ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πυρκαγιά έδειξε ξανά τη γύμνια της Πολιτικής Προστασίας

«Η πυρκαγιά σε Νότια και Ανατολική Αττική έδειξε ξανά τη γύμνια της Πολιτικής Προστασίας!» τονίζει η Τομεακή Οργάνωση Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ αναφορικά με την πυρκαγιά σε Γλυφάδα, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, σημειώνοντας πως είμαστε για μία ακόμη χρονιά «στο ίδιο έργο θεατές!».

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη:

«Εδώ, στους πρόποδες του Υμηττού, Ανω Γλυφάδα, Πανόραμα Βούλας, Βάρη, ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μία φορά είναι απών όταν πρόκειται να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά, με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις τα Δασαρχεία και την Πυροσβεστική. Εχουν καταντήσει την πυροπροστασία ανύπαρκτη, έχουν εγκαταλείψει τα δάση απροστάτευτα, ακαθάριστα, απροσπέλαστα, εύκολη καύσιμη ύλη για κάθε είδους συμφέροντα.

Το αστικό κράτος, με τα παρακλάδια του, όπως την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους, δεν έχουν κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν μία πυρκαγιά που ξεκίνησε στη νότια και έφτασε στην ανατολική Αττική. Ακόμη και οι εθελοντές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς για να συμβάλουν στην κατάσβεση, συνάντησαν την πλήρη απουσία συντονισμού. Οι ελλείψεις είναι τόσο τερατώδεις που φτάσαμε στο σημείο κάτοικοι να δίνουν μάσκες, να μεταφέρουν πυροσβέστες στα σημεία της φωτιάς, ενώ οι ίδιοι οι πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και με τρύπιους σωλήνες... για να σβήσουν τις εστίες!

Το μόνο σχέδιο της πολιτικής "προστασίας" είναι η εκκένωση και η μόνη δικαιολογία είναι η χιλιοειπωμένη καραμέλα των "πολλών και δύσκολων εστιών"! Το αποτέλεσμα που μετράμε ήδη είναι πυροσβέστες και ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο, ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, καμένα δεκάδες δασικά στρέμματα.

Κι όλα αυτά εδώ, στο παραλιακό μέτωπο που τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται για τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων! Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για την πυροπροστασία, για την προστασία του λαού από τον χιονιά, τις πλημμύρες, τους σεισμούς! Τα έχουμε ξαναζήσει! Στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Εύβοια, στη Βαρυμπόμπη, στην Αττική Οδό, στην Κρήτη και σε τόσες καταστροφές σε τόσα μέρη όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό γνωρίζουμε πλέον από πρώτο χέρι πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Φτάνει πια!

Τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς! Να μην κινδυνεύσουν άλλο ανθρώπινες ζωές και κατοικίες! Τώρα μέτρα προστασίας του λαού από τις πυρκαγιές, τα καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς! Τώρα ενίσχυση της πυροπροστασίας, των Δασαρχείων, της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και εξοπλισμό!».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η ελπίδα στη δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του για την πυρκαγιά στη Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η σημερινή (σ.σ. σαββατιάτικη) φωτιά στην ανατολική Αττική που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα θα μπορούσε να αποτελεί και το "τρέιλερ" του φετινού καλοκαιριού. Χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος στην αντιπυρική προστασία μετά τις περσινές καταστροφικές φωτιές, η χώρα εξακολουθεί να είναι ανοχύρωτη απέναντι σε ένα νέο μπαράζ καταστροφικών πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας την "πετυχημένη" συνταγή της πανδημίας δεν πρόσθεσε ένα σεντ στον προϋπολογισμό για τις απαραίτητες υποδομές σε έμψυχο και άψυχο υλικό, με αποτέλεσμα άνθρωποι και περιουσίες να μείνουν για άλλη μια χρονιά στο έλεος φονικών πυρκαγιών.

Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα λαϊκά συμφέροντα, οι ζωές και τα σπίτια όσων υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική είναι στο έλεος φυσικών φαινομένων, εμπρησμών και σχεδιασμών που λογαριάζουν μόνο κόστος και κέρδος.

Τα Συνδικάτα θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την εμπρηστική πολιτική της και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοια φονικά φαινόμενα, αλλά θα μεγαλώσουν την αλληλεγγύη σε όσους έχουν πληγεί, οργανώνοντας ακόμη πιο αποφασιστικά τη διεκδίκηση υποδομών και μέτρων αντιπυρικής προστασίας.

Απέναντι στη θανατηφόρα και καταστροφική πολιτική η ελπίδα είναι στον αγώνα, στη δύναμη της οργάνωσής μας, με όπλο μας την αλληλεγγύη μας!».

Επισκέψεις κλιμακίων του ΚΚΕ σε εθελοντές δασοπυροσβέστες

Καισαριανή
Καισαριανή
Επισκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΚΚΕ στα πυροφυλάκια της Καισαριανής και του Βύρωνα, για να συζητήσουν με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Στην Καισαριανή επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, ενώ συμμετείχε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο, Ηλίας Σταμέλος.

Επίσης, αντιπροσωπεία των ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Γείτονα, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκε το πυροφυλάκιο στον Βύρωνα. Μετά τη συνάντηση και την αναλυτική ενημέρωση, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες έδειξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εντός του Υμηττού. Εκατοντάδες πεσμένα δέντρα, δρόμοι κλειστοί επί μήνες από κορμούς, τεράστιες ποσότητες συγκεντρωμένης καύσιμης ύλης σε πολλά σημεία του βουνού, με ένα μεγάλο μέρος αυτών να είναι εκεί από τη χιονόπτωση του 2021 (!), δεξαμενή νερού που έχει διαρροή εδώ και πολύ καιρό και συντηρείται με «πατέντες» των ίδιων των εθελοντών κ.ά.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ ανέπτυξαν τις θέσεις του Κόμματος για το περιβάλλον και την Πολιτική Προστασία, μοίρασαν στους εθελοντές δασοπυροσβέστες την ανακοίνωση του ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» με την αρθρογραφία για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, καθώς και τις μπροσούρες του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία και τους Δασικούς Χάρτες.

Αλλες φωτιές σε Αττική και Κορινθία

Από την πυρκαγιά στην Αρτέμιδα

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στην Αρτέμιδα
Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Αρτέμιδα και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 42 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 16 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ελικόπτερο. Επίσης υπήρξε συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες της Τοπικής Διοίκησης.

Ενα άτομο μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Λόγω της πυρκαγιάς η Τροχαία είχε προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγ. Ιωάννου από το ύψος της οδού Νέστορος στο ρεύμα προς το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου.

Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλά και κινήθηκε προς τα πάνω, προς έναν λόφο της Αρτέμιδας και τέθηκε μετά από 2 ώρες σε πλήρη έλεγχο, ενώ απειλήθηκαν ευτυχώς χωρίς άλλες συνέπειες και σπίτια.

Φωτιά ξέσπασε το Σάββατο και σε χορτολιβαδική έκταση επί της οδού Ομήρου στον Κουβαρά Αττικής. Η φωτιά ήταν κοντά σε σούπερ μάρκετ και για την αντιμετώπισή της κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα, ενώ η κατάσταση ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα.

Την Κυριακή φωτιά σημειώθηκε στη Μεσσηνία, στην περιοχή Χράνοι. Οι φλόγες έκαιγαν αγροτοδασική έκταση. Για την κατάσβεση επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα και 2 αεροσκάφη. Αλλη φωτιά εκδηλώθηκε στα Μέγαρα στην περιοχή Πυργάρι και στη θέση Μπότσικα. Η φωτιά στα Μέγαρα έκαψε ξερά χόρτα, ενώ στο σημείο επιχείρησαν πέντε οχήματα με 15 πυροσβέστες.

  • Μάχη δόθηκε και στην Περαχώρα

    Eurokinissi

    Μάχη δόθηκε και στην Περαχώρα
    Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Περαχώρα Κορινθίας. Στην περιοχή επιχειρούσαν 38 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 οχήματα, ελικόπτερο και δύο αεροπλάνα.
Σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Ανω Γλυφάδα

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη 7 Ιούνη, θα επισκεφτεί την Ανω Γλυφάδα και συγκεκριμένα την περιοχή όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στις 4 Ιούνη. Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου και θα ακολουθήσει περιοδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ