Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Κωδικοποιείται το αντιδραστικό αντιμεταναστευτικό νομοθετικό πλαίσιο

Καταψήφισε το ΚΚΕ στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Στην κωδικοποίηση όλου του αντιδραστικού, απάνθρωπου νομοθετικού πλαισίου για τους πρόσφυγες και μετανάστες το οποίο έχουν χτίσει διαδοχικά η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, με χαρακτηριστική την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που είχε «φέρει» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για τη μετατροπή της χώρας σε «αποθήκη ψυχών» των κατατρεγμένων, προχωρά τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Φέρει τον τίτλο «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών» και, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μ' αυτόν τον κώδικα «αποκτά σταθερότητα και γίνεται συμπαγές ένα πλέγμα αντιδραστικών νομοθετικών διατάξεων» γύρω από όλες τις επικίνδυνες συμφωνίες, τους κανονισμούς και έννοιες που παραμένουν ενεργές σε επίπεδο ΕΕ, όπως ο κανονισμός «Δουβλίνο» 1 και 2, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, το πλαίσιο της άγριας καταστολής στα σύνορα με τη συνδρομή της Frontex «και του ύποπτου ρόλου της, και με τις τελευταίες εξελίξεις που το επιβεβαιώνουν».

Επιπλέον, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος των ΜΚΟ - των οποίων οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι - και άλλων ιδιωτών επιχειρηματιών, που βλέπουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ως ευκαιρία για μπίζνες, οι διαδικασίες «fast track» για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου, στερεοποιείται όλο το έδαφος για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νέες υπερδομές - φυλακές, σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς ουσιαστική πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, με ενεργούς ακόμα τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία τους, το καθεστώς κράτησής τους, ακόμα και των ανηλίκων, που δημιουργούν τις γνωστές εκρηκτικές συνθήκες διαβίωσής τους.

Η Μ. Κομνηνάκα καταψήφισε το νομοσχέδιο, αυτό το αίσχος όπως τόνισε, που τώρα κωδικοποιείται και φέρει τη σφραγίδα όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, «που διαμορφώνει και αυτό το έδαφος για την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς (...) Η πείρα λοιπόν αυτών των χρόνων σάς εκθέτει ξανά όλους, και από τις αποτρόπαιες εικόνες της Ειδομένης μέχρι τις επαναπροωθήσεις και τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο που συνεχίζονται, ακόμα και σε βάρος παιδιών, που είναι τα πιο αθώα θύματα των πολέμων και του συστήματός σας».

Με φράσεις όπως «παίρνουμε μέτρα για να προφυλαχθεί η χώρα μας», «παίρνουμε μέτρα για την Ελλάδα» και άλλα παρόμοια, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προδιέγραψε την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ενώ δεν είπε λέξη, αν και προκλήθηκε, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής αυτών των ανθρώπων στις διάφορες «Μόριες».

Η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, όπως τη διατύπωσε ο εισηγητής του, Γ. Ψυχογιός, ήταν ότι περιέχει «συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες ή αντιβαίνουν ή είναι στα όρια ή αλλοιώνουν τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και το Διεθνές Δίκαιο», ενώ πρόσθεσε ότι «πραγματική αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες» είναι να εφαρμόζονται οι «βασικές αρχές της Ευρώπης»... Παρόμοιου τύπου ήταν η κριτική του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25. Η Ελ. Λύση διαφώνησε γιατί το νομοσχέδιο «δεν προσφέρει τίποτα στους Ελληνες», κατά τον ειδικό της αγορητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ