ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Μπλόκο σε ΝΑΤΟική φάλαγγα από το ΚΚΕ

Σε μπλόκο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε ΝΑΤΟική φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων από την Αγγλία, που επέστρεφαν από ΝΑΤΟική άσκηση στα Βαλκάνια, προχώρησαν χτες μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Με το σύνθημα «Ηγουμενίτσα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» «υποδέχθηκαν» χτες το απόγευμα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ τα οχήματα του ΝΑΤΟ, που έφτασαν στην Ηγουμενίτσα, επιστρέφοντας από τη μεγάλη άσκηση - «πρόβα πολέμου» «Swift Response 2022», που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία ολόκληρο τον Μάη.

Με πανό, το οποίο καλούσε «τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ να πάνε στα σπίτια τους» και συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατέλαβαν συμβολικά την Εγνατία, λίγο πριν από την είσοδο του λιμανιού, και «υποδέχτηκαν» τη ΝΑΤΟική φάλαγγα των 30 περίπου στρατιωτικών οχημάτων.

Στο κενό έπεσε, κάτω από την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία των κομμουνιστών, η απόπειρα των αστυνομικών δυνάμεων που συνόδευε τη φάλαγγα των φονιάδων να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές.

Θυμίζουμε πως στην άσκηση «Swift Response 2022» στη Βόρεια Μακεδονία συμμετείχαν πάνω από 2.000 στρατιώτες της Παγκόσμιας Δύναμης Απόκρισης του Βρετανικού Στρατού (GlobalResponse Force), ενώ μαζί τους συνεκπαιδεύτηκαν άλλοι 1.000, από 8 χώρες του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της 16ης Air Assault Brigade Combat Team.

Επίσκεψη στο φυλάκιο της νήσου Παναγιάς

Διήμερη περιοδεία σε Χίο, Οινούσσες και Παναγιά πραγματοποιεί ο αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Παπαναστάση επισκέφτηκε το φυλάκιο στη νήσο Παναγιά. Η επίσκεψη αυτή, μεγάλης συμβολικής αξίας, επιβεβαιώνει το σταθερό ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν, σε δύσκολες συνθήκες, σε ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Ορέστης Παπαγιάννης, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ο Αρης Μιχαλάκης και ο Γιάννης Ζωφός από την Κομματική Οργάνωση Χίου, ο Γιώργος Αμπατζής, περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΕ Χίου, και ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος Χίου.

Την αντιπροσωπεία μετέφερε από το λιμάνι της Χίου στο φυλάκιο της Παναγιάς πλωτό σκάφος του Λιμενικού.

Εκ μέρους της 96 ΑΔΤΕ υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο διοικητής, ταξίαρχος Εμμανουήλ Χατζής.

Επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή σε μια στιγμή ανάπαυλας για τους στρατευμένους και το μόνιμο προσωπικό. Από την πλευρά του το κλιμάκιο του Κόμματος δώρισε βιβλία για το φυλάκιο και πρόσφερε τοπικά εδέσματα της Χίου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε σύντομη ενημέρωση από τον διοικητή και τον αρχιφύλακα του φυλακίου για την περιοχή ευθύνης τους αλλά και για την αποστολή τους.

Στη συνέχεια ο Ν. Παπαναστάσης συνομίλησε με το μόνιμο προσωπικό και τους φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους.

Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις με την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, την οποία οι στρατευμένοι και το μόνιμο προσωπικό βιώνουν «από πρώτο χέρι» στην περιοχή.

Τόνισε μεταξύ άλλων τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ο οποίος επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με τη συμμετοχή του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ «USS Arlington» στην άσκηση «Efes» της Τουρκίας, με σενάριο την κατάληψη νήσου.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός και εκτός υπηρεσίας. Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε πως το ΚΚΕ διεκδικεί τη λύση τους μέσα από παρεμβάσεις και μέσω του κοινοβουλίου, με εκατοντάδες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει, ενώ ευχήθηκε στους στρατευμένους καλή δύναμη και κουράγια στη θητεία τους με το κεφάλι ψηλά.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης συνεχίστηκε χτες στις Οινούσσες, όπου το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο του νησιού Γ. Δανιήλ, τον διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πλοιάρχων Οινουσσών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του αγροτικού ιατρείου του νησιού, ενώ το απόγευμα ο Ν. Παπαναστάσης μίλησε στο κοινοτικό κατάστημα Λαγκάδας με θέμα «Πόλεμος, ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια. Υπάρχει διέξοδος από αυτή τη βαρβαρότητα;» (αναλυτικότερο ρεπορτάζ σε επόμενα φύλλα). Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον λιμενάρχη Χίου, τους διευθυντές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής και με Ενώσεις Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών.

Δεν θέλω να συμμετάσχω στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Πριν από 4 μέρες διαβάσαμε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία νέα όπλα και συγκεκριμένα αναφέρουν για βλήματα πυροβολικού. Σαν φαντάρος που υπηρετώ τη θητεία μου αυτό το διάστημα, εναντιώνομαι και σε αυτήν τη νέα απόφαση για συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση που μας βάζει σε νέους κινδύνους για αντίποινα από τη Ρωσία. Ολα τα όπλα, τα πυρομαχικά, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αξιοποιούνται για την άμυνα της χώρας και την εκπαίδευση των Ελλήνων στρατιωτών και να μη γίνονται μπαρούτι στις φονικές τους μηχανές εναντίον των λαών.

Απαιτώ να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο πριν να είναι αργά. Να ξεκουμπιστούν από την Ελλάδα μαζί με τις βάσεις τους οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αφού αποδεδειγμένα αποτελούν μαγνήτη νέων, μεγαλύτερων κινδύνων, όπως φάνηκε μέχρι και από την αιχμαλωσία 14 Ελλήνων ναυτεργατών στον Περσικό Κόλπο από το Ιράν.

Να μη στείλουμε ούτε ένα ακόμα όπλο ή πυρομαχικά.

Να ακυρώσουν όποιο σχέδιο έχουν για αποστολή Ελλήνων φαντάρων ή στελεχών στον πόλεμο, κανένας να μη χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα! Ο όρκος που δώσαμε οι φαντάροι είναι να υπηρετούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!

Ως στρατιώτης που υπηρετώ τη θητεία μου, δεν θέλω να συμμετάσχω ούτε εγώ ούτε η μονάδα μου αλλά ούτε και κανένα στέλεχος σε πολεμικές αποστολές στην Ουκρανία.

Γιώργος Παπαχαραλάμπους, στρατιώτης από στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνεχίζει τη ΝΑΤΟικής κοπής περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια

Το Σαράγεβο επισκέφτηκε χτες ο Ν. Δένδιας συνεχίζοντας την περιοδεία του στα Δ. Βαλκάνια, καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό την ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με βασικό στόχο την ενσωμάτωσή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είχε διαδοχικές συναντήσεις με μια σειρά παράγοντες, όπως την ομόλογό του, Bisera Turkovic, ενώ στις δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύεται» για τη σταθερότητα και ασφάλεια της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, την ώρα που εκφράζονται ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον του μορφώματος.

Ο Ν. Δένδιας επέμεινε άλλωστε ότι «η λύση στα προβλήματα της χώρας, οποιασδήποτε χώρας, πρέπει να έρθει από μέσα, όχι από έξω», και κάλεσε «να είμαστε πάντα εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί τρίτοι παράγοντες επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή και, δυστυχώς, στόχος τους είναι η αποσταθεροποίηση της περιοχής μας. Ολοι οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές διαβρωτικές επιρροές και να τηρήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», συμπλήρωσε. Επέμεινε, άλλωστε, για την ευρωενωσιακή ενσωμάτωση σύσσωμων των Δυτικών Βαλκαίων, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Εξάλλου, προηγουμένως, μιλώντας στο «newbomb.gr» είπε ότι «για την ΕΕ, η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων είναι, πέρα από όλα τα άλλα, μία γεωπολιτική αναγκαιότητα. Διότι είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα "κενό" στον χάρτη της Ευρώπης, που θα επιχειρήσουν να καλύψουν αναθεωρητικές δυνάμεις με ηγεμονικές φιλοδοξίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα».

Διεκδικώντας, εξάλλου, η ντόπια αστική τάξη αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, ο Δένδιας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει την βαλκανική της παρουσία ως "καταδίκη". Την αντιμετωπίζει ως ιστορική αποστολή», καθώς ως «το παλαιότερο κράτος - μέλος της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων» έχει την «ιστορική ευθύνη να στρέψουμε την περιοχή προς την ΕΕ αλλά και την ΕΕ προς την περιοχή».

Συλλυπητήρια

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Ιωάννα Καψάσκη, στέλεχος του Κόμματος, για την απώλεια του πατέρα της, Διονύση, που «έφυγε» χτες από τη ζωή μετά από πολύχρονη μάχη.

Εκλογές τον Σεπτέμβρη «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Γραμματείας.

Οπως εκτίμησε, οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και ως εκ τούτου ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλη.

«Ζήτησα να συνεδριάσει άμεσα η νέα Πολιτική Γραμματεία, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να αναδιατάξουμε άμεσα το κόμμα και να προχωρήσουμε σε χρεώσεις καθηκόντων. Πρέπει να βάλουμε άμεσα μπροστά την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος», ανέφερε στην εισήγησή του, προσθέτοντας πως «η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει τη θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς τον Σεπτέμβρη, για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια». Με το «κοινό πρόγραμμα» των αστικών κομμάτων να είναι δεδομένο και με τις αναταράξεις στην καπιταλιστική οικονομία μπροστά, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε για τη ΔΕΘ την ανακοίνωση ενός «ρεαλιστικού και ριζοσπαστικού κυβερνητικού προγράμματος», με τον γνωστό «ρεαλισμό» που υπαγορεύουν οι στόχοι του κεφαλαίου και τον «ριζοσπαστισμό» στα λόγια για την υποταγή του λαού στα προτάγματα αυτά.

Στη συνεδρίαση πρότεινε τη συγκρότηση Εκτελεστικού Γραφείου στο οποίο, εκτός από την Ρ. Σβίγκου, τον Γ. Βασιλειάδη και τη Ολ. Γεροβασίλη, θα συμμετέχουν ακόμα οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ε. Αχτσιόγλου και Ρ. Δούρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ