Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Εκτός επιδόματος μητρότητας οι νέες μητέρες εργαζόμενες στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών

Από κινητοποίηση των ρετσινάδων στην Αθήνα
Από κινητοποίηση των ρετσινάδων στην Αθήνα
Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του ΕΦΚΑ που αφήνει εκτός επιδόματος μητρότητας εργαζόμενες που μόλις έχουν γεννήσει και δουλεύουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης του καμένου δάσους της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, απαιτεί το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας.

Την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Σωματείου κατέθεσαν μάλιστα ως Αναφορά στη Βουλή οι Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως τονίζει το Σωματείο, εργαζόμενες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στον 1ο κύκλο με ημερομηνίες πρόσληψης περιόδου τον Αύγουστο του 2022 και είχαν την τύχη να φέρουν στην οικογένειά τους νέα μέλη, έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν όλες εκείνες τις παροχές και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μητρότητα, δηλαδή επίδομα και άδεια λοχείας και κυοφορίας, επίδομα τοκετού, άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών, ειδική 9μηνη άδεια προστασίας μητρότητας.

Ωστόσο, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ απορρίπτεται σε εργαζόμενη του κλάδου η καταβολή του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας + λοχείας) διότι δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες 200 μέρες ασφάλισης τα προηγούμενα δύο έτη (2021 - 2022) και κατ' επέκταση επειδή η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της 9μηνης άδειας ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα να λάβει και τη συγκεκριμένη άδεια».

Το Σωματείο, με αφορμή το γεγονός, θέτει τα εξής ερωτήματα:

«Πώς μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη, που εργαζόταν στη ρετσίνα, θα συγκεντρώσει ένσημα για το 2021 αφού η παραγωγή μας κάηκε και ποτέ δεν μας καταβλήθηκαν τα ένσημα παρά τις διεκδικήσεις μας, παρά μόνο οι οικονομικές αποζημιώσεις;

Πώς μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη θα συγκέντρωνε ένσημα για το 2022 όταν προϋπόθεση για την αίτηση και πρόσληψη στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών ήταν να είσαι άνεργος και να μην απασχοληθείς σε άλλον κλάδο δουλειάς παρά μόνο ως δασεργάτης (...μόνο που δεν μας εγκάλεσαν γιατί οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες δεν εργάστηκαν στις υλοτομίες!);».

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο επισημαίνει ότι είχε έγκαιρα προβλέψει και ενημερώσει για τέτοια προβλήματα, αλλά οι υπεύθυνοι τότε έλεγαν μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν ρυθμίσεις.

«Η πραγματικότητα τους διέψευσε πανηγυρικά για άλλη μια φορά!», αναφέρει, υπογραμμίζοντας απευθυνόμενο στην κυβέρνηση: «Οδηγείτε τις γυναίκες και συναδέλφισσες του πυρόπληκτου κλάδου μας, είτε να μην κάνουν οικογένειες είτε αν κάνουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη δικαιώματα για την ανατροφή των παιδιών τους. Εδώ και τώρα, να αρθούν οι αποκλεισμοί και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις συναδέλφισσες νέες μητέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ