ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η Τουρκία κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις, η κυβέρνηση «λυπάται» για τη ΝΑΤΟική συνοχή

Η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, λέει ο Τσαβούσογλου, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο χάρτης με τις αμφισβητήσεις
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο χάρτης με τις αμφισβητήσεις
Με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα πανιά της η Τουρκία κλιμακώνει την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αμφισβητεί ξανά χτες την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέφερε τα περί «παράνομης στρατιωτικοποίησης» των νησιών, απειλώντας ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» σε αυτά. Για να ...οπτικοποιήσει δε τις τουρκικές αξιώσεις, έδειξε και χάρτη όπου το σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αμφισβητούνται.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία τερματίζει «επίσημα τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας», κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου. Είπε ακόμα ότι θα σταλεί η σχετική επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος, ΑΚΡ, «διερωτήθηκε» αν «είναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα», ενώ ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού MHP (στενού συμμάχου του ΑΚΡ), χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή» τα Δωδεκάνησα, που «έχουν καταληφθεί άδικα», λέγοντας ότι «θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Η επιθυμία της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ χωρίς αίμα και χωρίς τη φωνή των όπλων. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τα Δωδεκάνησα και σίγουρα θα τα δούμε πάλι δικά μας».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αρθρογραφώντας στον «Economist» σημειώνει ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έθεσε προκλήσεις για τη συμβατική σοφία αναφορικά με την έννομη διεθνή τάξη, τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων και την ευρωατλαντική ασφάλεια», αλλά και ότι «οι πιο πρόσφατες εξελίξεις αναζωογόνησαν επίσης το ΝΑΤΟ, αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στην Ιστορία». Προσθέτει δε πως «οι εταίροι μας (...) εσφαλμένα πίστεψαν ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία» και «αγνόησαν τις γεωπολιτικές πραγματικότητες και τις πιθανές απειλές που μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή». Και τονίζει ότι «η νέα κατάσταση που αναδύθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία αποδεικνύει πως οι προσδοκίες και εκκλήσεις της Τουρκίας ήταν ακριβείς. Ορισμένα κράτη - μέλη ξαφνικά εκτίμησαν τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας».

Με φόντο αυτά, όπως και το παζάρι που περιλαμβάνει τις «ενστάσεις» της Αγκυρας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, συζητώντας την υποψηφιότητα των δύο χωρών για το ΝΑΤΟ και - φυσικά - τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση βάζει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Με την τουρκική κυβέρνηση να βάζει πλέον ανοιχτά στο τραπέζι θέμα κυριαρχίας σχεδόν όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς το με την αποστρατιωτικοποίησή τους, η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά να κάνει το μαύρο άσπρο και να παρουσιάζει την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ως δήθεν ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ: «Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή στην παρούσα περίοδο είναι άλλη μια «εστία έντασης», παραπέμποντας στη διασφάλιση της περιβόητης ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, στο όνομα της οποίας βέβαια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έχουν μπει στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού.

Σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου είπε ότι «η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία» και προσπάθησε να παρουσιάσει ως δήθεν ασπίδα προστασίας τους «ισχυρούς συμμάχους» της αστικής τάξης (την «ευρωπαϊκή οικογένεια» και τη «στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ»), αυτούς ακριβώς που καλούν διαρκώς σε «διευθετήσεις» και «διάλογο» για τις «διμερείς διαφορές».

Την αξία όλων αυτών δείχνουν και τα όσα είπε για την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν τη στάση, το θέμα να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη και να υπάρχει στα Συμπεράσματα ρητή αναφορά - το γνωστό ευχολόγιο - με καταδίκη της αχρείαστης, όπως τη χαρακτήρισε, τουρκικής προκλητικότητας.

Νωρίτερα χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς, ο οποίος ανακοίνωσε κατόπιν την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία (βλέπε δίπλα), ενώ στο «μενού» βρέθηκαν και τα Ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, «που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως λένε, ζητώντας τη στήριξη του Βερολίνου.

Ολα αυτά ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Χόφμαν, η οποία κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν».

Δηλώσεις τις οποίες ο Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει, λέγοντας το εξής αμίμητο: «Μερικές φορές αυτές οι ανακοινώσεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών έχουν και έναν διαδικαστικό χαρακτήρα». Είπε ακόμα ότι στον Σολτς ξεκαθάρισε πως δεν νοείται «πολιτική ίσων αποστάσεων» στα ζητήματα αυτά, ότι ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι απόδειξη της απειλής που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία και ότι τάχα ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως το πρόβλημα.

Στο μεταξύ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με φόντο τις γνωστές «τριβές» της Γαλλίας με την τουρκική αστική τάξη σε μια σειρά μέτωπα, έκρινε σκόπιμο να εκφράσει κατανόηση για «την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας» και να πει ότι «κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών - μελών», λέγοντας ότι οι τουρκικές «δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο».

Παράλληλα η κυβέρνηση συνέχισε και χτες το γαϊτανάκι των δηλώσεων για τις «υβριδικές απειλές», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να λέει στον «Real FM» ότι αυτές «είναι μια καινούργια πραγματικότητα, στην οποία κάθε χώρα οφείλει να παίρνει τα μέτρα της για να τις αντιμετωπίσει». Την ίδια ώρα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε παραπέρα ένταση της βαρβαρότητας και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με την «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη» ενίσχυση του φράχτη στον Εβρο, ισχυριζόμενος ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 η ΕΛ.ΑΣ. έχει αντιμετωπίσει «πάνω από 1.600 περιστατικά» τα οποία «αφορούσαν πάνω από 40.000» ξεριζωμένους, που γίνονται «πιόνι» των ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες έγινε η διακλαδική εθνική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Καταιγίς 22» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με σενάρια που αφορούσαν το σύνολο των μορφών πολέμου και περιλάμβαναν ειδικές επιχειρήσεις, ναρκοπόλεμο, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αεροπορικές επιχειρήσεις και αντικείμενα συνεργασίας με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Εγιναν επίσης οι ασκήσεις με αντικείμενα αεράμυνας και «διαχείρισης κρίσεων» «Πολύφημος 22», «Καθαιρέτης 22» και «Ανταίος ΙΙΙ».

Να καταγραφεί και ότι χτες σημειώθηκαν στο Αιγαίο 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία παραβίασαν 24 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αναμένει ...την τοποθέτηση της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς, αλλά και την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά της Γαλλίας σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, παρότι η ΕΕ τηρεί ξεκάθαρη στάση ενθάρρυνσης της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου η Κουμουνδούρου εκφράζει ανησυχία για την «απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης (...) Με τους ισχυρούς συμμάχους που θα μας στήριζαν επειδή τους τα δώσαμε όλα, εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες», όπως λέει, συνεχίζοντας τις «διαμαρτυρίες» για τα «ανταλλάγματα» από την πολιτική της εμπλοκής και κρύβοντας ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι ...εκκωφαντικά παρόντες στην επιχείρηση «διευθετήσεων». Παραπέμποντας δε σε επιτάχυνση των σχετικών προσπαθειών, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο».

Σε άλλη του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αδιανόητο» ότι η είδηση της αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία έγινε γνωστή από τον Γερμανό καγκελάριο, έκανε λόγο για κλιμάκωση της «επικίνδυνης για τα εθνικά μας συμφέροντα» εμπλοκής, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα και να προχωρήσει σε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που θα αποστείλει στην Ουκρανία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ρόλος του σημαιοφόρου στα ευρωατλαντικά σχέδια φέρνει μεγάλους κινδύνους για τον λαό

Σε σχόλιό του για τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και τη στάση των ΝΑΤΟ και ΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ - και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης - διαρρέει σενάρια "υβριδικών απειλών", οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι δήθεν "εγγυητές" της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχουν αναλάβει τον γνωστό ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου", με βάση τις στρατηγικές τους επιδιώξεις, κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, όπως οι απαράδεκτες δηλώσεις και πρακτικές αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι ο ρόλος του "σημαιοφόρου" στα ευρωατλαντικά σχέδια, είτε αυτός αφορά την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία είτε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και το Ιράν είτε αλλά μέτωπα, φέρνει μεγάλους κινδύνους και κοστίζει τελικά πολύ ακριβά για τον ελληνικό λαό».

ΙΡΑΝ
Καλεί την Ελλάδα να συνεργαστεί «χωρίς εντολές από τρίτο μέρος»

Να συνεργαστεί με τις ιρανικές αρχές για την επίλυση της κρίσης με την κατάσχεση των τάνκερ, χωρίς την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, κάλεσε χτες την ελληνική κυβέρνηση ο S. Khatibzadeh, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή ο στρατός των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» δέσμευσε δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο, ως αντίποινα στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «Pegas», με ρωσική σημαία και φορτίο ιρανικό πετρέλαιο, που δεσμεύτηκε κατ' απαίτηση των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το «Reuters», ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως «ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μονομερώς τους κανόνες τους στον κόσμο έφτασε στο τέλος της». Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «τον μεγαλύτερο ταραχοποιό του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πως είναι πιο σημαντικό για αυτήν να λαμβάνει εντολές από ένα τρίτο μέρος... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες».

«Προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τη νομική και δικαστική οδό, χωρίς υπερβολές», κατέληξε, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους και έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ