ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ούτε λεπτό χαμένο στη μάχη για την επιτυχία της

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες από τα Συνδικάτα. Στις 18 και 19 Ιούνη, στην Αθήνα, ο μεγάλος αγωνιστικός σταθμός

Περιοδείες σε εργοτάξια στην Κοζάνη
Περιοδείες σε εργοτάξια στην Κοζάνη
Δεκαπέντε μέρες μένουν ακόμα για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ και τα εργατικά συνδικάτα ρίχνονται στη μάχη για να μη χαθεί λεπτό από την προετοιμασία της, για να αποτελέσει έναυσμα κλιμάκωσης της πάλης, ενιαίας αγωνιστικής απάντησης από την εργατική τάξη στην επίθεση που δέχεται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Η Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιούνη στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» στη Δραπετσώνα, με κεντρικό σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!», και για την επιτυχία της συνδικάτα και συνδικαλιστές πραγματοποιούν μαζικό άνοιγμα, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να συζητηθούν οι στόχοι της Σύσκεψης και ο κομβικός ρόλος που μπορεί να παίξει στις μάχες του επόμενου διαστήματος σε χώρους δουλειάς, κλάδους και τόπους όπου ζει και δουλεύει η εργατική τάξη.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη Σύσκεψη συνεδρίασε προχτές και το Γενικό Συμβούλιο (Κεντρική Διοίκηση και Διοικήσεις Παραρτημάτων) του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή στη Σύσκεψη. Ολες οι τοποθετήσεις μετέφεραν πείρα από τη δράση που αναπτύσσεται. Από τα ναυπηγεία του Σπανόπουλου για την υπογραφή ΣΣΕ, την προσπάθεια για νέα ΣΣΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ακρίβειας, τη δράση στα εργοστάσια του ομίλου Στασινόπουλου, την παρέμβαση σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Λαυρίου, στην «Bic». Ηρθε ακόμα πείρα από τις συσκέψεις με μετανάστες εργάτες του κλάδου. Η συζήτηση ανάδειξε την ανάγκη μεταφοράς αυτής της πείρας στη Σύσκεψη αλλά και συντονισμού της δράσης με τα υπόλοιπα Σωματεία - Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Ακόμα, ορίστηκε η αντιπροσωπεία και αποφασίστηκε πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και συσκέψεων για την αντιπροσώπευση από περισσότερους χώρους του κλάδου στην πανελλαδική σύσκεψη.

«Παρών» από τους εργαζόμενους της «Νηματουργίας Βαρβαρέσος»

Σύσκεψη στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος»
Σύσκεψη στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος»
Αντίστοιχα, σύσκεψη με τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη οργανώθηκε από το Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση, ένα Σωματείο που εδώ και μήνες δίνει μεγάλη μάχη ενάντια στην απληρωσιά και στην εργοδοτική επίθεση, ενώ είχε καθοριστική συμβολή στο συντονισμό της πάλης, μαζί με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, των «Πετρελαίων Καβάλας» και των «Λιπασμάτων».

Μέσα από τη συζήτηση επικυρώθηκε η απόφαση του ΔΣ για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ με αντιπροσωπεία που θα μεταφέρει την πολύτιμη πείρα από τον μακροχρόνιο αγώνα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η κοροϊδία των δικαστηρίων που αποφάσισαν την προστασία της εργοδοσίας από τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 8 μηνών. Και, φυσικά, η ανάγκη, ο αγώνας των εργαζομένων της επιχείρησης να δυναμώσει και να κλιμακωθεί, σε συντονισμό με εργαζόμενους άλλων κλάδων καθώς και με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και χτυπά τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Περιοδείες σε εργοτάξια και άλλες πρωτοβουλίες σωματείων

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς και εργοτάξια στην Κοζάνη πραγματοποίησε αυτές τις μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Επίσης, εργατικά σωματεία της Καβάλας, οργανώνουν σήμερα Παρασκευή γλέντι για την οικονομική ενίσχυση της συμμετοχής των σωματείων στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Το γλέντι θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μ.μ. στο Στέκι των Σωματείων (Αρ. Στάνη 1).

Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Νομού Αττικής μπροστά στη Σύσκεψη διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως. Θα συζητηθεί η πείρα από τη δράση του σωματείου και πώς θα οργανωθεί καλύτερα η συνέχιση του αγώνα. Στην εκδήλωση θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση μας όλη αυτήν την περίοδο, μουσικό πρόγραμμα από μέλη του σωματείου και λαχνοί για τη μεγάλη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ.

Περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες δράσεις

Σήμερα κι αύριο έχουν οριστεί οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Σήμερα Παρασκευή στο ΚΔΑ Λένορμαν ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, στη «Νάνο Φως», στη «Γιου Νάβαλ», στον «Μπουτάρη», στο «Hondos» Πειραιά και στον εμπορικό δρόμο στη Σωτήρος στον Πειραιά, στο «Dust 'n' Cream» Κ. Μακεδονίας, στη «ΔΕΛΤΑ», στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», στη «Μύθος», σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα επισιτιστικά καταστήματα της Πολίχνης. Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση θα γίνουν στο εργοτάξιο της «Ballian» στη λεωφόρου Συγγρού. Περιοδεία στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, εξόρμηση στα επισιτιστικά καταστήματα στα Χανιά.

Το Σάββατο 4 Ιούνη στο νοσοκομείο «Ρέα», στις οικοδομές στην ανατολική και παραλιακή πλευρά του Ρεθύμνου, σε οικοδομές και μεγάλα εργοτάξια στα Χανιά.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απεργία στις 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Αποφασίστηκε και η συμμετοχή στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία της Αττικής δυναμώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πήρε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Ενώ στην Εστίαση, όπως αποφασίστηκε, το Συνδικάτο θα στηρίξει επίσης απεργιακή κινητοποίηση, σε επιχειρήσεις που θα το αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, τα επιχειρησιακά σωματεία, όπου υπάρχουν, οι Σωματειακές Επιτροπές.

Η Συνέλευση μάλιστα έγινε στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εντατικοποίηση. Χτες, το προσωπικό του ξενοδοχείου προχώρησε σε νέα στάση εργασίας, έκανε συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια πήρε μαζικά μέρος στη Συνέλευση.

Με το ίδιο αγωνιστικό κλίμα που συζήτησαν για την προετοιμασία της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 18 και 19 Ιούνη.

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πρόταση που έχει κατατεθεί για τοπική Συλλογική Σύμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων Αττικής, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος να καθίσουν οι εργοδότες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, η μαχητική προετοιμασία και η επιτυχία της απεργίας.

Στην Αττική, όπως και σε όλη τη χώρα, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αγοράζουν, χτίζουν, ανακαινίζουν ξενοδοχειακές μονάδες, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» του Τουρισμού. Προσβλέπουν σε αυξημένες αφίξεις, τζίρους και πληρότητες τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι «παραπονιούνται» πως δεν βρίσκουν προσωπικό, ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι «δεν θέλουν να δουλέψουν» και παρουσιάζουν την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων ως μεμονωμένο φαινόμενο. Παράλληλα, στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς, τήρηση του 8ωρου, χορήγηση των ρεπό, προσλήψεις προσωπικού απαντούν με το επιχείρημα ότι στα ξενοδοχεία υπάρχουν υποχρεωτική κλαδική Σύμβαση και «ρυθμισμένες» εργασιακές σχέσεις.

Αγωνιστική απάντηση στην καθήλωση των μισθών στα επίπεδα του 2012 - 2013

Ωστόσο, ο μισθός που προβλέπει η ισχύουσα κλαδική Σύμβαση στα ξενοδοχεία είναι καθηλωμένος στα επίπεδα του 2012 - 2013 (!), ενώ το κόστος στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι λογαριασμοί, τα έξοδα διαβίωσης έχουν εκτιναχθεί και τα κέρδη των ξενοδοχειακών ομίλων έχουν απογειωθεί. Κι ενώ οι μισθοί παραμένουν στον «πάγο», η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Με το μισό προσωπικό φτάνουν τον τζίρο του 2019, με τα ίδια λεφτά που μας δίνουν βγάζουν δυο φορές περισσότερα κέρδη», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα ξενοδοχεία», υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν πάρει όλοι οι εργαζόμενοι την απόφαση να δώσουν αυτόν τον αγώνα. «Ξέρουμε όμως επίσης ότι αυτό που ζούμε κάθε μέρα ολοένα και γιγαντώνεται», πρόσθεσε. Στο φόντο αυτό, κάλεσε τους εκλεγμένους στη διοίκηση του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων, τα δραστήρια μέλη τους, να γίνουν «οργανωτές του αγώνα», με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας την απεργία.

«Ο αγώνας μας πρέπει να συνδεθεί με τη μάχη που δίνουν και άλλοι κλάδοι», υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης, να «συναντηθεί» μαζί τους σε κοινά αιτήματα πάλης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στην κατεύθυνση αυτή, η Γενική Συνέλευση επικύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης για τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Η εργοδοσία ξετινάζει τους εργαζόμενους

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που δείχνουν ότι και τη φετινή τουριστική σεζόν η εργοδοσία έχει ήδη «δείξει τα δόντια της» στους εργαζόμενους: Η εντατικοποίηση είναι κοινός τόπος στους χώρους δουλειάς, οι υπερωρίες και τα «κομμένα» ρεπό γιγαντώνονται, σε μια σειρά από ξενοδοχεία ήδη εργαζόμενοι έχουν φύγει από τη βάρδια με το ασθενοφόρο, είτε λόγω προβλημάτων που τους προκαλεί ο εντατικός ρυθμός δουλειάς είτε λόγω ατυχημάτων. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, τα επιχειρησιακά σωματεία δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Στο «Royal Olympic» έγιναν δύο Γενικές Συνελεύσεις μέσα στον Μάη, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν απόφαση αγώνα για Σύμβαση και να εξουσιοδοτούν το ΔΣ να αποφασίσει συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η συνέλευση στο «Marriott», όπου το Σωματείο προσανατολίζεται σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με τις καμαριέρες για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Στο «Intercontinental» έχει οριστεί συνέλευση στις 6 Ιούνη, ενώ τα αιτήματα για τις συνθήκες δουλειάς και τους μισθούς έχουν τεθεί σε συνάντηση με την εργοδοσία. Στην επισιτιστική επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ» στο αεροδρόμιο της Αττικής, το Σωματείο βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Στο «ΤΙΤΑΝΙΑ» η πλειοψηφία του επιχειρησιακού Σωματείου έθεσε στην εργοδοσία τα αιτήματα που έχουν αποφασίσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από πρόσφατη Γενική Συνέλευση. Μάλιστα, σε μια κίνηση υπονόμευσης του αγώνα, ο πρόεδρος και δύο μέλη της παράταξής του παραιτήθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία, αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα, να ισχυριστεί πως «δεν υπάρχει Σωματείο»! Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω αλλά οργανώνουν τα επόμενα βήματα του αγώνα. Διεκδικούν: Να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που απολύθηκαν, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα τμήματα και πόστα με προσλήψεις αορίστου χρόνου και όχι μέσω εργολαβικών γραφείων. Να γίνει καθορισμός των καθηκόντων σε όλα τα πόστα και να μπει τέρμα στην πολυαπασχόληση. Οι καμαριέρες να μην έχουν στην ευθύνη τους πάνω από 13 δωμάτια. Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, απαρέγκλιτη τήρηση του 8ωρου και 5ήμερου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ