ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
Συνειδητή αντιλαϊκή επικίνδυνη πολιτική

Την ώρα που τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται για τις «δράσεις» των επιχειρηματικών ομίλων, τα περιαστικά και όχι μόνο δάση κινδυνεύουν, περιουσίες καταστρέφονται, γιατί και αυτή η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - θεωρεί την πρόληψη και την πολιτική προστασία κόστος. Ετσι οι καταστροφές σε Μάτι, Μάνδρα, Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Πελοπόννησο πέρσι και τελευταία πάλι μια ανάσα από την Αθήνα, στον Υμηττό, έχουν τη σφραγίδα αυτής της συνειδητής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), της υποχρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής, της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.

Ομως για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, στην κλιματική κρίση, στους ανέμους, στο ανάγλυφο του βουνού, στους ιδιώτες που δεν καθαρίζουν τα ξερά χόρτα... ακόμα και σε ένα ...πουλί - που έγινε viral - γιατί ...μετέδωσε τη φωτιά στη Γλυφάδα και τη Βούλα, που λέει είναι το «πρώτο δυνατό τεστ για τα ...δύσκολα» που έρχονται.

Ολα αυτά λέγονται ενώ ήδη πριν την επίσημη έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1 Μάη) έχουν καεί σχεδόν 15.000 στρέμματα δάσους και άλλων εκτάσεων και οι φωτιές παρουσιάζουν αύξηση έως και 750%, σε σχέση με τον μέσο όρο από το 2008.

Λέγονται ακόμα την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική εξακολουθούν να φτάνουν τις 3.600, ενώ και την αντιπυρική περίοδο 1.700 πυροσβέστες είναι «εκτός μάχης» στην υπηρεσία ιδιωτικών ομίλων, όπως τα αεροδρόμια της «Fraport», ιδιωτικοί οδικές άξονες. Την ώρα που ο τεχνικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, τα περισσότερα οχήματα της Πυροσβεστικής μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα, βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και τη ζωή του προσωπικού και χαρακτηριστικά από τα συνολικά 3.596 μόνο το 15% είναι νέα και ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καυχιέται ότι έχει δώσει κονδύλια 72 εκατ. για να καθαριστούν 38.000 στρέμματα δασών, όταν αυτό δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 1% των εκτάσεων που πρέπει να καθαριστούν! Μάλιστα οι εργολαβίες λέει ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιούνη, ακόμη και σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, ρεύματος, δηλαδή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ενώ θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από πριν για να μην αποτελούν καύσιμη ύλη. Ετσι ...όταν το πράγμα πάει στην ουσία, η μπάλα ...χάνεται στο ποιος είναι ο υπεύθυνος για την τάδε ή δείνα περιοχή. Ομως τα δασαρχεία που πέρασαν στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξακολουθούν να είναι αποδυναμωμένα, με ελάχιστους δασεργάτες και υποδομές.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου χτες, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που επανέλαβε τα περί «σκληρής πραγματικότητας της κλιματικής κρίσης» και του «δύσκολου καλοκαιριού», όπως είχε πει και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. Ετσι ισχυρίστηκε ότι φέτος υποτίθεται ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», και γι' αυτό και στη Γλυφάδα και την Βούλα «δεν είχαμε θύματα» και «λειτούργησαν όλα τα πρωτόκολλα».

Ωστόσο κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης δεν έχει παρθεί, όλη η Αττική και άλλες περιοχές είναι γεμάτες καύσιμη ύλη από τα ξερόχορτα στα δύο μέτρα και τους αρμόδιους να διαγκωνίζονται ποιος θα καθαρίσει τι. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί την πολιτική των ακριβοπληρωμένων ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων και προβάλλει το σώμα των «δασοκομάντος» ...που εκπαιδεύονται.

Οι προειδοποιήσεις που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή για άλλη μια χρόνια έγκαιρα από τον Απρίλη, για τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, με ενίσχυση των δασαρχείων για καθαρισμούς και της Πυροσβεστικής με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα, δεν εισακούστηκαν ως «ασύμφορα», την ώρα που ξοδεύονται δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τη διαχρονική εγκληματική πολιτική

Eurokinissi

Μία μέρα πριν την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος έπεσαν οι μάσκες της υποκρισίας της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, που δήθεν κόπτονται για την προστασία του φυσικού πλούτου και διατυμπανίζουν την «πράσινη ανάπτυξη». Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου στην Αττική, δίπλα σε σπίτια, που κατέστρεψε περίπου 3.800 στρέμματα, ήρθε να υπενθυμίσει τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, που έχουν αφήσει αθωράκιστο συνολικά τον λαό απέναντι σε φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Η φωτιά του Σαββάτου, που ξέσπασε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι στη Γλυφάδα και επεκτάθηκε γρήγορα σε Βούλα και Βάρη, ανέδειξε τη γύμνια του κρατικού σχεδιασμού στην πρόληψη, ενώ το κύριο μέλημα της πολιτικής «προστασίας» ήταν ξανά το «τρέξτε να σωθείτε». Για άλλη μια φορά, επίσης, ζήσαμε τη γνωστή δικαιολογία - «καραμέλα» των «πολλών και δύσκολων εστιών», των «ακραίων» καιρικών φαινομένων και της «κλιματικής κρίσης».

Αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν να υποστούν σοβαρές ζημιές δύο σπίτια στο Πανόραμα Βούλας, ενώ πάνω από 20 κατοικίες υπέστησαν μικρότερες ζημιές. Εκτός από τα σπίτια κάηκαν αυτοκίνητα και μηχανές που οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν. Εγινε προληπτική εκκένωση οικισμών και πάνω από 20 απεγκλωβισμοί ατόμων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Εκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας.

Eurokinissi

Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ, ενώ οι βουλευτές του Κόμματος Χρ. Κατσώτης και Θ. Παφίλης έκαναν τηλεφωνικές παρεμβάσεις στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδη, ζητώντας να παρθούν όλα τα μέτρα για να κατασβεστεί η φωτιά και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας μαζί με τους κατοίκους στην αντιμετώπισή της, βρέθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βοηθούσαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου σε Βούλα και Βάρη. Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από την Δήμητρα Λυκούρη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Νότιων Συνοικιών, τον Κώστα Πασακυριάκο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, τον Δημήτρη Μερκούρη, δημοτικό σύμβουλο Αργυρούπολης - Ελληνικού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και την Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλο Νότιου Τομέα Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ήταν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς.

Το χρονικό της φωτιάς

Αυτό που και πάλι δεν έλειψε ήταν το άθλιο «μπαλάκι ευθυνών» ανάμεσα σε δημάρχους, υπουργούς και Πυροσβεστική σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος να κόψει τα ξερά, αν και πότε πέταξαν τα εναέρια μέσα, αν η φωτιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ ή όχι. Και ο κόσμος στη μέση να βιώνει την ώρα της φωτιάς ένα απίστευτο επιχειρησιακό αλαλούμ, που από τύχη δεν προκάλεσε ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Eurokinissi

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ενημερώθηκε στις 12.57 για πυρκαγιά στον δήμο Γλυφάδας, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, κοντά στην περιοχή Πουρνάρι, στα όρια με τον Υμηττό. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού έφτασαν στο σημείο σε 12 λεπτά. Στην πορεία ο αριθμός τους έφτασε τους 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Ζήτησαν ενίσχυση εναερίων μέσων στις 13.17. Στα 20 λεπτά απογειώθηκαν δύο CL-215, δύο CL-415, ελικόπτερο και ελικόπτερο του ΠΣ για εναέριο συντονισμό. Η φωτιά ήταν κοντά στα σπίτια, αλλά δεν απειλούσε κάποια απ' αυτά, καθώς κατευθύνονταν προς το βουνό. Στην περιοχή, ωστόσο, έπνεαν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, αφού διακοπές ρεύματος υπήρξαν στην ευρύτερη περιοχή. Ο ιδιωτικοποιημένος ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πάντως ότι δεν υπήρχε ένδειξη πως η φωτιά στην Ανω Γλυφάδα ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι ακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Eurokinissi

Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και οι φλόγες προχώρησαν προς τη Βούλα, με αποτέλεσμα, λίγη ώρα μετά, την εκκένωση κατοικιών στην οδό Ηροδότου στο Πανόραμα. Παράλληλα σημειώνονταν διακοπές κυκλοφορίας από την αστυνομία σε πολλούς δρόμους της περιοχής, όπου πλέον επιχειρούσαν 42 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Ετσι, στις 4.20 το απόγευμα οι κάτοικοι του Πανοράματος έλαβαν μήνυμα του 112, με το οποίο καλούνταν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την πλατεία Αλσους.

Δύο κατάκοιτοι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Ασκληπιείο της Βούλας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Επιπλέον, στη μεγάλη προσπάθεια να οριοθετηθεί το μέτωπο της φωτιάς τρεις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, οι δύο με τραυματισμούς και ο τρίτος με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν ενέπνεε ανησυχία.

Κρίσιμες στιγμές

Στις 4.23 η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ενισχύθηκαν περαιτέρω οι δυνάμεις και πλέον επιχειρούσαν συνολικά 72 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ελικόπτερο του Στρατού. Οι φλόγες έφτασαν στην περιοχή Χέρωμα, πάνω από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Εντολή για εκκένωση οικισμών στη Βούλα έδωσε ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν σε απόσταση «αναπνοής» από τα σπίτια. Επρόκειτο για τους οικισμούς Νέα Κάλυμνο, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή. Εκκενώθηκαν από 80 άτομα τα παιδικά χωριά SOS. Παράλληλα, στον Υμηττό οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Στο μεταξύ η νύχτα έπεφτε και τα εναέρια μέσα αποσύρονταν, ενώ η φωτιά έκαιγε πάνω από την Ευελπίδων. Αργά το βράδυ το μέτωπο της φωτιάς ήταν σε ύφεση. Την ίδια ώρα ανακλήθηκαν οι εντολές εκκένωσης κατοικιών, ενώ η περιοχή που έμεινε σε αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης ήταν αυτή του Χερώματος. Στην πορεία επέστρεψαν τα παιδιά στο παιδικό χωριό SOS.

Απίστευτο αλαλούμ

Η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς ήταν απελπιστική.

- Από την πρώτη στιγμή που ομάδες εθελοντών και εκπρόσωποι του ΚΚΕ βρέθηκαν στην περιοχή της πυρκαγιάς, δεν υπήρχε κανένας να απευθυνθούν για να τους συντονίσει να βοηθήσουν στην κατάσβεση, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του ΚΚΕ.

- Χαρακτηριστικές και εμφανείς ήταν οι ελλείψεις τόσο σε πυροσβεστικό δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, με παραδείγματα όπου κάτοικοι έδιναν μάσκες στους πυροσβέστες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούσαν να σβήσουν τις εστίες με τρύπιες μάνικες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάτοικοι μετέφεραν πυροσβέστες στα σημεία της φωτιάς.

- Οχήματα εθελοντικών ομάδων από γειτονικούς δήμους κατέφταναν χωρίς να γνωρίζουν πού να πάνε και χωρίς να έχουν πάρει οδηγίες για το πού πρέπει να είναι. Σε σημείο που υπήρχε βασικό μέτωπο, επιχειρησιακές οδηγίες έδινε ...αντιδήμαρχος άλλου δήμου. Πυροσβέστες επιχειρούσαν ακόμα και με τρύπιες μάνικες, τις οποίες προσπαθούσαν να μπαλώσουν εκείνη τη στιγμή.

- Πυροσβέστες και εθελοντές μεταφέρονταν κατόπιν εντολών σε άλλα σημεία πριν σβήσει η φωτιά στο σημείο όπου επιχειρούσαν, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών και τη δημιουργία ενός απόλυτου αλαλούμ. Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με το κέντρο και τις δυνάμεις που επιχειρούσαν. Οι καταγγελίες για καθυστέρηση στα εναέρια μέσα, από ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει από νωρίς τα σπίτια τους, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης, ήταν πολλές.

- Το μήνυμα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στο 112 καλούσε κόσμο από την Ανω Βούλα, περιοχή κάτω από το μέτωπο της φωτιάς, να φύγει από τα σπίτια του και να κατευθυνθεί προς την πλατεία Αλσους, δηλαδή πιο κοντά στη φωτιά! Κάποιοι βάφτισαν το Πανόραμα ...Ανω Βούλα, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και κόσμο που δεν κινδύνευε.

- Την ώρα που εκκενώνονταν σπίτια και απεγκλωβίζονταν άνθρωποι που πήγαιναν προς την πλατεία Αλσους, η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου λειτουργούσε κανονικά για προγραμματισμένους γάμους και ανέβαινε κόσμος με τα αυτοκίνητα ή με τα πόδια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο κομφούζιο. Η ουρά των αυτοκινήτων που έφευγαν από εκεί προς την οδό Προόδου και Πειραιώς, συνολικά τα προβλήματα στη διαχείριση της κυκλοφορίας για τη γρήγορη διαφυγή, δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες.

- Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε όσους ήταν στη Βούλα το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στον χώρο της πυρκαγιάς μοίραζε χαμόγελα και καθησυχαστικές δηλώσεις, την ώρα που εκκενώνονταν τα παιδικά χωριά SOS... Προκάλεσε δε αλγεινή εντύπωση το ότι ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισκέφτηκε το μέτωπο της φωτιάς αρκετές ώρες μετά την εκδήλωσή της, προφανώς για ...φωτογράφιση, αφού ανέβασε στη σελίδα του φωτογραφίες του, εν είδει στρατηγού, την ώρα που καιγόταν ο τόπος και απεγκλωβίζονταν ηλικιωμένοι.

Στην «κλιματική κρίση» και στους «ισχυρούς ανέμους» τα ρίχνει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, κατά την κυριακάτικη έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, την απέδωσε στην «κλιματική κρίση» και στους «ισχυρούς ανέμους», χωρίς να αναφερθεί στο γιατί για μία ακόμα χρονιά οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες. Ο υπουργός είπε αρχικά ότι «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής», ενώ εκτίμησε ότι ο μηχανισμός λειτούργησε... Στη συνέχεια επιστράτευσε δικαιολογίες και για τις επόμενες πυρκαγιές, ισχυριζόμενος: «Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό. Ολες οι μετεωρολογικές προγνώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρείται "hot spot" της κλιματικής κρίσης, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι».

Να σημειωθεί τέλος ότι απέναντι σε καταγγελίες ότι ο χρόνος ανταπόκρισης των εναέριων μέσων δεν ήταν αυτός που έπρεπε, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε στο «Mega» ότι «εντός 12 λεπτών αφίχθησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σε 20 λεπτά απογειώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα. Είμαστε κατασταλτικός μηχανισμός και δεν είμαστε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες σε κανέναν».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ
Το μέγεθος της καταστροφής αποτέλεσμα των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και συνολικό σχεδιασμό

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα και του δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστα Πασακυριάκου στα καμένα της Βούλας
Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα και του δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστα Πασακυριάκου στα καμένα της Βούλας
Οσο παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, όσο θα δίνονται πενιχρά κονδύλια, όσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο και συνολικό σχέδιο δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας, παρά μονό σχέδια επί χάρτου, τόσο θα υπάρχουν αυτές οι καταστροφές.

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε χτες τις πληγείσες από τη μεγάλη πυρκαγιά περιοχές του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ως επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και ο Κώστας Πασακυριάκος, δημοτικός σύμβουλος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Νωρίτερα, έγινε συνάντηση στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Γρ. Κωνσταντέλλο, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς και τις καμένες εκτάσεις, καθώς και τις εκτιμήσεις του για τις αιτίες εξάπλωσής της. Στη συνάντηση το κλιμάκιο του ΚΚΕ ζήτησε στοιχεία για την καταγραφή των ζημιών και τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για αντιδιαβρωτικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να μην μπει ο Σεπτέμβρης με τις περιοχές ανοχύρωτες από τις βροχές.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση στο σημείο της πυρκαγιάς με την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμητρα Σουτόγλου, όπως και εργαζόμενους στην πολιτική προστασία του δήμου, οι οποίοι από το περασμένο Σάββατο που συμμετείχαν στο έργο της πυρόσβεσης, παραμένουν σε επιφυλακή στον τόπο της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο του Κόμματος διένυσε οδικώς όλη τη διαδρομή από το Πανόραμα της Βούλας έως τη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, μέσω δασικού δρόμου και ανάμεσα στα καμένα και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής στο σύνολό του.

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Από τη φωτιά καταστράφηκαν περίπου 3.800 στρέμματα δασικής έκτασης, από τα οποία τα 1.700 στρέμματα ήταν πευκόφυτα, ενώ θεωρείται από τη δημοτική αρχή πως υπήρξε κακή εκτίμηση της κατάστασης από την πυρκαγιά και υπήρξε καθυστέρηση στο αίτημα για συνδρομή εναέριων μέσων, όταν ακόμα έκαιγε στην Ανω Γλυφάδα και πριν περάσει στη Βούλα. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε δύο σπίτια, αλλά υπάρχει και ένας αριθμός κατοικιών με μικρότερες ζημιές σε πέργκολες, μαυρίσματα εξωτερικών τοίχων, ρυπάνσεις κ.α. Κάηκαν τρία ΙΧ και μία μοτοσικλέτα.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν το θέμα της επαρκούς στελέχωσης της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Ο δήμος διαθέτει 8 μόνιμους υπαλλήλους και μέσα στον μήνα θα προσλάβει 40 άτομα - οι οκτώ είναι οδηγοί, οι υπόλοιποι πληρώματα - με 4μηνες συμβάσεις για τους οδηγούς και 3μηνες για τους υπόλοιπους. Οι προσλήψεις γίνονται σπαστά ανά μήνα, ώστε να «βγει» η αντιπυρική περίοδος μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ακόμα πως η Πολιτική Προστασία δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά χρειάζεται όλο τον χρόνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συζήτηση για τον προγραμματισμό προσλήψεων είχε ζητήσει να προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι από τους 50 συμβασιούχους που προσλήφθηκαν, ελλείψεις που αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο στη διάρκεια της φωτιάς. Επιπλέον, ο εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επικαιροποίηση του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «ΙΟΛΑΟΣ», στις 27 Απρίλη, είχε προειδοποιήσει πως με σχέδια επί χάρτου δεν μπορεί να γίνει ούτε πρόληψη ούτε αντιμετώπιση, μιας και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι μεγάλες.

Διαχρονικό έγκλημα

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν πως χρειάζονται προσλήψεις ατόμων που να έχουν σχετική πείρα στον τομέα αυτό, με συνεχείς επαναπροσλήψεις όσων έχουν εργαστεί πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Σχολιάζοντας ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι ο τρόπος των προσλήψεων γίνεται με τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας. «Να γίνονται προσλήψεις για 3-4 μήνες και μόλις μάθουν τη δουλειά να φεύγουν αυτοί για να ρίξουν ένα ξεροκόμματο και σε άλλους που προσλαμβάνονται. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 90% των δασικών δρόμων που χρήζουν συντήρησης θα μείνουν χωρίς παρέμβαση, δεν προβλέπεται από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να γίνουν νέες αντιπυρικές ζώνες, πως από τον προϋπολογισμό μόλις το 0,04% κατευθύνεται στον τομέα προστασίας των δασών και πως υπάρχουν 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία ο βουλευτής του Κόμματος δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε σήμερα τον δήμο Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρης, όπου συνομιλήσαμε με τον δήμαρχο και τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική και την πολιτική προστασία. Το συμπέρασμα που προκύπτει και από αυτή την πυρκαγιά είναι ότι όσο παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και σε προσωπικό, όσο δίνονται πενιχρά κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την αντιπυρική προστασία και τη δασοπροστασία, όσο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο συνολικό σχέδιο δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας, παρά μόνο σχέδια επί χάρτου, τόσο θα υπάρχουν αυτές οι καταστροφές και, μάλιστα, σε εύκολα αντιμετωπίσιμες πυρκαγιές. Οι ευθύνες είναι μεγάλες, είναι διαχρονικές και οι ευθύνες αυτές δεν μπορεί ούτε να γίνονται "μπαλάκι", ούτε να συγκαλύπτονται πίσω από την ατομική ευθύνη, πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πίσω από την κλιματική κρίση και όλα αυτά που ακούμε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ που τις διατυπώνουμε κάθε χρόνο, πρέπει να υλοποιηθούν εδώ και τώρα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήρης απουσία σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας

Σε σχόλιό του για την πυρκαγιά στη Βούλα και τις δηλώσεις του υπ. Πολιτικής Προστασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το φετινό καλοκαίρι "θα είναι σκληρό", γιατί για μια ακόμη χρονιά οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες, για μια ακόμη χρόνια δίνεται μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών, για μια ακόμη χρόνια υπάρχει πλήρης απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.

Κατά τα αλλά θα φταίνε οι "ακραίες καιρικές συνθήκες", η "κλιματική κρίση", το "ανάγλυφο" των καμένων περιοχών. Ντροπή σας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ