Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Συνειδητή αντιλαϊκή επικίνδυνη πολιτική

Την ώρα που τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται για τις «δράσεις» των επιχειρηματικών ομίλων, τα περιαστικά και όχι μόνο δάση κινδυνεύουν, περιουσίες καταστρέφονται, γιατί και αυτή η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - θεωρεί την πρόληψη και την πολιτική προστασία κόστος. Ετσι οι καταστροφές σε Μάτι, Μάνδρα, Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Πελοπόννησο πέρσι και τελευταία πάλι μια ανάσα από την Αθήνα, στον Υμηττό, έχουν τη σφραγίδα αυτής της συνειδητής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), της υποχρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής, της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.

Ομως για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, στην κλιματική κρίση, στους ανέμους, στο ανάγλυφο του βουνού, στους ιδιώτες που δεν καθαρίζουν τα ξερά χόρτα... ακόμα και σε ένα ...πουλί - που έγινε viral - γιατί ...μετέδωσε τη φωτιά στη Γλυφάδα και τη Βούλα, που λέει είναι το «πρώτο δυνατό τεστ για τα ...δύσκολα» που έρχονται.

Ολα αυτά λέγονται ενώ ήδη πριν την επίσημη έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1 Μάη) έχουν καεί σχεδόν 15.000 στρέμματα δάσους και άλλων εκτάσεων και οι φωτιές παρουσιάζουν αύξηση έως και 750%, σε σχέση με τον μέσο όρο από το 2008.

Λέγονται ακόμα την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική εξακολουθούν να φτάνουν τις 3.600, ενώ και την αντιπυρική περίοδο 1.700 πυροσβέστες είναι «εκτός μάχης» στην υπηρεσία ιδιωτικών ομίλων, όπως τα αεροδρόμια της «Fraport», ιδιωτικοί οδικές άξονες. Την ώρα που ο τεχνικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, τα περισσότερα οχήματα της Πυροσβεστικής μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα, βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και τη ζωή του προσωπικού και χαρακτηριστικά από τα συνολικά 3.596 μόνο το 15% είναι νέα και ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καυχιέται ότι έχει δώσει κονδύλια 72 εκατ. για να καθαριστούν 38.000 στρέμματα δασών, όταν αυτό δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 1% των εκτάσεων που πρέπει να καθαριστούν! Μάλιστα οι εργολαβίες λέει ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιούνη, ακόμη και σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, ρεύματος, δηλαδή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ενώ θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από πριν για να μην αποτελούν καύσιμη ύλη. Ετσι ...όταν το πράγμα πάει στην ουσία, η μπάλα ...χάνεται στο ποιος είναι ο υπεύθυνος για την τάδε ή δείνα περιοχή. Ομως τα δασαρχεία που πέρασαν στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξακολουθούν να είναι αποδυναμωμένα, με ελάχιστους δασεργάτες και υποδομές.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου χτες, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που επανέλαβε τα περί «σκληρής πραγματικότητας της κλιματικής κρίσης» και του «δύσκολου καλοκαιριού», όπως είχε πει και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. Ετσι ισχυρίστηκε ότι φέτος υποτίθεται ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», και γι' αυτό και στη Γλυφάδα και την Βούλα «δεν είχαμε θύματα» και «λειτούργησαν όλα τα πρωτόκολλα».

Ωστόσο κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης δεν έχει παρθεί, όλη η Αττική και άλλες περιοχές είναι γεμάτες καύσιμη ύλη από τα ξερόχορτα στα δύο μέτρα και τους αρμόδιους να διαγκωνίζονται ποιος θα καθαρίσει τι. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί την πολιτική των ακριβοπληρωμένων ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων και προβάλλει το σώμα των «δασοκομάντος» ...που εκπαιδεύονται.

Οι προειδοποιήσεις που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή για άλλη μια χρόνια έγκαιρα από τον Απρίλη, για τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, με ενίσχυση των δασαρχείων για καθαρισμούς και της Πυροσβεστικής με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα, δεν εισακούστηκαν ως «ασύμφορα», την ώρα που ξοδεύονται δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ