ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τη Σαντορίνη επισκέφτηκε την Παρασκευή 3 Ιούνη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θήρας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», όπως και με εκπροσώπους εργατικών σωματείων, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφτηκε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, όπου φιλοξενούνται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Κοινός ο αγώνας και ο συντονισμός των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία αιτία των προβλημάτων τους

Με αντιπροσωπείες Σωματείων εργαζομένων στη Σαντορίνη συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαντορίνη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Θήρας, του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Σαντορίνης, οι οποίες μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο νησί.

Οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού επισήμαναν ότι πίσω από τα πεντάστερα ξενοδοχεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, τον πλούτο και τη χλιδή στη Σαντορίνη, βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Οπως ειπώθηκε, κυριαρχούν τα 12ωρα και 14ωρα χωρίς ξεκούραση, δηλαδή ρεπό, με ελάχιστες αποδοχές. Οι εργοδότες αναγκάζουν εργαζόμενους να διαμένουν μαζί 4 και 5 άτομα στο ίδιο δωμάτιο, ακόμα και χωρίς τουαλέτα κ.ά. Επιπλέον η Επιθεώρηση Εργασίας στη Σαντορίνη έχει κλείσει από το 2013, ενώ το ΣΕΠΕ Νάξου, που είναι υπεύθυνο για 12 νησιά, ανάμεσά τους και τη Σαντορίνη, έχει μόλις δύο υπαλλήλους!

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού επισήμαναν ότι το νοσοκομείο, που καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός νησιού με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τη θερινή σεζόν και πάνω από 25.000 μόνιμους κατοίκους, έχει ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως παθολόγους, πνευμονολόγους, ενώ ο καρδιολόγος που ήρθε στο νοσοκομείο προ ημερών στάλθηκε μόνο για 15 μέρες! Πρόκειται για το νοσοκομείο, όπως αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετατρέψει σε ανώνυμη εταιρεία και το εμφάνιζε ως «πιλότο» και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, για τα οποία τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι αντιμέτωποι με τη μεγάλη ακρίβεια και τα πολύ υψηλά ενοίκια των 500 και 600 ευρώ και «δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν». Ενώ αυτά που ανθούν από όλη αυτή την κατάσταση στη δημόσια Υγεία του νησιού είναι τα ιδιωτικά διαγνωστικά και ιδιωτικά πολυιατρεία.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ανέδειξαν πόσο ακριβό είναι το κόστος ζωής στη Σαντορίνη για τους εκπαιδευτικούς, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πανάκριβες μετακινήσεις και τα ενοίκια. Οπως τονίστηκε, δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν στο νησί μόνιμη κατοικία, να ανταποκριθούν. Ενώ απαίτησαν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από κυβέρνηση, υπουργείο και δήμο για να εξασφαλιστεί η στέγασή τους, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών και την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης που κάνουν τη ζωή των εκπαιδευτικών ακόμα πιο δύσκολη.

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Εργαζομένων του δήμου Σαντορίνης επισήμαναν ότι όλες οι υπηρεσίες στο νησί είναι υποστελεχωμένες, καθώς συνεχίζεται η μείωση του προσωπικού. Τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν με την πρόσληψη εργαζομένων με 2μηνες και 4μηνες συμβάσεις. Οπως σημειώθηκε, το 2008 ήταν 160 οι μόνιμοι υπάλληλοι και τώρα που οι ανάγκες του νησιού διαρκώς αυξάνονται, καθώς αυξάνεται ο τουρισμός, είναι 116 οι μόνιμοι υπάλληλοι. Τονίστηκε ακόμα ότι όσοι δεν έχουν δική τους στέγη «ό,τι παίρνουμε το δίνουμε στο νοίκι», όπως ειπώθηκε. Αυτή η ζοφερή κατάσταση με την ακρίβεια, σε συνδυασμό με το θέμα της Υγείας που καίει το νησί, κάνει τη ζωή των εργαζομένων της Σαντορίνης «κόλαση».

Κοινά τα προβλήματα, κοινός ο αγώνας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «τα ζητήματα είναι κοινά για όλους, άσχετα πού δουλεύει ο καθένας, σε ποιον κλάδο, σε ποιον τομέα, υπάρχει κοινή συνισταμένη που είναι η αιτία των προβλημάτων, που δημιουργεί αυτά τα ζητήματα. Οι διεκδικήσεις σας είναι απόλυτα δίκαιες, δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να πει ότι δεν είναι δίκαιες. Το πρόβλημα αρχίζει και δημιουργείται μετά με τα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις, αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των εργαζομένων και της χώρας στο πώς θα τα λύσουν, τι διέξοδο θα δώσουν, τι μέτρα θα πάρουν κι αν θα τα υλοποιήσουν. Τότε αρχίζει το "μεγάλο παραμύθι": Πότε είναι οι αντοχές της οικονομίας, αφού τη μια είναι η κρίση, μετά έρχεται ο πόλεμος, πριν η πανδημία, και οι δυσκολίες δεν τελειώνουν ποτέ.

Οι αντοχές της οικονομίας βέβαια αφορούν πάντα τους εργαζόμενους, ποτέ δεν αφορούν τους μεγάλους, το μεγάλο κεφάλαιο. Εκεί δημιουργείται το ζήτημα: Τι αυξήσεις θα δοθούν στους μισθούς, τι προσλήψεις θα κάνουμε για να έχουμε αρκετούς γιατρούς και υποδομές στα νοσοκομεία, για να είναι η Εκπαίδευση επαρκής σε δασκάλους, σε καθηγητές, με σχολεία κατάλληλα για τα παιδιά μας και τι επίπεδο μόρφωσης τους παρέχουμε και πως δεν θα πληρώνει πάλι ο οικογενειάρχης που δεν έχει δουλειά.

`Η πώς συμπεριφέρεται η μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, στους εποχικούς του Τουρισμού όπου η κατάσταση είναι απαράδεκτη, μιλάμε για "γαλέρα". Ετσι είναι η κατάσταση σε αυτό που λέμε "μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας". Και είμαστε σε μια φάση όπου μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση με μια μικρή ανάκαμψη κανά χρόνο, ήρθε η πανδημία, που συνέβαλε να βυθιστεί η χώρα σε κρίση, μετά έρχεται και ο πόλεμος, με νέα κρίση και ενεργειακή αυτή τη φορά και επισιτιστική πιθανόν τα επόμενα χρόνια και πάντα το υποζύγιο είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός και όχι βέβαια αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν.

Γιατί εδώ που τα λέμε, και μέσα στην κρίση και μέσα στην πανδημία οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οι όμιλοι κέρδισαν τρελά λεφτά, είχαν τεράστια κερδοφορία, το ξέρετε, όπως το ξέρει όλη η κοινωνία, ενώ μειώνονταν οι μισθοί, τα επιδόματα, άλλες κοινωνικές παροχές, πλήρωναν φόρους, ενώ φοροαπαλλαγές πάλι για τους εφοπλιστές και για τους λίγους.

Απ' αυτήν τη σκοπιά θεωρούμε ότι ο αγώνας είναι κοινός, αυτόν τον αγώνα εμείς ως κόμμα δίνουμε, με αυτές τις δυνάμεις που έχουμε μέσα στη Βουλή, έξω απ' αυτήν στους αγώνες, γιατί θεωρούμε ότι το κύριο είναι ο αγώνας και ο συντονισμός του αγώνα, γιατί η αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων στη Σαντορίνη είναι κοινή με αυτή που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας».

Κραυγή αγωνίας για το ναυάγιο που συνεχίζει να ρυπαίνει 15 χρόνια μετά

Την κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Σαντορίνης, για το γεγονός ότι το κρουαζιερόπλοιο το οποίο βούλιαξε τον Απρίλη του 2007, συνεχίζει εδώ και 15 χρόνια να ρυπαίνει τη θάλασσα της Σαντορίνης με απροσδιόριστες συνέπειες, μετέφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την Ανέλκυση του «Sea Diamond», κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Στο κύτος του ναυαγίου παραμένουν έως και σήμερα εγκλωβισμένοι πάνω από 300 τόνοι πετρελαίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται άλλα ρυπογόνα στοιχεία όπως λάδια, υγρά από μπαταρίες κ.ά.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Λουκάς Λιγνός, επισήμανε ότι παρά τις δεσμεύσεις από όλες τις κυβερνήσεις για την ανέλκυση του ναυαγίου ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, το κουφάρι του πλοίου εξακολουθεί να παραμένει βουλιαγμένο στην καλντέρα της Σαντορίνης, την πιο όμορφη περιοχή του νησιού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδηθεί από τους κατοίκους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι τώρα καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης, η εταιρεία δεν έχει πληρώσει ευρώ από τα πρόστιμα που της έχουν καταλογιστεί από τα δικαστήρια. Την ίδια ώρα προκαλεί πλήθος ερωτημάτων η απόφαση του Εφετείου στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία ότι ο δήμος Σαντορίνης δεν έχει δικαιοδοσία να διεκδικεί την ανέλκυση του ναυαγίου, γιατί η θάλασσα είναι εκτός των ορίων της αρμοδιότητάς του.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Γιδαράκης, ο οποίος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε ότι οι μετρήσεις που έχουν γίνει από το Πολυτεχνείο δείχνουν μεγάλη ρύπανση, ενώ αν δεν ανελκυστεί, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά αφού όσο θα προχωρά η διάβρωση των λαμαρινών του πλοίου τόσο θα διαρρέονται στη θάλασσα πέρα από το πετρέλαιο και άλλες επικίνδυνες για τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού, και όχι μόνο, ουσίες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί εδώ και χρόνια την υπόθεση αυτή και την έχει αναδείξει τόσο στη Βουλή όσο και την Ευρωβουλή, με Ερωτήσεις Αναφορές κ.ά. Τόνισε ότι τώρα ίσως είναι η στιγμή να αναδειχτεί το θέμα ακόμα περισσότερο, λόγω του ότι τώρα γίνεται και ευρωπαϊκά και διεθνώς και βέβαια στην Ελλάδα αυτή η περίφημη συζήτηση περί προστασίας του περιβάλλοντος, «πράσινης μετάβασης», μόνο που στην ουσία αυτή η «πράσινη μετάβαση» αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τις επενδύσεις που θα κάνουν οι «πράσινοι» μπίζνεσμαν και όχι το πώς θα επιλυθούν πραγματικά, υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι το ναυάγιο αυτό.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής και το αίτημά της ότι τώρα πρέπει να γίνει ανέλκυση του ναυαγίου. Ενώ για το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία παραμένει «ανενόχλητη», είπε ότι αυτό είναι αναμενόμενο αφού συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων κόβεται και ράβεται στα μέτρα των μεγάλων συμφερόντων, της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό προσπαθούν να κουκουλώσουν την υπόθεση του ναυαγίου, με τον λαό να την πληρώνει.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαντορίνη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού, Αντώνη Σιγάλα. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Λουίζα Ραζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ, και η Μαρία Αργυρού, δημοτική σύμβουλος Σαντορίνης και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού: Στην Υγεία, όπου οι ελλείψεις του νοσοκομείου προσφέρουν έδαφος για χρυσές δουλειές για τους ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κενά αυτά θα καλυφθούν από δυο ιδιωτικά πολυ-ιατρεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν. Στην Παιδεία, με τα σχολικά κτίρια να μην επαρκούν πλέον, αφού έχει αυξηθεί ο πληθυσμός, ενώ η μη εξασφάλιση στέγης και τα πανάκριβα ενοίκια κάνουν τη ζωή αφόρητη για τους εκπαιδευτικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θέλουν να φύγουν από το νησί. Προβλήματα υπάρχουν επίσης στο οδικό περιφερειακό δίκτυο, αλλά και στις λιμενικές υποδομές, και μάλιστα σε ένα νησί με τόσο τουρισμό, ενώ τονίστηκε η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον δήμο.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης γίνεται σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες ελλείψεις σε προσωπικό και την αύξηση των αρμοδιοτήτων των δήμων, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη και να επιβάλλουν πρόσθετα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να καλύψουν τα κενά. Υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τους δήμους σε «σάκο του μποξ» για να εκτονώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και επεσήμανε ότι ο δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν εκλέγονται, πρέπει να είναι αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, στην κεντρική εξουσία, να διεκδικούν για τις λαϊκές ανάγκες με τον κόσμο δίπλα τους.

Στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται ο εμβληματικός προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου, που χρονολογείται από την 5η χιλιετία π.Χ. Ο οικισμός καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό, τον οποίο ακολούθησε δυο μήνες αργότερα η έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης που έθαψε τελικά την πόλη.

Τον Δ. Κουτσούμπα ξενάγησε στον χώρο η αρχαιολόγος Μάγια Ευσταθίου, υπεύθυνη από το υπουργείο Πολιτισμού για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Θήρας. Ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για την ιστορία της πόλης αυτής, την ανακάλυψή της από τον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο - του οποίου ο τάφος βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο - καθώς και για τα ευρήματα και πώς το καθένα από αυτά μαρτυρά τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της περιόδου και τον πολιτισμό τους.

Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα στην Ανάφη το Σάββατο

Το Σάββατο 4 Ιούνη, ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ανάφης. Στις 10 π.μ. θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην πλατεία της Χώρας. Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν των εξόριστων της Ανάφης και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ