ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο!

Μαχητική κινητοποίηση χτες στο κέντρο της Αθήνας. Μαζικές διαδηλώσεις επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Αθήνα
Αθήνα
«Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή. Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Εξω η αστυνομία από όλες τις σχολές - Η καταστολή δεν θα περάσει»! Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες φοιτητές από πολλούς Συλλόγους της Αττικής που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο σύνολο των κυβερνητικών σχεδίων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η Αστυνομία, δώστε λεφτά - καθηγητές - βιβλία», «οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», διατράνωναν με τα συνθήματά τους. «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δεν θα γίνουμε παιδαγωγοί "λίγο απ' όλα"», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των Συλλόγων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, «Οχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, όχι στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων Τμημάτων», δήλωνε, μεταξύ άλλων, το πανό του Συλλόγου της Φιλοσοφικής, ενώ το πανό του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών διαμήνυε: «Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες - Αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας».

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πεσματζόγλου και Σταδίου πορεύτηκαν έως τη Βουλή, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα, προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες για τις σπουδές και τα δικαιώματά τους, κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε «παραμάγαζα» των επιχειρήσεων. Κάνοντας ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη.

Στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα
Αθήνα
Χτες το απόγευμα, μαχητική κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη από φοιτητικούς συλλόγους, εργαζόμενους και διδάσκοντες του ΑΠΘ ενάντια στην ένταση της καταστολής, τον νέο νόμο πλαίσιο της κυβέρνησης και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα, έγιναν ομιλίες από τον Γιώργο Θεοδωρίδη, πρόεδρο του ΦΣ Μαθηματικού, τον Κώστα Πυρπασόπουλο, πρόεδρο του ΦΣ Φυσικού, τον Γιάννη Κουρμούλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων και τον Διονύση Κωφό, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, καταγγέλθηκε, μεταξύ άλλων, το κρεσέντο αυταρχισμού της κυβέρνησης, με τραυματισμούς και συλλήψεις φοιτητών, ρίψεις χημικών στη βιβλιοθήκη και στις σχολές και τη μόνιμη εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ.

Στη συνέχεια, έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, με εργαζόμενους και διδάσκοντες του ΑΠΘ να τίθενται στην κεφαλή και τα συνθήματα να πέφτουν «βροχή»: «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω από τις σχολές μας η αστυνομία» και «νέος νόμος πλαίσιο στη Βουλή και το ΑΠΘ στην καταστολή». Η πορεία έκανε μια στάση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι διαδηλωτές κρατώντας πυρσούς και φωνάζοντας συνθήματα, ξεκαθάρισαν ότι με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν την κατάθεση του νόμου - πλαίσιο. Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε στο ΑΠΘ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η αύρα. Εκεί, εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων και του ΕΣΔΕΠ απαίτησαν την άμεση αποχώρηση της αστυνομίας από το ίδρυμα, καθώς, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, δεν έχουμε ανάγκη από ΜΑΤ και αύρες, από χημικά στις βιβλιοθήκες και τις σχολές μας, αλλά από χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών. Η πορεία κατέληξε στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Στην Πάτρα

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Την αντίθεσή τους στον νέο νόμο - πλαίσιο και τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας εξέφρασαν με συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης και φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας. Στη μαχητική κινητοποίηση που ξεκίνησε απ' την πλατεία Γεωργίου, συμμετείχαν οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών ΗΥ, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Επιστήμης Υλικών, Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και οι Σύλλογοι Σχολής Μηχανικών, ΣΕΑΠΥ και ΣΔΕΤΤ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μετά την πορεία οι εκπρόσωποι των Συλλόγων προχώρησαν σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καταλήγοντας σε κοινό πλαίσιο για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Στα Γιάννενα

Μαζικό και με παλμό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής, ΠΤΔΕ, Ιατρικής, ΒΕΤ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εστιών Δουρούτης. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους μπροστά στις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές και προχωρούν σε συντονισμό σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο θεατράκι Σκάλας, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στην Κρήτη

Δυνατά ακούστηκαν τα αιτήματα των φοιτητών και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, με αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικού, Μαθηματικού, ΤΕΤΥ, Χημικού, CSD, ΣΕΥ, Ιατρικής και Βιολογίας, στο Ρέθυμνο των Συλλόγων ΠΤΔΕ, Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας και στα Χανιά του Ενιαίου Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και του ΕΛΜΕΠΑ Χανίων. Σε όλη την Κρήτη ακούστηκαν τα συνθήματα «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, οι φοιτητές ζητούν μόρφωση και υγεία», «έξω τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές».

Πάτρα
Πάτρα
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ανοίγουμε "νέους ορίζοντες" με την πάλη μας»

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας προς τους φοιτητές, σχετικά με τον νόμο - πλαίσιο και την ένταση της καταστολής

«Θέλουμε αναβαθμισμένες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία! Οχι στον νέο νόμο - πλαίσιο και το πανεπιστήμιο - επιχείρηση! Η καταστολή δεν θα περάσει!», δηλώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το σχέδιο έντασης της καταστολής.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ απευθύνεται στους φοιτητές και φοιτήτριες τονίζοντας: «Κοιτάμε μπροστά! Ανοίγουμε "νέους ορίζοντες" με την πάλη μας για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Οπως αναφέρει, «στις 400 σελίδες του νόμου δεν υπάρχει καμία λύση στα μεγάλα φοιτητικά προβλήματα! Νοιάζονται τόσο για τη γνώμη των φοιτητών που ψηφίζουν (και αυτό) το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική!». Σημειώνει πως «εκτός ύλης» είναι ξανά τα αιτήματα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το ΜΑΣ τονίζει πως «δεν θα περάσουν:

-- Η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς! Πτυχία με σκόρπιες και ασύνδετες γνώσεις, χωρίς καμία επαγγελματική αναγνώριση. Προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν απλά "προσόντα" και όχι επαγγελματικά δικαιώματα. Φοιτητές που εισέρχονται στο ίδιο Τμήμα και αποφοιτούν με διαφορετικό τίτλο σπουδών! Διπλώματα "fast-food" ενός έτους που θα οδηγούν σε "πτυχία δευτερεύουσας κατεύθυνσης". Επαναφορά των ΤΕΙ με διάρκεια 7 εξαμήνων και περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Φτιάχνουν μια μεγάλη αγορά τίτλων σπουδών όπου ο καθένας θα αγοράζει όσα αντέχει η τσέπη του.

-- Η κατάργηση Τμημάτων και μετατροπή άλλων σε ΤΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες. Οποιο ίδρυμα "δεν τα φέρνει" στην πιάτσα της αγοράς, θα βρίσκει πόρους μόνο του, θα κλείνει, θα συγχωνεύεται.

-- Η εκτίναξη του κόστους σπουδών ενώ οι οικογένειές μας ματώνουν από την ακρίβεια. Καταργούν τα δωρεάν έντυπα συγγράμματα. Βάζουν νοίκια στις εστίες. Αυξάνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

-- Η αυτόματη αναγνώριση και εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.

-- Η διοίκηση του πανεπιστημίου με όρους ΑΕ. Με συμβούλιο διοίκησης όπου θα συμμετέχουν και στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή - manager που θα περικόπτει τις παροχές και θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες, θα ενισχύει την επιχειρηματική δράση του πανεπιστημίου.

-- Η ωμή κρατική παρέμβαση και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, λίγες μέρες μετά την ήττα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. Δημιουργούν "συμβούλια φοιτητών" - παραμάγαζα της κυβέρνησης και των διοικήσεων, που θα επικυρώνουν την πολιτική του "Πανεπιστημίου ΑΕ". Οι φοιτητές εκλέξαμε τους εκπροσώπους μας στις φοιτητικές εκλογές! Αυτοί δεσμεύονται και λογοδοτούν στους φοιτητές και όχι στα υπουργεία. Θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων σε διαγωνισμό δημοφιλίας και πελατειακών σχέσεων από "φοιτητο-παράγοντες" με τα ενιαία ψηφοδέλτια».

«Αυτό το πανεπιστήμιο, της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας, χρειάζεται την κρατική καταστολή για να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, καταγγέλλοντας το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. «Η απόφαση της ΝΔ να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία τον Ιούνη στις σχολές οξύνει την καταστολή, δεν προκαλεί καμία "ασφάλεια" αλλά μεγαλύτερη ανασφάλεια στους φοιτητές, τορπιλίζει την εξεταστική! Δεν θα περάσει! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα πατήσει στις σχολές μας!», σημειώνει το ΜΑΣ το οποίο καλεί όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις των συλλόγων. «Μαζί με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές μας να αποτρέψουμε την ψήφιση του νόμου - τερατουργήματος, να περιφρουρήσουμε τα πανεπιστήμια από την αστυνομία, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση!», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ξεκινούν σήμερα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας ανοίγει σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, για τους οποίους οι εξετάσεις ξεκίνησαν χτες με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, εξετάζονται αύριο Σάββατο στα Μαθηματικά (Αλγεβρα) και οι εξετάσεις τους συνεχίζονται μέχρι τις 17 Ιούνη με μαθήματα ειδικότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ