τα άλλα δύο νοσοκομεία.

Το νοσοκομείο είχε μείνει με μόνο μία καρδιοαναισθησιολόγο, η οποία επί τουλάχιστον 2,5 μήνες έκανε 20 και πλέον εφημερίες τον μήνα. Μόνο τον προηγούμενο μήνα είχε δουλέψει 360 ώρες, και όπως είναι φυσικό τελικά αναγκάστηκε να πάρει αναρρωτική άδεια λόγω εξάντλησης, όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί της.

Οι άλλοι 7 αναισθησιολόγοι, στα γενικά χειρουργεία, εργάζονται και αυτοί με απάνθρωπα ωράρια, με τουλάχιστον 10 εφημερίες τον μήνα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Και εδώ η διοίκηση έφερε μια ιδιώτη γιατρό να κάνει 4 πρωινές βάρδιες τον μήνα.

Τα χειρουργεία βρίσκονται σε τρία σημεία στο συγκρότημα κτιρίων του νοσοκομείου, οπότε χρειάζεται να εφημερεύουν τρεις αναισθησιολόγοι.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η Νευροχειρουργική κλινική που μέχρι λίγο καιρό πριν είχε καθημερινά χειρουργεία (5 αίθουσες τη βδομάδα) και σήμερα έχει μόνο μία αίθουσα χειρουργείου τη βδομάδα, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής των ασθενών να είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και με την Ορθοπαιδική κλινική, που έφτασε να χειρουργεί μόνο κατάγματα και να μην μπορεί να δεχθεί άλλα περιστατικά.

Βέβαια, μπορεί να μειώθηκαν οι χειρουργικές αίθουσες, δεν μειώθηκαν όμως τα περιστατικά. Ετσι οι αναισθησιολόγοι χρειάζεται να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά πολλές φορές εκτός ωραρίου. Ενδεικτικά, σε 15 μέρες μπήκαν εκτός ωραρίου 96 επείγοντα. Ετσι, πάντα μένουν να εργάζονται πέραν του πρωινού ωραρίου τους, μέχρι τις 5 και τις 6 το απόγευμα.

«Μιλάμε για συνθήκες εξάντλησης και τα λάθη είναι πολύ εύκολο να συμβούν. Το ρεπό άγνωστη λέξη. Πόσες εργατοώρες απλήρωτες... Οι εφημερίες απλήρωτες από τον Δεκέμβρη», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ιωάννα Δημητροπούλου, επιμελήτρια Β' Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου. Μας μιλά επίσης για την υπεράνθρωπη προσπάθεια και των 12 ειδικευόμενων, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Ζούνε, κοιμούνται με μια τσάντα επειγόντων στο πλάι τους, και τρέχουν σε όποια κλινική παραστεί ανάγκη».

Σχολιάζει επίσης ότι είναι γνωστές οι ελλείψεις στη διοίκηση του νοσοκομείου και την ΥΠΕ και δεν αντιμετωπίστηκαν. Αντίθετα, επέλεξαν να ανοίξουν τις πύλες για την είσοδο των ιδιωτών στα νοσοκομεία. Και σημείωσε: «Θα πρέπει να έρθουν αναισθησιολόγοι "χτες". Η λύση δεν είναι να έρθουν ιδιώτες να κάνουν πρωινά. Δεν είναι καν ημίμετρο. Προσλήψεις χρειάζονται με αξιοπρεπείς αμοιβές».

Τέρμα και οι στεφανιογραφίες

Η δραματική κατάσταση στο Ακτινολογικό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού οδήγησε στην ανακοίνωση ότι πλέον δεν θα διενεργούνται αξονικές στεφανιογραφίες. Ενα τμήμα που εξυπηρετεί επεμβατικά αγγειοχειρουργικά περιστατικά, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, κ.λπ.

Στο Ακτινολογικό, σήμερα εργάζονται 10 ειδικοί ακτινολόγοι, 5 λιγότεροι από όσοι προβλέπεται. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, προκηρύχθηκε μια θέση, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι μέσα στο 2023 θα συνταξιοδοτηθούν 3. Δηλαδή, στο τέλος του χρόνου θα κλείσουν με ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις.

Ακόμη πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα με τους τεχνολόγους, που έχει οδηγήσει σε καθημερινό παροπλισμό τον έναν από τους δύο αξονικούς τομογράφους του νοσοκομείου.

Στον αξονικό, για να βγαίνουν οι βάρδιες έπρεπε να είναι 12 τεχνολόγοι και τώρα μαζί με τους επικουρικούς είναι μόλις 6. Τρεις μόνιμοι στους οποίους χρωστάνε 250 ρεπό και 3 επικουρικοί. Στο απλό ακτινολογικό εργάζονται τρεις μόνιμοι τεχνολόγοι στους οποίους χρωστάνε 80 ρεπό και την άδεια του 2022 και 10 επικουρικοί. Και τώρα αποφασίστηκε να μετακινηθούν δύο τεχνολόγοι από το απλό ακτινολογικό στον αξονικό τομογράφο.

«Είναι εξουθενωμένοι, γιατροί και τεχνολόγοι», μας λέει ο Λουκάς Δαγδηλέλης, διευθυντής ακτινολόγος, προσθέτοντας ότι η έλλειψη ειδικών γιατρών έχει αποτέλεσμα να καθυστερούν οι γνωματεύσεις 2 και 3 μέρες για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και για τους εξωτερικούς ακόμη περισσότερες μέρες.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο!

«Δεν δικαιούται κανείς να λέει πως δεν ήξερε!», σημειώνει σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που όπως και στο έγκλημα στα Τέμπη ψάχνει εξιλαστήρια θύματα, τονίζει ότι «"σταθμάρχες" της Υγείας δεν θα γίνουμε!». Επισημαίνει ότι τα παραδείγματα των τραγικών ελλείψεων στο «Παπανικολάου» «είναι άλλη μια περίπτωση στο συνεχιζόμενο έγκλημα που συντελείται στις δημόσιες μονάδες Υγείας τα τελευταία χρόνια», ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στα κρατικά νοσοκομεία. Ο συνδικαλιστής υγειονομικός θυμίζει ότι τόσο η Ενωση όσο και τα σωματεία των νοσοκομείων είναι διαρκώς στην πρώτη γραμμή, αναδεικνύοντας αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αλλά και διεκδικώντας μέτρα για την αντιμετώπισή τους, όπως προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση των υποδομών, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«SOS» εκπέμπουν κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (2024-03-08 00:00:00.0)
Κλείνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων! (2024-02-09 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους, κλινικές και τμήματα καταρρέουν (2023-10-06 00:00:00.0)
Εναν χρόνο μετά την πυρκαγιά, παραμένουν τα αποκαΐδια (2023-03-29 00:00:00.0)
Η δωρεάν δημόσια Υγεία αργοπεθαίνει στη Δυτική Μακεδονία (2022-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ